Auksinio skriestuvo istorija: katalogo „Officina Plantiniana knygos Nacionalinėje bibliotekoje“ pristatymas

Renginio data: 2023m.Balandžio0420 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2023-04-20
Kristofas Plantenas (Christophe Plantin, apie 1520–1589) Antverpene įkūrė spaustuvę „Officina Plantiniana“. Per mažiau nei dvidešimt spaustuvės veiklos metų K. Plantenas tapo garsiausiu spaustuvininku Europoje. Jo veiklą iki pat XIX a. antrosios pusės tęsė net devynios šeimos kartos. Vadovaudamasis šūkiu „Labore et constantia“ („Darbu ir ištverme“), K. Plantenas pelnė skaitytojų pagarbą savo preciziškumu, kruopštumu ir atsidavimu poligrafijos amatui. „Officina Plantiniana“ knygos sklido po visą Europą. Šios spaustuvės knygų turėjo ir daugelis žinomų Lietuvos veikėjų, vienuolynų, bibliotekų. 
Per renginį bus suteikta galimybė susipažinti su turtinga „Officina Plantiniana“ spaudos istorija ir jos poveikiu visuomenei: knygos atliko svarbų vaidmenį perduodant žinias, kultūrą ir informaciją visame pasaulyje. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovai, remdami autorius ir leidėjus, asmeniniu pavyzdžiu rodydami kokybiškos knygos svarbą, taip pat reikšmingai prisidėjo prie knygos kultūros formavimo, taip užtikrindami spaudos ir žinių klestėjimą regione.
Pristatyme dalyvaus leidinio sudarytojos dr. Milda Kvizikevičiūtė, Eva Praškevič, dr. Viktorija Vaitkevičiūtė ir recenzentai dr. Jolita Liškevičienė bei prof. dr. Arvydas Pacevičius. Renginį moderuos dr. Viktorija Vaitkevičiūtė.
Renginio metu muzikuos Beatričė Baltrušaitytė (organetas).
 
Pristatomą katalogą „Officina Plantiniana knygos Nacionalinėje bibliotekoje“ bus galima įsigyti.
 
Katalogo leidybą parėmė Lietuvos mokslo taryba pagal Valstybinę lituanistinių tyrimų ir sklaidos 2016–2024 metų programą (S-LIP-22-31).

 

Publikuota: 2023-03-29 13:31 Atnaujinta: 2023-04-13 12:02
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika