Valdovų rūmų muziejaus vertybės

Renginio data: 2012 m.Sausio0105 d. - 2012 m.Kovo0325 d.00:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2012-03-25

Nuotraukų galerija 1

Bemaž trys dešimtys parodoje rodomų įspūdingų Renesanso ir Baroko epochų eksponatų atspindi ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų, bet ir Biržų pilies klestėjimo laikotarpį, kai šią rezidenciją bei svarbų gynybinį valstybės forpostą statė ir valdė kunigaikščių Radvilų giminės atstovai. Parodai atrinkti eksponatai taip pat primena kai kuriuos iškilius Radvilas, jų žygius, įtaką kultūros, meno ir mokslo raidai. Salėje siekiama sukurti XVI a. antrosios–XVII a. pirmosios pusės istorinio interjero iliustratyvią viziją, kuri galėtų pademonstruoti, kaip Biržų pilies menės atrodė kunigaikščių Radvilų laikais.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai Vilniaus Žemutinėje pilyje, žinomi taip pat Valdovų rūmų pavadinimu, nuo pat XIII–XIV a. sandūros buvo senosios Lietuvos valstybės politinis, administracinis ir kultūrinis centras. Ši Lietuvos valdovų rezidencija ypač suklestėjo bei kultūrinių naujovių spindulius visam kraštui skleidė XV a. pabaigoje–XVII a. viduryje. Tai buvo vėlyvosios Gotikos, Renesanso ir ankstyvojo Baroko epochos. Atkuriant Valdovų rūmus, pastato architektūroje ir ekspozicijose labiausiai bandoma atspindėti tris minėtąsias rezidencijos klestėjimo epochas. Atliekant archeologinius tyrimus Valdovų rūmų teritorijoje buvo aptikta daugiau kaip 300 tūkst. unikalių ir labai įvairių radinių, kurie bus eksponuojami rezidencijos raidos nuolatinėje ekspozicijoje. Nuo 2003 m. Valdovų rūmų istorinio interjero ekspozicijai jau yra sukaupta ir beveik 600 vaizduojamosios bei taikomosios dailės kūrinių, istorinių ginklų, žemėlapių, knygų ir kitų lituanistinių vertybių. Dalis šios kolekcijos ir pristatoma Biržų krašto muziejuje „Sėla“.

Bene vertingiausi ir labiausiai lankytojų akis traukiantys parodos eksponatai – tai du unikalūs senieji meniniai audiniai. Vienas jų sukurtas apie 1580–1600 m. nežinomose aukšto lygio Briuselio (Flandrija) dirbtuvėse pagal garsaus flamandų dailininko Marteno de Voso (Maerten de Vos) piešinį ir vaizduoja Aleksandro Makedoniečio bei Statiros vestuvių šventę. Antrasis audinys sukurtas XVII a. Flandrijoje ir vaizduoja sceną iš karalių Sauliaus bei Dovydo istorijos. Lietuvos valdovų ir didikų rūmus XVI–XVIII a. puošė daug vertingų meninių audinių, tačiau daugelis jų sunaikinti, išgrobstyti. Todėl Valdovų rūmų gobelenų kolekcija leidžia kompensuoti per karus ir kitas negandas patirtas skaudžias europinio meninio paveldo netektis.

Parodoje eksponuojami ir Lenkijos karalių bei Lietuvos didžiųjų kunigaikščių, taip pat su Biržais artimai susijusių kunigaikščių Radvilų giminės atstovų – Lietuvos etmono ir kanclerio, Vilniaus vaivados Mikalojaus Radvilos Rudojo, Lietuvos etmono ir Vilniaus vaivados Jonušo Radvilos, Lietuvos arklidininko bei Prūsijos valdytojo Boguslavo Radvilos – XVII a. portretiniai atvaizdai. Parodą praturtina XVII–XVIII a. senieji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapiai bei mūšius, kuriuose dalyvavo ir Radvilos, vaizduojantys grafikos darbai. Vienas įdomiausių žemėlapių – tai Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio iniciatyva sukurto pirmojo tikslaus Lietuvos žemėlapio, saugomo Upsalos bibliotekoje (Švedija), kopija. Manoma, kad šis išskirtinis egzempliorius XVII a. vidurio karų metu švedų buvo pagrobtas iš Radvilų rinkinių.

Paveikslas „Kristaus nuėmimas nuo kryžiaus“ priskiriamas žymiam Venecijos dailininkui Palmai il Džovanei (Palma il Giovane), kurio darbų savo kolekcijoje turėjo Lenkijos ir Lietuvos valdovai. Istorinio interjero įspūdį sukuria taikomosios dailės kūriniai. Parodoje eksponuojama XVII a. itališka kasonė, arba skrynia. Tai vienas universaliausių to laikotarpio baldų, dekoruotas įmantria drožyba. Kitas įdomus baldas – XVII a. Italijoje sukurtas kabinetas, primenantis nedidelę spintelę, kuri išorėje papuošta naudojant brangias medžiagas – juodmedį, dramblio kaulą, o viduje turi daug stalčių, skirtų papuošalams, dokumentams ir kitiems brangiems daiktams laikyti. Istorinių baldų rinkinį papildo kelios retos itališkos XVII a. kėdės su atlošuose pavaizduotais ereliais, kurie paliudija kunigaikštišką savininkų kilmę. Kaip žinoma, Radvilos taip pat jau XVI a. gavo Šventosios Romos imperijos kunigaikščių titulą. Verta dėmesio ir XV–XVI a. vokiška varinė lėkštė, XVI a. itališkas klauptas, XVII a. itališka konsolė bei XVII a. vidurio vokiškas stalas, primenantis Biržų Radvilų ryšius su vokiečių kraštais. Radvilų giminės ir jų Biržų pilies karinę istoriją paliudija XVI a. itališki šarvai.

Valdovų rūmų muziejaus vertybių parodos aplinkoje vyko edukaciniai užsiėmai bei muzikinis literatūrinis vakaras. Lankytojai galėjo susipažinti su XVII a. amatininkų bei ginlų ir heraldikos to meto laikmečio gamybos procesais, pasimėgauti istorinėse menėse skambančia senovine muzika.

Parodos rėmėjai: Biržų rajono savivaldybė, Valdovų rūmų paramos fondas, draudimo bendrovė BTA.

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Publikuota: 2012-01-05 Atnaujinta: 2012-01-24 10:33
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika