Žymaus Ukrainos intelektualo Mykolos Riabčuko paskaita

Renginio data: 2022m.Balandžio0427 d.18:00 - 20:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Renginių salė
Aktualu iki 2022-04-27
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Maloniai kviečiame į ketvirtą paskaitą iš ciklo „Varšuvos–Vilniaus kolokviumai“, kurį rengia Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje ir Varšuvos universiteto Rytų Europos centro Vilniaus atstovybė. Paskaitą, kurios tema – „Už mūsų ir jūsų laisvę. Ukraina ir Europos ateitis“, skaitys Mykola Riabčuk iš Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos. 

Mykola Riabčuk – 2022 m. Ukrainos nacionalinės Taraso Ševčenkos premijos laureatas. Jis garsėja kaip literatūros kritikas, eseistas, publicistas, poetas, politologas, yra Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Politikos ir etninių studijų skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas. Dirbo mėnraščio „Vsesvit“ (užsienio literatūrai skirtas žurnalas) redaktoriumi ir vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoju bei žurnalo „Suczasnist“ kritikos skyriaus vedėju. 1997 m. tapo vienu iš nuomonę formuojančio Kyjivo mėnesinio leidinio „Kritika“ steigėjų.

M. Riabčuk yra lenkų klasikos vertėjas, „Kritikoje“ publikavęs Paryžiaus „Kultūros“ apžvalgas, taip pat nacionalinio universiteto „Kyjivo Mohylos akademija“ Europos studijų centro bendradarbis. Vykstant Ukrainos politinei transformacijai pakito jo kūrybos pobūdis – poezijos, prozos ir literatūros kritikos vietą užėmė visuomeninė, kultūrinė ir politinė publicistika. 

Nuo 2014 m. M. Riabčuk yra Vidurio Europos literatūros premijos „Angelus“ žiuri komisijos pirmininkas. 2014–2018 m. buvo Ukrainos PEN klubo pirmininku, nuo 2018 m. – garbės pirmininkas. Puikus Ukrainos kultūros ir vidaus politikos žinovas, politologas. Posovietinės erdvės politikos transformacijos ekspertas. Daug metų reguliariai atvyksta skaityti paskaitų Varšuvos universiteto Rytų Europos studijų centre.  

Paskaita bus skaitoma lenkų kalba ir sinchroniškai verčiama į lietuvių kalbą.

Prieš paskaitą ir jai pasibaigus bus galima įsigyti M. Riabčuko knygą „Eastern Europe since 1989. Between Loosened Authoritarianism and Unconsolidated Democracy. Essays from Lectures (Warszawa, 2020).

Paskaitos lankytojai iki renginio pradžios maloniai kviečiami apžiūrėti Valdovų rūmų muziejuje vykstančią tarptautinę parodą „Baroko skulptūros mistika: Johanas Georgas Pinzelis ir kiti XVIII a. Lvivo meistrai“.

 

Renginys nemokamas, bet būtina išankstinė registracija.

Renginio metu rekomenduojama dėvėti prie veido priglundančias ir visiškai nosį ir burną dengiančias medicinines kaukes.

Publikuota: 2022-04-15 14:25 Atnaujinta: 2022-04-25 16:41
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika