Virtuvės židinio stovas

Aktualu iki 2020-08-30

XVI a. II p. – XVII a. pr.
Geležis
Tautavičius A., Urbanavičius V. Vilniaus Žemutinės pilies rūmų teritorijos 1988 m. archeologinių tyrimų ataskaita, radinio inv. Nr. 8.
Restauravo Mantvidas Mieliauskas, rest. prot. Nr. 433/14961 (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)

Gausūs archeologiniai radiniai atskleidžia XVI a. Valdovų rūmų virtuvės gyvenimą. Iš rašytinių šaltinių žinome, kad šiuo laikotarpiu virtuvės darbuotojai, gamindami maistą, naudojosi daugybe metalinių įrankių ir rakandų, tokių kaip variniai ar geležiniai katilai, trikojai, kepimo grotelės, iešmai, įvairių dydžių peiliai, samčiai ir pan. Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos archeologinių tyrimų rezultatai šiuos faktus gali užtikrintai patvirtinti.

1988 m. Žemutinės pilies rūmų pietryčių kampo rūsyje, įvardytame rūsiu C, buvo vykdomi archeologiniai kasinėjimai. XVII a. viduryje šioje vietoje būta didelio gaisro, per kurį minėta rūmų dalis įgriuvo, o buvusiame rūsyje nugulė skirtingais laikotarpiais statytų trijų aukštų liekanos. Griuvenose, tarp XVI a. antrąja puse datuojamų metalo dirbinių, aptiktas 1,3 metro ilgio storas, sunkus geležinis strypas. Tyrėjai spėliojo, kokia galėtų būti jo paskirtis, svarstyta, kad tai yra kokio nors monetų kalyklos mechanizmo detalė, bokšto laikrodžio ar preso mechanizmo dalis. Didelis, masyvus geležinis strypas su šešiais vienodu atstumu išdėstytais kabliais kartu su kitais metalo radiniais buvo perduotas restauratoriams ir pamirštas ilgiems metams.

Po trijų dešimtmečių dirbinys buvo dar kartą atrastas – labai prastos būklės, smarkiai korodavęs. Žvelgiant į šį dirbinį iš naujo, paaiškėjo, kad tai yra unikalus radinys – virtuvės židinio stovas, skirtas sudėti kepimo iešmams. Tokie stovai būdavo statomi poromis atvirame židinyje, abipus liepsnos. Ant stovų užkabų horizontaliai kabinti skersiniai, laikantys virš ugnies pakabintus katilus, arba iešmai su kepama mėsa.

Martenas van Klėvė (Marten van Cleve), Virtuvės scena, 1565 m. Paveiksle vaizduojami didelės virtuvės darbuotojai, kiekvienas jų atliekantis savo pareigas. Kompozicijos centre, tolumoje, matomas darbuotojas, atsakingas už iešmo sukimą:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Marten_van_Cleve%2C_attributed_to%2C_his_studio%3F_-_Kitchen_interior_-_Google_Art_Project.jpg

Mėsos kepėjui prie židinio skirta vieta būdavo įrengiama už specialios sienutės, saugančios jį nuo didelio karščio dirbant. Raižinys iš Bartolomeo Scappi knygos L'Arte et prudenza d'un maestro cuoco, 1570:

https://brewminate.com/wp-content/uploads/2017/01/Scappi02.jpg

Medžiagą parengė Sigita Venckūnienė
Fotografai Vytautas Abramauskas, Kazimieras Vainoras

Panaudota literatūra
Ivanauskas E., Kuncevičius A. „Livonijos monetų spaudai Žemutinėje pilyje“, in: Numizmatika, t. 1, Vilnius, 2000.
Kuncevičius A., Tautavičius A., Urbanavičius V. „Archeologiniai tyrimai“, in: Vilniaus Žemutinės pilies rūmai, t. 1: 1988 metų tyrimai, sud. V. Urbanavičius, Vilnius, 1989.

The Opera of Bartolomeo Scappi (1570). L'arte et prudenza d'un maestro cuoco / The Art and Craft of a Master Cook, translated with commentary by T. Scully, Toronto, Buffalo, London, 2008.

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Jono Sobieskio portretas

20250317

Grafikos darbe pavaizduotas Jonas Sobieskis – Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis (1674–1696), Krokuvos kašteliono Jokūbo Sobieskio (1590–1646) ir Zofijos Teofilės Danilevičiūtės (1607–1661) sūnus. Jis studijavo kartu su broliu Mareku (Marek) Krokuvos gimnazijoje 1640–1641 m., o po to universitete. 1646–1648 m. keliavo po Europą, mokėsi karybos meno, studijavo literatūrą ir kalbas. Dalyvavo karuose su Ukrainos kazokų sukilėliais, Turkija, Švedija ir Rusija. Rėmė valdovo Jono Kazimiero Vazos (1648–1668) stovyklos pastangas įtvirtinti vivente rege, kai naujas valdovas renkamas, senajam dar gyvam esant. 

Plačiau

Publikuota: 2020-08-24 Atnaujinta: 2020-08-21 16:38
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika