Užgavėnių dieną į rūmus grįš damos iš Renesanso epochos

2023 m. vasario 21 d. Valdovų rūmų muziejaus Atkurtuose istoriniuose interjeruose bus galima sutikti iš Renesanso epochos grįžusias Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dvaro damas. Salių konsultantės persirengs, kaip ir dera, Užgavėnių dieną.
 
Apie senąsias Užgavėnių tradicijas Valdovų rūmuose nėra išlikę daug informacijos, bet tai, kas pasiekė šias dienas, rodo, kad Užgavėnės buvo itin puošni, linksma šventė, kuri kartais tęsdavosi ir dvi savaites. 
 
Didikų Užgavėnės Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje
 
Pirmosios mus pasiekusios istorinės žinios apie Užgavėnių karnavalą Lietuvos didžiojo kunigaikščio rūmuose yra iš Žygimanto Augusto laikų. 1546 m. Vilniaus Žemutinės pilies statybų sąmatoje skelbiama, kad pinigų skirta ne tik ūkiniams trobesiams, tiltams ar pavėsinėms statyti, bet ir Užgavėnių dekoracijoms įrengti.
 
Manoma, kad tokių Užgavėnių tradicija kartu su Renesanso kultūra į Lietuvą pateko su Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Bonos Sforcos itališkuoju dvaru. Lenkijos istorikai spėja, kad ir žagarėliai, kurie, kaip anksčiau manyta, yra kilę iš Lietuvos ar Vokietijos, iš tikrųjų buvo atvežti Bonos Sforcos virėjų iš Italijos.
 
Atsiminimų apie įspūdingas Užgavėnes yra išlikę ir iš vėlesnių laikų. Pavyzdžiui, istoriniuose šaltiniuose užfiksuota, jog 1640 m. Užgavėnes Lietuvos valdovas Vladislovas Vaza su dvaru praleido Varšuvoje, kur kelias dienas šoko tiek, kad vienas dvariškis susilaužė koją, o viena dama anksčiau laiko pagimdė. Po metų Užgavėnių karnavalas jau truko ištisas dvi savaites. Karalienė Cecilija Renata ir jos dvariškiai linksmai šoko persirengę maurais, o valdovo broliai karalaičiai Vladislovui Vazai ir jo dvariškiams įteikė prabangių dovanų.
 
Bene daugiausia žinoma apie Vilniaus rezidencijoje vykusį 1644 m. Užgavėnių karnavalą. Jis truko net tris savaites, buvo pastatytas spektaklis apie Pantalonę, surengti net keli Smuklės karnavalai, prieš kuriuos traukti burtai ir šitaip dalytasi vaidmenimis. Per vieną iš jų, kuriam ruoštasi dvi savaites, valdovas tapo mauru, o karalienė – turke.
 
Valdovų Užgavėnių tradicijos išplito ir miestuose pradėti rengti elitiniai karnavalai. Nuo XVIII a. vidurio Vilniuje ir Varšuvoje vykdavo vieši ir privatūs maskaradai, vėliau paplitę ir Poznanėje, Lvive bei kitur. Tokiuose Užgavėnių kaukių baliuose kartu puotaudavo ir didikai, ir miestiečiai. Karnavaluose buvo šokama, demonstruojamos kaukės, lošiama loterijose. Šie pasilinksminimai vykdavo išnuomotuose rūmuose ir kitose prabangiose Vilniaus vietose. XIX a. Užgavėnių puotos trukdavo iki paryčių. Miestiečiai į karnavalus atvykdavo apie devintą vakaro, bajorai imdavo plūsti apie pusę vienuoliktos, o aristokratai pasirodydavo tik apie vidurnaktį. Įleidžiami būdavo visi, nusipirkę bilietą ir dėvintys deramą kostiumą su kauke.

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Valdovų rūmų muziejuje bus pristatomi naujausi dvarų kultūros paveldo tyrimai

20240422

2024 m. balandžio 26 d., penktadienį, 9.30 val. Valdovų rūmų muziejuje prasidės Lietuvos muziejų asociacijos Rinkinių mokslinio tyrimo sekcijos inicijuota XXVII mokslinė konferencija ,,Dvarų kultūrinis paveldas Lietuvos muziejuose. Tyrimai, naujovės ir galimybės“. 
Atkreipiame dėmesį, kad yra numatytas konferencijos dalyvio mokestis – 20 eurų.

Plačiau

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečia į parodos atidarymą. Renginys vyks balandžio 25 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Čia bus pristatyta 160-ųjų sukilimo metinių proga parengta paroda po atviru dangumi.

Plačiau

Pasaulinę meno dieną Valdovų rūmų muziejus pasipuošė Ukrainos vėliava. Palaikymo akcija – karo sąlygomis dirbantiems muziejininkams

20240415

Pasaulinę meno dieną Valdovų rūmų muziejaus fasadą papuošė Ukrainos vėliava – taip muziejus skelbia palaikantis maskolių sukurstyto grobikiško karo siaubiamos Ukrainos muziejininkus ir menininkus, šalį, kurioje šiandien nuo žvėriškų naikinimo atakų slepiami visos Europos kultūros paveldo turtai ir su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste susiję artefaktai.

Plačiau

Publikuota: 2023-02-20 14:16 Atnaujinta: 2023-02-20 14:17
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika