Valdovų rūmų muziejus įvertintas ir apdovanotas kaimyninėje Lenkijoje

 
Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams ir jo vadovui dr. Vydui Dolinskui Lenkijos mokslo ir kultūros žurnalas „Przegląd Wschodni“ (liet. „Rytų apžvalga“) įteikė Aleksandro Geištoro (Aleksander Gieysztor) apdovanojimą. Iškilminga ceremonija įvyko kovo 23 dieną Varšuvos universiteto grafų Potockių-Tiškevičių rūmuose.
 
Dr. Vydas Dolinskas ir jo vadovaujamas Valdovų rūmų muziejus apdovanoti „už itin aktyvią švietėjišką, visuomeninę ir leidybinę veiklą, kuria siekiama paliudyti Lietuvos, Lenkijos ir visos Vidurio ir Rytų Europos regioną, kaip bendrų vertybių, bendrų idėjų, bendros istorijos ir bendros ateities erdvę“. Apdovanojimo steigėjai įteikė laureatui diplomą bei bronzinį prof. A. Geištoro atvaizdą.
 
Atsiimdamas apdovanojimą muziejaus vadovas sakė: „Didelė garbė ir džiaugsmas, kad apdovanojimas skirtas dar pakankamai jaunam Lietuvos muziejui. Profesoriaus Aleksandro Geištoro šeima kilusi iš istorinės Lietuvos, t. y. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, teritorijos. Geištorų pavardė iki šiol sutinkama Lietuvoje. Mūsų muziejui, įsikūrusiam rekonstruotoje istorinėje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir Lenkijos karalių rezidencijoje Vilniuje, šis apdovanojimas svarbus ir dėl simbolinių priežasčių, nes profesorius A. Geištoras aktyviai prisidėjo prie Varšuvos karališkosios pilies rekonstrukcijos, buvo paskirtas pirmuoju naujai atgimusio Pilies muziejaus direktoriumi.
„Przegląd Wschodni“ apdovanojimą vertinu kaip viso Muziejaus kolektyvo darbo įvertinimą, taip pat – ir bendradarbiavimo, itin intensyvių ryšių su Lenkijos kolegomis, kultūros, paveldo institucijomis Lenkijoje ir kitose mūsų regiono šalyse, ypač Ukrainoje ir Baltarusijoje, pripažinimą. Varšuvos universitetas ir jo Rytų Europos studijų centras, Varšuvos karališkoji pilis, Varšuvos nacionalinis muziejus, Varšuvos vyriausiasis senųjų aktų archyvas, Krokuvos Vavelio karališkoji pilis ir daugelis kitų Lenkijos institucijų yra mūsų nuolatiniai, patikimi partneriai.“
 
Laudacijos žodį suteikus tarti Varšuvos karališkosios pilies direktoriui profesoriui Vojciechui Falkovskiui (Wojciech Fałkowski), jis pabrėžė per dvejus dešimtmečius nuveiktą milžinišką muziejininkų darbą: „Niekam nekyla abejonių, kad Valdovų rūmai Vilniuje – ne tik svarbus istorinis paminklas, gerai žinomas Lietuvoje ir pasaulyje, bet ir Lietuvos valstybingumo simbolis. Tai ženklas, liudijantis šalies nepriklausomybę bei susiformavusią tautinę tapatybę. Taigi, Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai yra toks pats valstybės simbolis, kaip ir Varšuvos karališkoji pilis. Nenuostabu, kad „Przęgląd Wschodni“ redaktorių sprendimas laudatoriaus funkciją patikėti tokios pačios Lenkijos Karalystės institucijos direktoriui nestebina, nes Varšuvą ir Vilnių per šimtmečius siejo daug bendro, o į Lietuvą vedęs kelias buvo ne tik susisiekimo ir prekybos gatvė, bet ir ilgus šimtmečius išliko kultūrinių ir asmeninių kontaktų linija.“
 
Prestižinį mokslo ir kultūros žurnalą leidžia Varšuvos universiteto Rytų Europos studijų centras. Leidinio vyriausiasis redaktorius yra žinomas istorikas, politologas profesorius Jan Malicki. Leidinyje daugiausia dėmesio skiriama Rytų ir Vidurio Europos, Rusijos istorijai nuo Vidurinių amžių iki šių dienų, taip pat lenkų diasporai. Žymiausi Lenkijos, kitų regiono šalių bei tolimesnių Europos ir pasaulio valstybių mokslininkai – istorikai, meno ir kultūros istorikai, literatūros, kalbų, demografijos, etnologijos ir kitų sričių specialistai – tyrinėja ir aktualizuoja plačiai suprantamą, bendrą regiono kultūrinį paveldą ir regione gyvenančių tautų skirtumus.
 
Nuo 1993 m. leidinys „Przegląd Wschodni“ teikia apdovanojimus mokslininkams ir kultūrininkams už didžiausius pasiekimus bei solidžiausius mokslinius darbus (studijas, monografijas, šaltinių publikacijas ir pan.), taip pat ryškiausią kultūrinę veiklą viso pasaulio mokslininkams ir kultūrininkams. 2000 m. žurnalas sukūrė specialią nominaciją, skirtą ne tik mokslinei, bet ir plačiai kultūrinei veiklai įvertinti. Ši nominacija buvo pavadinta žymaus lenkų istoriko prof. Aleksandro Geištoro vardu. Žurnalo „Przegląd Wschodni“ laureatus atrenka ir nominuoja žymių Lenkijos mokslininkų ir kultūrininkų komisija.
 
 

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Valdovų rūmų muziejuje bus pristatomi naujausi dvarų kultūros paveldo tyrimai

20240422

2024 m. balandžio 26 d., penktadienį, 9.30 val. Valdovų rūmų muziejuje prasidės Lietuvos muziejų asociacijos Rinkinių mokslinio tyrimo sekcijos inicijuota XXVII mokslinė konferencija ,,Dvarų kultūrinis paveldas Lietuvos muziejuose. Tyrimai, naujovės ir galimybės“. 
Atkreipiame dėmesį, kad yra numatytas konferencijos dalyvio mokestis – 20 eurų.

Plačiau

Publikuota: 2024-03-27 11:41 Atnaujinta: 2024-03-27 12:41
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika