Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai ir jų atkūrimas

Renginio data: 2012 m.Vasario0214 d. - 2012 m.Kovo0306 d.00:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2012-03-06

Parodą sudaro 17 informacinių stendų. Juose pateikiama trumpa Valdovų rūmų istorinės raidos apžvalga nuo seniausių laikų iki atkūrimo. Didžiausias dėmesys skiriamas XIV–XV a. gotikinei piliai, stovėjusiai vėlesnių Rūmų vietoje didžiųjų kunigaikščių Gedimino, Algirdo, Jogailos, Vytauto, Kazimiero ir Aleksandro Jogailaičių valdymo laikais, bei Renesanso ir ankstyvojo baroko rūmams, kuriuos XVI–XVII a. pirmoje pusėje statė ir plėtė Žygimantas Senasis, Bona Sforca, Žygimantas Augustas, Vazų dinastijos valdovai. Valdovų rūmų istorija pateikiama platesniame senosios Lietuvos valstybės, kultūros ir meno raidos kontekste, apibūdinamas kiekvieno valdovo konkretus indėlis į rezidencijos plėtrą. Paroda taip pat atspindi ir Rūmų nuniokojimo, sunaikinimo bei atkūrimo procesus nuo XVII a. vidurio iki XXI a. pradžios. Pateikiama informacija apie Rūmų teritorijos archeologinius tyrinėjimus, sistemingai pradėtus 1987 m., Rūmų atkūrimo idėją ir jos realizavimą, atkurtos istorinės rezidencijos daugiafunkcinį panaudojimą, šio projekto rėmimo būdus ir apimtis. Tekstiniai parodos komentarai papildomi originalia autentiška rūmų išvaizdos, valdovų portretų ikonografija, vertingiausių archeologinių radinių bei Valdovų rūmų interjerams įsigytų ir dovanotų vertybių nuotraukomis.

2011 m. vasario 14 ir 15 d. kviečiame į edukacinius užsiėmimus, vyksiančius Jonavos krašto muziejuje, parodos „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai ir jų atkūrimas“ aplinkoje.

Apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldą pasakos ir pažintinę veiklą organizuos Valdovų rūmų muziejaus edukacinių renginių vedėjai.

Kviečiame organizuotas grupes pasirinkti užsiėmimo temą ir registruotis iš anksto:

Muzika Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvare

Kiekvienas žmogus pats patiria, kad joks kitas dalykas labiau nepaveikia mūsų dvasios ir labiau jos nepradžiugina, kaip tiktai muzikos harmonija,- Taip muzikos svarbą apibūdino garsus liutnininkas Valentinas Bakfarkas (Valentin Bakfark), tarnavęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto dvare. O kokiais instrumentais ir kokia muzika buvo atliekama Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dvare? Kam ji buvo skirta? Užsiėmimo dalyviai turės galimybę gyvai išgirsti gotikinės arfos, renesansinių fleitų, būgnelių, kornetų, barokinės gitaros skambesį ir galės patys pabandyti jais groti.
(rekomenduojama visiems)

Lietuvių epas
Pats garsiausias visoj Lietuvoj yra Gediminas – tikras italų kilmės kunigaikštis

(Jonas Radvanas, Epitalamijas, 2009)

Lietuviai kilę iš romėnų – ši mintis buvo užrašyta XV a. Nuo XVI a. ji tapo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų pasaulėžiūros ašimi. Lietuvių kilmės iš romėnų teorija atsispindi ir tuometėje literatūroje. Vienas iškiliausių to meto kūrinių, pretenduojantis tapti lietuvių epu, yra Jono Radvano „Radviliada“. Per šį edukacinį užsiėmimą siekiama supažindinti su kūriniu ir šiuolaikine lietuvių kilmės iš romėnų traktuote.

(rekomenduojama vyresnio amžiaus moksleiviams ir suaugusiesiems)

Mūsų Vytis

Valdovų rūmų muziejaus vertybių ekspozicijoje ieškosime senosios Lietuvos ženklų, kurie ir dabar yra svarbiausi tarp mūsų valstybės heraldinių simbolių. Šis edukacinis užsiėmimas skirtas tiems, kas nori susipažinti su Vyčio ir Gediminaičių stulpų istorija. Dalyviai turės galimybę patys pasigaminti po istorinę mūsų valstybės vėliavą su Gediminaičių heraldiniu ženklu – pirmiausia reikės iš audinio išsikirpti baltą ženklą, o paskui jį pritvirtinti ant raudono lininio audinio ir užmauti ant medinio kotelio.

(rekomenduojama jaunesnių klasių moksleiviams)

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ginkluotė

Užsiėmimo dalyviai galės sužinoti, kaip nuo Žalgirio mūšio laikų iki Baroko epochos kito Lietuvos kario ginkluotė, šarvai. Taip pat turės galimybę pasimatuoti pėstininko šarvus ir pakilnoti ginklus, iššauti iš žaislinio arbaleto – susipažinti su kariniais daiktais, rekonstruotais pagal Valdovų rūmų teritorijoje archeologų rastas detales.

(rekomenduojama vidutinio amžiaus moksleiviams)

Apie užsiėmimų turinį galite teirautis tel. (8 5) 261 7445, 8 684 12 017 ir el. p. edukacija@valdovurumai.lt.

Publikuota: 2012-02-14 Atnaujinta: 2012-02-14 10:13
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika