Vieša diskusija „Herbo ir simbolių reikšmė kovų už laisvę kontekste“

Renginio data: 2022m.Balandžio0413 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2022-04-13
Renginio tipas:
Kultūros vakaras
Renginio tipo nr.:
14

Pirmasis Lietuvos heraldikos komisijos, mininčios savo 35-erių metų veiklos sukaktį, pokalbių ciklo „Heraldika šiandien. Terra incognita ir identiteto raiškos atradimai“ renginys

DALYVAUJA

dr. Edmundas Rimša
dr. Agnė Railaitė-Bardė
ats. vyr. leitenantas Nerijus Treinys
dr. Norbertas Černiauskas
dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė (moderatorė)

Lietuvos heraldikos komisija šiais metais mini savo 35-erių metų veiklos sukaktį. 1987 m. atnaujinusi veiklą, ji ėmėsi nelengvos užduoties: ne tik (at)kurti pagrindinius nepriklausomos Lietuvos simbolius – herbą ir vėliavą, bet ir rūpintis Lietuvos vietovių heraldika. Kokie iššūkiai jos laukė? Šia proga Heraldikos komisija inicijuoja pokalbių ciklą ,,Heraldika šiandien. Terra incognita ir identiteto raiškos atradimai“. Ciklas suformuotas probleminiu principu, numatant aptarti šiuolaikinės heraldikos sąsają su istorija, kultūra, dvasiniu pasauliu, mus supančia gamta ir kt.

Šiais renginiais Heraldikos komisija siekia pristatyti ne tik savo veiklos ar specifinius, tik su heraldika susijusius klausimus, bet ir per herbo, kitų simbolių prizmę pažvelgti plačiau, gvildenti simbolio, kaip ženklo, vienijančio visuomenę ar atskiras visuomenės grupes, reikšmę, jo funkciją šių dienų kontekste, simbolių svarbą ir įprasminimą ieškant piliečių tapatybės ir savivokos, stiprinant valstybingumą ir pilietiškumą.

Pirmasis renginys skirtas diskusijai „Herbo ir simbolių reikšmė kovų už laisvę kontekste“. Nemažą dalį lietuviškos municipalinės heraldikos aruodo sudaro herbinės figūros, simbolizuojančios įvairias lietuvių kovas už laisvę nuo karų su kryžiuočiais laikų iki antisovietinės rezistencijos. Ką bendruomenės siekė atspindėti herbe? Priimtina ar ne yra raudona spalva? Kaip herbuose atsiskleidžia praeities kovų už laisvę atmintis ir jos įprasminimas? Renginyje nebus pamirštas ir partizaninis judėjimas, bus aptariama ženklų – kaip vienybės simbolių – reikšmė XX a. pabaigos Lietuvos istorijoje, apsvarstomos šių dienų aktualijos Ukrainoje vykstančio karo kontekste.

Vakaro metu svečiai galės pamatyti heraldikos parodą.


Renginys nemokamas. Dėl riboto vietų skaičiaus prašom registruotis iš anksto.


 

Publikuota: 2022-04-07 07:48
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika