Valdovų rūmuose – istorinių sostinių legendos

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose lapkričio 22–23 d. su darbiniu vizitu apsilankė Krokuvos karališkosios Vavelio pilies ir Varšuvos karališkosios pilies edukatoriai. Bendradarbiavimas su šiomis institucijomis tęsiasi nuo pat Valdovų rūmų muziejaus veiklos pradžios: muziejininkai keičiasi moksline informacija, dalinasi patirtimi, vyksta specialistų mainų programos.

Jau šešiolikos metų muziejinės edukacijos patirtį turintys kolegos iš Lenkijos atvežė dviejų dienų edukacinę programą „Istorinių sostinių legendos“. Šios programos idėja paprasta: tiek Vilnius, tiek Varšuva, tiek Krokuva turi savo miesto atsiradimo legendą, lenkų kolegos pabandė visas šias legendas apjungti ir pateikti lankytojams. Taikomosios dailės muziejuje įvyko svečių susitikimas su Lietuvos muziejininkais: Lietuvos dailės, Lietuvos nacionalinio, Trakų istorijos, Kernavės archeologinės vietovės, Valdovų rūmų bei kitų muziejų darbuotojais. Didelio susidomėjimo sulaukė parodomasis edukacinis užsiėmimas „Krokuvos ir Vilniaus legendos“, surengtas J. I. Kraševskio mokyklos abiturientams. Parodos „Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai“ aplinkoje improvizuoto edukacinio žaidimo metu moksleiviai turėjo surasti įvairius eksponatus, apie kuriuos vėliau buvo pasakojami istoriniai faktai, legendos ir padavimai. Taip užsiėmimo organizatoriai teatralizuota forma supažindino su Lietuvos istorija, prakalbinant muziejaus eksponatus. Panašų užsiėmimą apie istorinių miestų atsiradimą svečiai pristatė ir kitoje lenkiškoje mokykloje Riešėje.

Edukacijos specialistai iš Lenkijos pažymėjo, kad siekiant sudominti lankytoją, svarbu įvertinti jo amžių: suaugusieji dažniau linkę klausytis ir žiūrėti, o vaikams ir jaunimui norisi ką nors veikti – gaminti istorizuotus rankdarbius arba vykdyti objektų paiešką tarp muziejaus eksponatų.

Valdovų rūmų muziejuje įvyko seminaras-pokalbis „Vilniaus pilių legendinis vilkas“. Jame dalyvavo Trakų, Kernavės, Lietuvos dailės ir kitų muziejų edukacijos specialistai bei istorijos mokytojai. Pranešimą „Lietuvos metraščių pasakojimas apie Trakų ir Vilniaus įkūrimą” skaitė istorikas dr. Kęstutis Gudmantas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės senosios raštijos tyrinėtojas. Seminare diskutavo tautosakininkė dr. Jūratė Šlekonytė, etnologė Vida Šatkauskienė, dailininkas Vytautas Poškus, taip pat muziejininkai iš Trakų bei Vilniaus.

Valdovų rūmų muziejaus specialistai šiemet surengė dvi parodas „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai ir jų atkūrimas“ Lenkijoje – Punske ir Seinuose, kurias lydėjo edukaciniai užsiėmimai. Artimiausiu metu ketinama edukacinius užsiėmimus surengti Vilnijos mokyklose. Taip siekiama skatinti tautinę savimonę bei kultūrinį bendradarbiavimą su etninėse žemėse gyvenančiais tautiečiais, skleisti žinias apie lietuvišką paveldą ir bendrą istorinę praeitį. 

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Publikuota: 2012-11-23 17:37 Atnaujinta: 2012-11-28 08:37
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika