Valdovų rūmuose bus primintos Lietuvos heraldikos istorinės tradicijos ir aktualijos

Lietuvos heraldikos komisija ir Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia į kultūros vakarą „Lietuvos heraldika: iš praeities į ateitį“, kuris vyks 2016 m. kovo 17 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje. Renginys skiriamas Lietuvos heraldikos komisijos 500-ajam posėdžiui paminėti, o norintieji jame dalyvauti turi skubėti registruotis iš anksto, nes vietų skaičius ribotas.

„Džiaugiamės galėdami visus pakviesti į kultūros vakarą, skirtą heraldikai, ir tikimės, kad jis bus naudingas ne tik šios srities profesionalams, bet ir tiems, kurie domisi Lietuvos heraldika ir jos istorija, tradicijomis europiniame kontekste, mėgsta tyrinėti bei siekia suvokti jų simbolius ir reikšmes. Šiuolaikinė heraldika, kurios centre – institucijų, miestų, miestelių, kaimų herbai, atskleidžia vertingų ir įdomių istorijos sluoksnių, įprasmina šiandienos aktualijas, fiksuoja pilietinės savimonės raišką, suteikia daug naujos informacijos ir kontekstų tiems dalykams, kuriuos mes iš esmės gerai žinome“, – sako Lietuvos heraldikos komisijos pirmininkė dr. Agnė Railaitė-Bardė.

Kultūros vakare „Lietuvos heraldika: iš praeities į ateitį“ bus pasakojama apie Lietuvos heraldikos istorines tradicijas europiniame kontekste ir pristatomos šiuolaikinės Lietuvos heraldikos aktualijos, taip pat dalijamasi prisiminimais bei įžvalgomis apie Lietuvos heraldikos komisijos veiklą ir rezultatus. Apie tai kalbės garsiausi Lietuvos heraldikos specialistai: Lietuvos heraldikos komisijos kūrėjas ir ilgametis pirmininkas dr. Edmundas Rimša, komisijos pirmininkė dr. Agnė Railaitė-Bardė, komisijos nariai. Kultūros vakarą moderuos Komisijos narė, Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė. Renginį muzikos garsais papuoš trijų kartų garsi pianistų dinastija – profesorės Veronika Vitaitė ir Aleksandra Žvirblytė bei Paulius Anderssonas.

Jubiliejinį, 500-ąjį, posėdį rengianti Lietuvos heraldikos komisija skaičiuoja ilgą istoriją. Jos ištakomis laikytina 1966 m. įkurta Respublikinė heraldikos komisija prie Kultūros ministerijos, ji veikė iki 1970 m., kai tuometė partinė valdžia uždraudė ne tik komisijos veiklą, bet ir atkurtus miestų herbus. Komisijos veikla vėl buvo atgaivinta 1987 m., o 1990-aisiais ji buvo pervadinta Lietuvos heraldikos komisija. Nuo 1995 m. ji veikia prie Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos.

Šiuo metu komisiją sudaro septyni nariai, skiriami penkerių metų kadencijai (komisijos pirmininkas ir pavaduotojas – šešerių metų kadencijai), jų skaičius neribojamas. Pagrindinės komisijos funkcijos: formuoti darnią Lietuvos Respublikos heraldikos sistemą, ugdyti pagarbą heraldikos simbolikai ir aktualinti heraldikos žinias.

Informacija apie renginį ir registracija į jį yra čia -->

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Publikuota: 2016-03-14 09:37 Atnaujinta: 2016-03-16 14:14
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika