Pasaulinę meno dieną Valdovų rūmų muziejus pasipuošė Ukrainos vėliava. Palaikymo akcija – karo sąlygomis dirbantiems muziejininkams

Pasaulinę meno dieną Valdovų rūmų muziejaus fasadą papuošė Ukrainos vėliava – taip muziejus skelbia palaikantis maskolių sukurstyto grobikiško karo siaubiamos Ukrainos muziejininkus ir menininkus, šalį, kurioje šiandien nuo žvėriškų naikinimo atakų slepiami visos Europos kultūros paveldo turtai ir su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste susiję artefaktai.
 
UNESCO balandžio 15-ąją yra paskelbusi Pasauline meno diena. Šią dieną 1452 metais yra gimęs italų genijus – dailininkas, architektas, mokslininkas ir poetas Leonardas da Vinčis. Iki šiol Lietuvoje buvo įprasta balandžio 15-ąją vadinti Kultūros diena, tačiau kultūros ministro Simono Kairio teigimu, artimos Kultūros dienos sąsajos su Rusija, prieštaringai vertinamu Taikos vėliavos komitetu reikalauja iš naujo įvertinti šią tradiciją ir balandžio 15-ąją švęsti Pasaulinę meno dieną.
 
„Rusija buvo viena pasaulinės Kultūros dienos iniciatorių, pavertusi ir šią datą savo propagandos dalimi. Tradiciškai per Kultūros dieną keliama Taikos vėliava, deja, plevėsavo ir Donecko karo zonoje, patvirtindama imperialistinius tikslus. Kraugerys dar kartą įrodė, kad jo rankose net gražūs ir taikūs dalykai tampa kruvino plano dalimi, todėl kviečiame visuomenę nuo šiol balandžio 15-ąją švęsti Pasaulinę meno dieną“, – sakė ministras.
 
„Mums Pasaulinė meno diena – tai pirmiausia laisvas, nepriklausomas pasaulis, kuriame gali skleistis kultūros istorija, kur žmonės nebijodami bombų gali užsukti į muziejų pasigėrėti neįkainojamomis vertybėmis, menančiomis mūsų protėvių pasiekimus ir žygius. Kol Ukraina patiria maskolių nesuvokiamo įniršio atakas ir viską naikinantį siaubą, pasaulis nėra laisvas. Todėl Pasaulinę meno dieną Valdovų rūmų muziejaus fasadą, matomą iš Katedros aikštės pusės, papuošė Ukrainos vėliava, – sako Valdovų rūmų muziejaus vadovas Vydas Dolinskas. – Atsiliepėme į Kultūros ministerijos kvietimą kelti Ukrainos vėliavą, kuri mūsų muziejaus kieme nuolat plevėsuoja nuo pat agresijos prieš Ukrainą pradžios, nes kasdien palaikome ryšius su Ukrainos muziejininkais ir žinome, kokiomis sudėtingomis sąlygomis jie saugo vertingiausius europinio meno kūrinius, unikalias kultūros paveldo vertybes, Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę menančias relikvijas“.

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Publikuota: 2024-04-15 14:51 Atnaujinta: 2024-04-15 14:52
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika