Valdovų rūmuose – kūriniai, kuriems neabejingas ir popiežius Pranciškus, ir „Versace“ mados namai, ir Anglijos karališkoji šeima

2015 m. lapkričio 17 d., antradienį, Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė paroda „Spalvų alchemija. Skaljolos meno kūriniai iš Bianco Bianchi kolekcijos Florencijoje“. Joje lankytojams pristatomas subtilus ir rafinuotas skaljolos (it. scagliola) menas. Tai privačioje Bjanko Bjankio (1920–2006) kolekcijoje sukaupti XVII–XIX a. istorinės skaljolos pavyzdžiai bei pora šia technika atliktų šiuolaikinių dirbinių. Visi jie atskleidžia skaljolos amato ir meno atsiradimo priežastis, ištakas, suklestėjimą, įvairovę, nuosmukį ir atgimimą. Valdovų rūmų muziejus šia paroda tęsia tradiciją pristatyti Europos valdovų ir didikų dvarų kultūros bei meno paveldo fenomeną, aktualų ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimui pažinti.

„Į Vilnių iš Florencijos atkeliavę kūriniai liudija meno, suklestėjusio Renesanso ir Baroko epochose ir besitęsiančio iki šiol, aukštumas. Ši technika žinota ir už Italijos ribų – Vokietijoje, Čekijoje, Anglijoje bei kitose Europos šalyse. XVII–XVIII a. daugelis Abiejų Tautų Respublikos piliečių keliavo į Italiją, joje studijavo. Renesanso ir Baroko epochos buvo ir labai intensyvus Lietuvos bei Toskanos, kur užgimė skaljola, bendradarbiavimo laikas. Ir nors iki šiol skaljolos menas Lietuvoje nebuvo specialiai tyrinėtas, manoma, kad ši technika Lietuvos diduomenei ir Bažnyčios hierarchams galėjo būti žinoma, nes siejosi su jai labai artimu dirbtinio marmuro dekoravimo būdu, plačiai naudotu puošiant bažnyčias“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Užsienio ir parodų skyriaus vadovė, parodos kuratorė Daiva Mitrulevičiūtė.

Visi į Vilnių atkeliavę įvairių laikotarpių skaljolos meną iliustruojantys kūriniai – tai Aleksandrui (Alessandro) ir Ežbietai (Elisabetta) Bjankiams priklausančios B. Bjankio kolekcijos dalis. Juos tarptautinei parodai atrinko kolekcijos savininkai ir Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai.

Tarptautinėje parodoje rodomi šia technika dekoruoti paveikslai, stalviršiai, baldai – iš viso 21 eksponatas. Net devyni iš jų sukurti šios technikos užgimimo pradžioje – XVII a., aštuoni reprezentuoja XVIII a., du atspindi XIX a. madas, dar du – šių dienų kūriniai. Dėl savo tipologinės ir geografinės kilmės vietų įvairovės florentietiška B. Bjankio kolekcija – viena turtingiausių ir įvairiapusiškiausių skaljolos technika atliktų dirbinių kolekcijų pasaulyje. Šiuo metu ją sudaro net 130 kūrinių arba jų fragmentų, datuojamų nuo XVII iki XIX a. ir atstovaujančių pagrindinėms Italijos bei kitų Europos šalių dirbtuvėms.

Kaip itin vertingi, fiziniam poveikiui jautrūs eksponatai, tapę tiek kolekcionierių, tiek žinomų mados namų dizainerių, tokių kaip šviesaus atminimo Džanis Versačė (Gianni Versace), susidomėjimo objektu, skaljolos meno kūriniai iki šiol buvo retai eksponuojami specialiose parodose tiek Italijoje, tiek už jos ribų. Šis iš privačios florentietiškos kolekcijos specialiai parodai Vilniuje suformuotas rinkinys pirmą kartą iškeliavo taip toli už Italijos ribų ir bus parodytas būtent Valdovų rūmų muziejaus lankytojams. Tai neeilinis įvykis, kurį labai entuziastingai ir džiaugsmingai įvertino net ir pats Romos popiežius Pranciškus, Anglijos karališkosios šeimos nariai.

Prie šios parodos, kaip ir daugelio kitų Valdovų rūmų muziejaus projektų, didele paramos iniciatyva prisidėjo ir ilgametis muziejaus mecenatas – draudimo riziką prisiėmusi draudimo bendrovė BTA.

„Džiaugiamės mūsų įmonės ilgamečiu bendradarbiavimu su Valdovų rūmų muziejumi. Didžiuojamės galėdami prisidėti prie europinės dvaro kultūros tradicijų istorinės atminties. Mums svarbu Lietuvos gyventojams ir svečiams pristatyti mūsų šalies istorinius bei kultūrinius ryšius su menų gimtine Italija“, – teigia AAS „BTA Baltic Insurance Company“ Lietuvos filialo direktorius Tadeuš Podvorski.

Vilniaus miesto savivaldybės ir mero Remigijaus Šimašiaus bei Florencijos miesto savivaldybės ir mero Darijaus Nardelos (Dario Nardella) globojamos parodos atidarymą lapkričio 17 d. 17 val. tiesiogiai transliuos „LRT Kultūra“. Nuo lapkričio 18 d. tarptautinėje parodoje laukiami visi muziejaus lankytojai – su muziejaus bilietu bus galima apžiūrėti ne tik išskirtinės vertės parodą, bet ir muziejaus nuolatines ekspozicijas. Paroda veiks iki 2016 m. vasario 28 dienos.

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Valdovų rūmų muziejuje bus pristatomi naujausi dvarų kultūros paveldo tyrimai

20240422

2024 m. balandžio 26 d., penktadienį, 9.30 val. Valdovų rūmų muziejuje prasidės Lietuvos muziejų asociacijos Rinkinių mokslinio tyrimo sekcijos inicijuota XXVII mokslinė konferencija ,,Dvarų kultūrinis paveldas Lietuvos muziejuose. Tyrimai, naujovės ir galimybės“. 
Atkreipiame dėmesį, kad yra numatytas konferencijos dalyvio mokestis – 20 eurų.

Plačiau

Publikuota: 2015-11-18 13:48 Atnaujinta: 2015-11-18 13:52
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika