Spektaklis BADO MEISTRAS

Renginio data: 2019m.Liepos0716 d.22:00 - 23:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didysis kiemas
Aktualu iki 2019-07-16
Renginio tipas:
Spektaklis
Renginio tipo nr.:
24

Šiais metais festivalio renginių repertuarą praturtins ypatingą reikšmę Lietuvos teatro kūrėjams ir gerbėjams turintis spektaklis, pažymintis lietuvių teatro genijumi vadinamo Eimunto Nekrošiaus atminimą. Liepos 16 d. Valdovų rūmų kieme po atviru vasarvidžio dangumi žiūrovai galės išvysti šviesaus atminimo režisieriaus spektaklį „Bado Meistras“.

„Bado Meistras“ – vienas paskutiniųjų austrų rašytojo Franz‘o Kafkos apsakymų, apibendrinantis visą jo kūrybą, etines ir estetines nuostatas, požiūrį į gyvenimą. Paradoksalu, bet ir Eimunto Nekrošiaus kūrybos kelyje šis pastatymas buvo vienas asmeniškiausių bei pasižymintis subtilia autoironija.

Spektaklyje pasakojama apie Menininką, gebantį badauti neįtikėtinai ilgai ir sutraukiantį minias susižavėjusių žiūrovų. Deja, laikai ir publikos pomėgiai keičiasi ir nepralenkiamas Bado Meistras, kad ir pasiekęs savo meno viršūnę, miršta vienišas, visų užmirštas cirko užkulisiuose. Kaip ir visi Franz‘o Kafkos kūriniai, „Bado Meistras“ yra labai asmeniškas ir subjektyvus pasakojimas.  

Eimuntas Nekrošius statydamas šį spektaklį leidosi į režisieriaus ir aktorių improvizacijas Kafkos apsakymo tema. Režisierius itin reiklus savo darbui, kaip ir pats Kafka, sugebantis surasti, nepraleisti nė vienos prasmingos minties, frazės, žodžio, įtaigiai, atvirai, teatrinėmis priemonėmis panardina aktorius į pačią istorijos esmę ir leidžia žiūrovui net ne suprasti, bet visa siela pajusti ką išgyvena kūrėjas savo šlovės valandomis, kaip jis kovoja už savo idėją su jo nesuprantančiais žiūrovais ir jo kūryba manipuliuojančiu impresarijumi. Kaip ir apsakyme, Nekrošiaus spektaklyje nemaža subtilaus bei intelektualaus humoro.

Po spektaklio premjeros 2015 metais teatro kritikai negailėjo pagyrų, teigdami, kad šį spektaklį reikėtų išskirti kaip vienintelį metų teatro įvykį. „Viskas pusbalsiu, bet smeigia giliai: turinys prislegia, o kūrėjų talentas pakylėja. Jautiesi sutraiškytas, nes suvoki, kad žmogus, tikėjęs savo gyvenimo prasmingumu, yra „palaidotas kartu su savo šiaudais“. Bet esi ir laimingas, kad patyrei spektaklį.  Toks E.Nekrošiaus režisuoto, Viktorijos Kuodytės vaidinamo ironiško, o iš tiesų tragiško kūrinio poveikis“, – apie spektaklį rašė dienraštyje „Lietuvos rytas“.

E. Nekrošiaus spektaklis „Bado Meistras“ buvo parodytas daugybėje užsienio šalių, surengė gastroles Pietų Italijoje. Aplankė Ukrainoje vykusį festivalį „Porto Franko Fest“, kurio žiūrovai negalėjo atsidžiaugti išskirtine galimybe gyvai pamatyti lietuvių maestro spektaklį ir negailėjo ovacijų jam pasibaigus.

Pagrindinį Bado Meistro vaidmenį kuria Viktorija Kuodytė, vadinanti Nekrošiaus spektakliuose nuo 1994 metų (Laura - „Mažosios Tragedijos“, Irina - „Trys Seserys“, Ofelija – „Hamletas“ ir kt.). Jai talkina ir šmaikščiai menininko aplinkos personažus kuria Vaidas Vilius, Vygandas Vadeiša ir Genadijus Virkovskis.

Režisierius – Eimuntas Nekrošius
Scenografas – Marius Nekrošius
Kostiumų dailininkė – Nadežda Gultiajeva

VaidinaViktorija Kuodytė, Vygandas VadeišaVaidas Vilius, Genadij Virkovskij.                              

Režisieriaus asistentas – Tauras Čižas
Garso režisierius – Arvydas Dūkšta
Šviesų dailininkas – Audrius Jankauskas
Rekvizitininkas – Genadij Virkovskij
Prodiuseris – teatras „Meno fortas“

Festivalis „Midsummer Vilnius“ vyks šių metų liepos 15-26 d.

Festivalio „Midsummer Vilnius“ 2018 m. video: https://youtu.be/1IZQroe7-Fo

Daugiau informacijos apie festivalį „Midsummer Vilnius“ – „Facebook“ paskyroje ir internetiniame puslapyje www.midsummervilnius.com

 

Publikuota: 2019-05-08 15:25
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika