XIII a. pab. – XVII a. auksiniai juvelyriniai dirbiniai Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos archeologinių tyrinėjimų duomenimis

Valdovų rūmų lobyne eksponuojami tauriųjų metalų ir brangakmenių juvelyriniai dirbiniai, rasti atliekant archeologinius tyrimus. Aštuoniolika iš jų yra auksiniai, aptikti XIII a. pabaigos – XVII a. kultūriniuose sluoksniuose. Minėti dirbiniai – žiedai (dešimt; iš jų keturi su brangakmeniais), apkalai ir dekoratyvios detalės (penkios), grandinėlė, kutas, perlas su aukso vielute. Tai didžiausias auksinių juvelyrinių dirbinių, rastų per Vilniaus mieste atliktus archeologinius tyrimus, skaičius.

XIII a. pabaigoje – XVII a. auksiniai juvelyriniai dirbiniai gaminti iš aukso, sidabro ir vario lydinio, kuriame aukso kiekis buvo nuo 50 iki 98 proc. Kai kurie iš jų (apkalai, dekoratyvios detalės) gaminti ir iš labai plonos aukso skardelės, kiti papuošalai lieti, kalstyti, graviruoti, dekoruoti įvairių spalvų emaliais (žydru, baltu, juodu, tamsiai žaliu, raudonu), ornamentais (augaliniu, geometriniu, antropomorfiniu). Žiedai puošti brangakmeniais: granatu, deimantu, rubinu, turkiu.

Seniausias auksinis dirbinys – juostinis žiedas (Nr. M 1316). Jis iš aukštos kokybės aukso lydinio, puoštas augaliniu ornamentu, užpildytu žydru emaliu. Datuojamas XIII a. aštuntuoju dešimtmečiu. Panašiu laikotarpiu, 1292 m. vasario 13 d., Rygos skolų knygoje paminėtas ir pirmasis Lietuvoje auksakalys – Jacobus aurifaber regis Lettowie – auksakalys Jokūbas.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje buvusios auksakalių dirbtuvės minimos istoriniuose šaltiniuose – auksakaliai įrašyti Lietuvos ir Lenkijos valdovo Aleksandro Jogailaičio (1492/1501–1506) dvaro sąskaitose, o Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) dvare 15441572 m. jų dirbo keturiolika (devyni italai, penki vokiečiai), už darbus mokėta dar keturiolikai auksakalių ir aštuoniems pameistriams. Taip pat išlikę įrašų, kad 1553 m. kelis kartus į Vilniaus valdovo dvarą atvežta Venecijos aukso ir sidabro. Šiuos duomenis papildo Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos kultūriniuose sluoksniuose rasti juvelyriniai dirbiniai iš tauriųjų metalų bei auksakalių darbo priemonės – tigliai (keraminiai indeliai) su aukso bei sidabro lašeliais.

Medžiagą parengė Rasa Gliebutė

Publikuota: 2022-01-27 Atnaujinta: 2022-01-27 12:04
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika