Virtuali edukacija „Kviečiame itališko deserto“

Renginio data: 2021m.Vasario0213 d.10:00 - 10:30 Visi renginiai
Aktualu iki 2021-02-13
Renginio tipas:
Edukacinis renginys
Renginio tipo nr.:
4

Lietuviškoje virtuvėje esama daug iš svetur atkeliavusių patiekalų. Artėjant Užgavėnėms, kviečiame paragauti deserto, su kuriuo Lietuvą supažindino būsimoji valdovė Bona Sforca (1494–1557). Apdairioji italė, vykdama į vyro Žygimanto šalį, iš Bario atsigabeno tai, kuo buvo įpratusi naudotis savo namuose. Išlavintą skonį turėjusios Bonos motinos – Izabelės Sforcos virtuvėje dirbo išradingi virėjai. Bario apylinkės garsėjo puikiu alyvuogių aliejumi, Sforcų valdose klestėjo vynuogynai, apelsinmedžiai auksinį derlių davė dukart per metus, o tolėliau nuo jūros gerai derėjo kviečiai. Bario dvare virėjai naudojo daug rytietiškų prieskonių, nes per uostą iš Rytų vedė kelias į šiaurines Italijos žemes. Rūmų kepėjai negalėjo atsispirti pagundai sukurti vis ką nors naujo, skanaus ir paslaptingo. Žinome, kad Bona nuo vaikystės mėgo įvairius miltinius saldumynus, gardintus vynuogių misa, medumi ir vyšnių uogiene. Vienas jų – unikalūs, iš Ortonos miestelio apylinkių (Abrucų regiono) kilę vafliai Nevole, kurių receptas kartu su valdove atvyko į jos naująją tėvynę.

Kviečiame mokytis kepti šį Bonos ir jos vaikų pamėgtą desertą, gamintą pagal dar XIV a. sukurtą receptą, kartu su italu virtuvės šefu Gian Luca Demarco numatytu laiku Valdovų rūmų muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: https://www.facebook.com/valdovurumai


Visa Užgavėnių Valdovų rūmuose programa čia

Publikuota: 2021-02-05 13:48 Atnaujinta: 2021-02-11 09:55
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika