Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną švęskime Valdovų rūmuose!

2024 m. kovo 11 d. 10.00–18.00 val.
Kviečiame aplankyti nuolatines Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijas ir parodas, dalyvauti ekskursijose ir edukacinėse dirbtuvėse.
 
Ypatinga lankymo kaina šventės dieną – 2 Eur!
Vaikai iki 7 metų ir neįgalieji įleidžiami nemokamai.
 
PROGRAMA
 
11.00–15.00 val. Edukacinės dirbtuvės „Laisvės būgneliai“
Lankytojų vestibiulio auditorija
 
Minėdami Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną Valdovų rūmuose, kviečiame šeimas su vaikais pasigaminti spalvingą būgnelį-tambūriną. Jį dekoruosime trispalviais kaspinėliais, žvangučiais ir dažais. Tegul suskamba laisvė!
Dirbtuvės skirtos šeimoms su 4–10 metų vaikais
 
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
 
10.00, 11.00, 13.00, 14.00 val. Ekskursija „Valdovų rūmai – istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simbolis“(lietuvių kalba)
15.00 val. Ekskursija „Valdovų rūmai – istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simbolis“ (ukrainiečių kalba)
Pradžia – muziejaus Lankytojų vestibiulyje
 
Kviečiame į apžvalgines ekskursijas, supažindinančias su muziejaus ekspozicijomis, atskleidžiančiomis Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos istoriją ir jos sąsajas su istoriniu valstybingumu. Ekskursijų dalyviai sužinos, kaip ir kodėl, atkūrus Nepriklausomybę, buvo nuspręsta atkurti ir Valdovų rūmus, kokia šio projekto simbolinė reikšmė bei mokslinė, pilietinė, pažintinė ir kultūrinė vertė.
 
Trukmė – 1 val.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
Gido paslauga NEMOKAMA.
 
Tarptautinė paroda „Renesanso šedevras iš Vavelio. Džovanio Belinio „Dievo Motina su Kūdikiu“ (II maršrutas)
Atkurtų istorinių interjerų ekspozicijoje lankytojus džiugina XV a. tapybos šedevras – vieno garsiausių visų laikų italų dailininkų Džovanio Belinio paveikslas „Dievo Motina su Kūdikiu“, šiuo metu pelnytai vertinamas kaip Vavelio karališkosios pilies rinkinių deimantas.
Autoriaus pasirašytas, aliejiniais dažais ant lentų nutapytas nedidelio formato paveikslas priklauso atvaizdų, kurie puošė aristokratų bei patricijų namus ir buvo skirti asmeniniam pamaldumui, grupei. Paveikslas išsiskiria ir autentiškais auksuotais architektūriniais rėmais, papuoštais gausia augalinių motyvų ornamentika ir primenančiais tabernakulį.
Dž. Belinio, kaip ir kitų garsių italų Renesanso meistrų, kūryba buvo gerai žinoma Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Venecijos meistrų kūrinių būta Jogailaičių, Vazų ir vėlesnių valdovų, taip pat didikų kolekcijose.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
 
Paroda „Baltijos valstybių laisvės simboliai 1918–1940 m. Lietuva, Latvija, Estija“ (IV maršrutas)
Paroda tęsia Valdovų rūmų muziejaus tradiciją rengti parodas, skirtas XX a. valstybingumo istorijai bei jos tęstinumui atskleisti. Šiuo laiku, kai Ukraina kovoja dėl savo šalies ir visos Europos likimo, parodoje itin reikšminga tampa laisvės tema.
Lankytojams pristatomi Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybingumo simboliai – valstybiniai apdovanojimai: ordinai, medaliai, ordinų Grandinės. Eksponuojant kiekvienai iš Baltijos šalių reikšmingus simbolius, pristatomos ir jais apdovanotos iškilios istorinės asmenybės – Baltijos valstybių kūrėjai bei laisvės gynėjai, jų biografijos. Taip atskleidžiama Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybingumo istorijos raida, diplomatijos tarpukariu ypatumai, tarptautinės padėties Europoje kaita. Lankytojai vienoje vietoje išvys originalias Latvijos ir Estijos Prezidentų Grandines, Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine, kitų to meto žymių Europos šalių politikų pagerbimo bei įvertinimo ženklus.
Parodoje eksponuojamą vertingą bei didžiausią regione faleristikos kolekciją nuo 1965 m. sukaupė kolekcininkas Vilius Kavaliauskas, Valdovų rūmų muziejaus tarybos garbės narys, talkinęs turtinant Valdovų rūmų muziejaus rinkinius, suteikęs vertingų konsultacijų.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
 
Paroda „Nuo vienaragio iki Trijų karalių: gotikiniai kokliai iš Valdovų rūmų muziejaus rinkinių“ (III maršrutas)
Gotika – pirmasis Europos dailės ir architektūros stilius, palikęs ryškius pėdsakus Lietuvos kultūros ir meno pavelde. Įdomu tai, kad iki Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos tyrimų apie Gotikos epochos interjerus Lietuvoje žinota labai mažai, o pradėjus archeologinius kasinėjimus aptikta daugybė šiam laikotarpiui būdingų radinių, atskleidusių platesnį Gotikos epochos Lietuvoje paveikslą.
Parodoje pristatomi vieni iš įdomiausių gausios Gotikos epochą reprezentuojančios kolekcijos radinių – gotikiniai plokštiniai kokliai. XV a. viduriu datuojamą koklių kolekciją sudaro apie 650 koklių ir jų fragmentų, puoštų mažiausiai 60-ia skirtingų siužetų. Gotikos epochai priskiriama ir dalis XV–XVI a. sandūros koklių. Visi šie kokliai dekoruoti heraldiniais ženklais, biblinėmis bei šventųjų gyvenimo scenomis, mitologiniais ir kasdienio gyvenimo siužetais. Rekonstruojant Valdovų rūmų Gotikos laikotarpio salę atrastų koklių pagrindu buvo atkurta ir XV a. vidurio krosnis.
Iš koklių suręstos krosnys buvo ne tik šildymo įrenginiai. Šis vienas svarbiausių interjero akcentų atspindėjo to meto Lietuvos valdovų ir diduomenės pasaulėžiūrą, besiformuojančias heraldikos tradicijas, estetines nuostatas. Gotikos epochai priskiriamų radinių stilius rodo, kad šiuo laikotarpiu Lietuva galutinai įsitvirtino Europoje kaip lotyniškosios civilizacijos dalis, o kokliuose užfiksuoti ženklai leidžia pažinti to meto valdovų, diduomenės, dvasininkų valdžios simbolius, tikėjimo ženklus, mitologinius ir kasdienybės siužetus.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
 
Paroda „Ukrainos laisvės simboliai“ (Lankytojų vestibiulis)
Parodoje eksponuojami pasaulyje itin reti ir daugiausia kitų šalių muziejuose bei privačiose kolekcijose saugomi ankstyvieji Ukrainos valstybės ordinai. Šios regalijos primena modernios Ukrainos valstybės nepriklausomybės pradžią, kurią šiandien siekia paneigti ir sunaikinti Rusija.
 
3D Virtuali kelionė laiku 10.00–18.00 val. 
I maršrutas
Virtualios realybės akiniai nukels šimtmečiais į praeitį – pamatysite, kaip nuo XIII a. iki šių dienų keitėsi Vilniaus pilių teritorija ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija. Kviečiame visus muziejaus lankytojus!
III maršrutas
3D virtualaus Gedimino bokšto atkūrimo projekcija nukels į virtualų Vilnių: pamatysite, kaip atrodė ir keitėsi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino (1316–1341) laikų bokštas, jį supę daiktai.
 
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu (šventinė kaina – 2 Eur).
Kaina – 3 Eur (bilietas įsigyjamas kasoje).

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Parfumerijos istorikė: vargu ar šiandien mus sužavėtų specialiai Barborai Radvilaitei kurti kvepalai

20240516

Europos muziejų naktį, gegužės 18 d., parfumerijos kultūros ir istorijos tyrinėtoja Eglė Bertašienė Valdovų rūmų muziejuje lankytojus ves per kvapų pasaulį. Ji papasakos, kuo kvepėjo valdovai ir didikai, taip pat jų rezidencijos Renesanso epochoje, žmonės turės galimybę pažinti medžiagas, kurios buvo įprastos gaminant įvairius aromatinius mišinius – tepalus, kvapiuosius vandenis, pomanderius. 

Plačiau

Speciali programa Europos muziejaus naktį – atversime Renesanso paslaptis

20240510

Europos muziejų naktį, 2024 m. gegužės 18-ąją, Valdovų rūmų muziejus kviečia panirti į Renesanso paslapčių naktį. Nuo 18.00 val. iki vidurnakčio muziejaus mokslininkai, gidai, edukatoriai ir kviestiniai tyrėjai dalysis žiniomis apie renesansinius rūmus, pasakos, kaip iš raudonų plytų pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija tapo baltais, amžininkų lygintais su gulbe rūmais. Lankytojai išgirs istorijų apie XVI a. Jogailaičių dinastijos šeimų paslaptis.

Plačiau

Publikuota: 2024-03-07 13:00 Atnaujinta: 2024-03-08 10:17
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika