Istoriniai gobelenai iš Lenkijos karališkųjų rezidencijų

Renginio data: 2013 m.Liepos0706 d. - 2013 m.Spalio1006 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2013-10-06

Nuotraukų galerija 1

Į Nacionalinį muziejų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus su ypatinga palyda ir apsauga iš Lenkijos atgabentos unikalios vertybės. Tai – du XVI a. gobelenai, puošę Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto bei kunigaikščių Radvilų rezidencijas. Integruoti į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų interjero ekspoziciją, jie pristatomi parodoje „Istoriniai gobelenai iš Lenkijos karališkųjų rezidencijų“.

Nežinomose Briuselio dirbtuvėse apie 1520 m. išaustas ir kunigaikščiams Radviloms priklausęs gobelenas „Ara coeli legenda“ – retas ir vertingas Gotikos ir Renesanso epochų bruožų turintis senasis meninis audinys. Jame vaizduojama Sibilė iš Tivolio (Tiburo) priešais imperatorių Oktavianą Augustą, kuriam ji aiškina matytą moters su spindulio vainiku vizijos reikšmę apie gimsiantį pasaulio Išganytoją. Imperatorius pripažino Kristaus dangiškąją valdžią ir pastatė regėjimo vietoje ant Kapitolijaus kalvos Romoje Dangaus Altorių, kur dabar stovi Dangaus Altoriaus Švč. Mergelės Marijos bazilika.

Lietuvoje tokių kūrinių kaip Varšuvos karališkąją pilį puošiantis unikalus gobelenas tėra tik du – abu jie priklauso Valdovų rūmų muziejaus kolekcijai. Tai – Šiaurės Flandrijos arba Prancūzijos dirbtuvių apie 1510 m. išaustas gobelenas „Žolynai su fantastiniais gyvūnais ir pilimi“ bei Flandrijos Turnė miesto garsiųjų Žano Grenjė (Jean Grenier) ir Arnoldo Puasonjė (Arnould Poissonier) dirbtuvių apie 1515–1520 m. išausto gobeleno „Eitynės su drambliais“ fragmentas.

Kitas iš Lenkijos atgabentas gobelenas su Lenkijos bei Lietuvos herbais ir Cereros figūra buvo užsakytas ir priklausė Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Žygimantui Augustui. Sidabro ir aukso gijomis austas gobelenas buvo visame pasaulyje garsios Žygimanto Augusto kolekcijos dalis ir puošė Krokuvos, Varšuvos, Vilniaus ir kitas Lenkijos bei Lietuvos valdovų rezidencijas. Briuselio (Flandrijos) dirbtuvėse apie 1550–1560 m. pagal Antverpeno dailininko iš Kornelio Floriso (Cornelis Floris) ir Kornelio Boso (Cornelis Bos) aplinkos kartoną išausto gobeleno centre pavaizduota vasaros, derliaus, gerovės ir išminties deivė Cerera, globojanti Lenkijos Karalystės herbą Baltąjį erelį, vainikuojamą karališkąja karūna, ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės herbą Vytį, vainikuojamą didžiojo kunigaikščio karūna.

Žygimanto Augusto gobelenų kolekcija – didžiausias žinomas vienam užsakovui sukurtas gobelenų rinkinys. Jį sudarė 160 audinių. Jis testamentu buvo paliktas Abiejų Tautų Respublikai, o vėliau išvežtas į Rusiją. 1921 m. Lenkija atgavo dalį gobelenų ir iki šiol juos saugo Krokuvos Vavelio karališkojoje pilyje.

Paroda „Istoriniai gobelenai iš Lenkijos karališkųjų rezidencijų“ atidaryta liepos 6 d. Ji lankytojus džiugins iki spalio vidurio.

Parodos rengėjas – Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Parodos kuratorius
Marijus Uzorka, el. p. m.uzorka@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  255 9152 

Parodos partneriai
Krokuvos Vavelio karališkoji pilis – Valstybiniai meno rinkiniai
Varšuvos karališkoji pilis – Nacionalinės istorijos ir kultūros paminklas

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Publikuota: 2013-07-06 Atnaujinta: 2013-09-13 10:14
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika