Koncertas „Betliejuje gimė Kūdikėlis“

Renginio data: 2016m.Gruodžio1220 d.18:00 - 19:15 Visi renginiai
Valdovų rūmų III manieristinė antikamera
Aktualu iki 2016-12-20
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Advento ir Kalėdų giesmės Vokietijoje, arba Žengiant į jubiliejinius Reformacijos metus

NORA PETROČENKO – sopranas
ALINA ROTARU – klavesinas, vargonai
DARIUS STABINSKAS – violos da gamba

Visus metus žaliuojantys medžiai nuo seno turėjo simbolinę reikšmę. Jų šakomis namus puošdavo senovės romėnai, Šiaurės Europos gyventojai tokius augalus sodindavo vazose savo namuose. Ankstyvaisiais Viduramžiais jie paplito ir tarp krikščionių, nes, anot legendos, Kūdikėliui Jėzui gimus žiemą, medžiai nusipurtė sniegą ir šerkšną, o naujieji ūgliai sužaliavo skaisčiomis spalvomis. Tuo metu labai išpopuliarėjo liturginiai muzikiniai vaidinimai, per kuriuos būdavo švenčiamas užgimimas, o simbolinis Edeno sodo rojaus medis puošiamas kabančiais vaisiais.

Europoje XVI a. pradžioje prieš Kalėdas namai pradėti puošti eglutėmis. Manoma, kad pirmasis žvakutėmis Kalėdų eglutę papuošė Martynas Liuteris (Martin Luther) – jį įkvėpė vieną gruodžio vakarą per šakas pamatytas mirgančių žvaigždžių grožis. Kaip ir Kalėdų eglutės, taip ir tradicija tarp šeimos narių, artimųjų ir draugų dalytis dovanomis atsirado M. Liuterio laikais Vokietijoje, Nyderlanduose ir Skandinavijoje.

2017 m. bus švenčiamos 500-osios Reformacijos metinės, prisimenant 1517-uosius, kai M. Liuteris prie Vitenbergo bažnyčios durų prikalė 95 tezes, kuriose buvo keliamos ypač skaudžios to meto Katalikų bažnyčiai ir Vakarų Europos visuomenei religinio gyvenimo problemos. Reformacijos indėlis į europinės kultūros lobyną didžiulis, ypač svarbu tai, kad buvo išryškinta tautinių kalbų reikšmė. Reformacijos judėjimas ir jos idėjos buvo svarbios ir mūsų tautai – jos lėmė lietuvių raštijos atsiradimą.

Artėjant jubiliejiniams Reformacijos metams, šio koncerto atlikėjai su klausytojais pasirengę dosniai dalytis muzikinėmis dovanomis. Tai XVI–XVII a. didžiųjų vokiečių kompozitorių reformatų – Michaelo Pretorijaus (Michael Praetorius), Samuelio Šeidto (Samuel Scheidt), Johano Hermano Šeino (Johann Hermann Schein), Heinricho Šiuco (Heinrich Schütz), Heinricho Grimo (Heinrich Grimm) ir kt. – giesmės. 

Bilieto kaina – 8 Eur.

Bilietus galima įsigyti Valdovų rūmų muziejaus kasose, „Bilietai LT“ kasose ir internetu svetainėje www.bilietai.lt (taikomi aptarnavimo mokesčiai).

Mokiniams, studentams, senjorams ir neįgaliesiems taikomos nuolaidos.

Į koncertą prašom nesivesti ikimokyklinio amžiaus vaikų. Juos su visa šeima kviečiame į edukacinius užsiėmimus Valdovų rūmuose.

Organizatorius – VšĮ Banchetto musicale
Partneris – Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Publikuota: 2020-12-20 18:00 Atnaujinta: 2016-12-22 13:26
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika