Josie Dixon paskaita „Nuo Vilniaus iki Edinburgo: kompozitoriaus Felikso Janevičiaus (1762 - 1848) istorija“

Renginio data: 2023m.Lapkričio1115 d.17:00 - 17:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2023-11-15
Dalyvauja Josie Dixon
 
Prieš Vroclavo baroko orkestro koncertą lankytojų laukia Josie Dixon paskaita (anglų kalba, su vertimu į lietuvių kalbą). Josie Dixon – kompozitoriaus Felikso Janevičiaus (Felix Yaniewicz) palikuonė. Ji – taip pat ir pernai Edinburge vykusios parodos apie jo gyvenimą bei muzikinį palikimą kuratorė.
 
F. Janevičius gimė Vilniuje 1762 metais. Pirmiausia išgarsėjo kaip Lenkijos karališkosios koplyčios smuikininkas. Per Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio apmokėtą kelionę į Vieną F. Janevičius susipažino su F. J. Haydnu ir W. A. Mozartu. Keletą metų praleido Italijoje, vėliau debiutavo Paryžiuje Concert Spirituel Tiuilri rūmuose, tačiau prasidėjusi revoliucija nutraukė jo karjerą Prancūzijoje, taigi jis iškeliavo į Didžiąją Britaniją ir ten praleido visą likusį gyvenimą. 1792 m. jau buvo laikomas iškiliu virtuozu ir vadovavo orkestrui Londone. F. Janevčius dirbo ir kaip impresarijus: jo iniciatyva Didžiojoje Britanijoje įvyko L. van Beethoveno oratorijos „Kristus Alyvų kalne“ premjera, jis tapo Philharmonic Society įkūrėju ir nariu, buvo vienas iš 1815 m. įvykusio pirmojo Edinburgo muzikos festivalio bendraorganizatorių. Tačiau geriausiai F. Janevičius žinomas kaip smuikininkas, garsėjęs koncertais, kuriuose jungėsi mocartiška elegancija ir tradiciniai liaudies šokiai iš jo tėvynės – Abiejų Tautų Respublikos.
 
Renginys nemokamas, maloniai kviečiame registruotis iš anksto.
Publikuota: 2023-11-06 16:05 Atnaujinta: 2023-11-08 16:52
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika