Fotoalbumo „Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko tremties takais“ pristatymas

Renginio data: 2022m.Spalio1019 d.17:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2022-10-19
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

17.00 val. vyks dokumentinio filmo „Benamiai“ (LRT archyvai) apie 1990 m. ekspediciją į Komiją peržiūra (47 min.).

18.00 val. – fotoalbumo sutiktuvės. Per sutiktuves kalbės Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorius Arūnas Bubnys, fotografas Vytautas Daraškevičius, fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas, „Verslo žinių“ redaktorius Ramūnas Terleckas, renginį ves literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

1990 m. vasarą vykusią ekspediciją į Kazimiero Vasiliausko tremties vietas Komijoje fiksavo fotografas Vytautas Daraškevičius.

Visokie žmonės, tariant Monsinjoro žodžiais, įvairūs, net slegiami kalčių, bet žmonės. Tik toks santykis, toks bendražmogiškas žvilgsnis padėjo jam atvira širdimi, be pagiežos ir keršto troškimo, sugrįžti ir į tremties vietas, sugrįžti ne tik su sunkiais prisiminimais, bet ir su šviesa akyse...“ Taip albume rašo profesorė Viktorija Daujotytė.

Albumas pasakoja apie monsinjoro K. Vasiliausko kelionę į tremties vietas, jo pašventintus Levo Karsavino ir generolo Jono Juodišiaus kapus bei paminklą ten palaidotiems represuotiems žmonėms. Fotografinį V. Daraškevičiaus pasakojimą lydi jo straipsnis apie ekspedicijų į tremties vietas konkrečias realijas. Nuotraukas, kuriose įamžintas monsinjoras K. Vasiliauskas, papildo jo paties citatos.  

Leidinio sudarytoja – Ramunė Sakalauskaitė, išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, bendradarbiaudamas su VšĮ „Porta artis“.  

2022-uosius Seimas paskelbė monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metais.


Renginį organizuoja
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
VšĮ „Porta artis“

Renginio partneris
Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Publikuota: 2022-09-27 14:24 Atnaujinta: 2022-09-27 16:13
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika