Tarptautinis renginys „Kotryna Jogailaitė: šiandieninės Lenkijos, Suomijos, Švedijos ir Lietuvos įžvalgos“

Renginio data: 2023m.Lapkričio1121 d.13:00 - 15:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Renginių salė
Aktualu iki 2023-11-21
Kotrynos Jogailaitės likimas jungia keturias šalis. Ji gimė Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo ir jo žmonos Bonos Sforcos šeimoje. Vaikystę ir jaunystę daugiausiai praleido Krokuvoje bei Varšuvoje, o gyvendama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje Vilniuje ištekėjo už Suomijos kunigaikščio ir Švedijos princo Jono Vazos. Turku pilyje Suomijoje išgyveno apgultį ir karo siaubą, o Švedijoje 4 metus kartu su vyru buvo įkalinta Gripsholmo pilyje. Įveikusi visus jai tekusius išbandymus 1569 m. liepos 10 d. Kotryna Jogailaitė buvo karūnuota Švedijos karaliene. Kartu su savo vyru Švedijos karaliumi Jonu III Vaza ji pradėjo naują Vazų giminės atšaką, valdžiusią Abiejų Tautų Respubliką beveik 80 metų.
 
Kokia buvo ši neeilinė moteris, gerbiama abiejose Baltijos jūros pusėse?
Savo įžvalgomis pasidalins į Vilnių susirinkę įvairių šalių istorikaiDr. Katarzyna Wagner iš Varšuvos universiteto papasakos apie Kotrynos Jogailaitės gyvenimą Lenkijoje. Valdovų rūmų muziejaus istorikė dr. Rasa Leonavičiūtė-Gecevičienė skaitys pranešimą apie karališkos giminės šaknis: „Kotryna Jogailaitė ir jos motina Bona Sforza: dviejų moterų portretai“. Turku pilies muziejaus istorikas Bengt Selin primins trumpą, bet iki šiol nepamirštamą jos viešnagę Suomijoje. Istorikė dr. Karin Tegenborg Falkdalen iš Švedijos atskleis daug negirdėtų faktų apie Kotrynos Jogailaitės karaliavimo laikotarpį ir apžvelgs jos vaidmenį Vazų dinastijoje.  
 
Istorikas, Valdovų rūmų parodų ir leidybos skyriaus koordinatorius Ignas Račickas moderuos diskusiją, ar moterys XVI a. galėjo būti lyderės. Istorinio romano „Karo nuotaka“ apie Kotryną Jogailaitę autorė Ilona Skujaitė ir Švedijoje gyvenanti turizmo komunikacijos ekspertė Gerda Butkuvienė pristatys jų sudarytą turistinį maršrutą abipus Baltijos jūros „Kotrynos Jogailaitės pėdsakais“. Režisierė ir prodiuserė Gitana Platakytė papasakos apie karališko virsmo istoriją, šiandien atgimstančią filme.  
 
Renginys bus su vertimu iš anglų į lietuvių kalbą.  Renginio programa.
 
Užsienio istorikų atvykimą į tarptautinį renginį Vilniuje remia Lenkijos Respublikos ambasada, Lenkijos institutas Vilniuje, Suomijos Respublikos ambasada, Švedijos Karalystės ambasada.    
Renginio organizatoriai: Valdovų rūmų muziejus, leidykla „Alma Littera“, rašytoja Ilona Skujaitė, filmo režisierė Gitana Platakytė.
 

 

Publikuota: 2023-11-09 10:46 Atnaujinta: 2023-11-17 16:57
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika