Koncertas „Salve Musa, Vivat Musica“

Renginio data: 2020m.Gruodžio1230 d.19:00 - 20:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2020-12-30
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Gražiausias metų šventes Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė muzikos mylėtojus visada kviesdavo sutikti savo namuose – Valdovų rūmuose. Šiais metais to padaryti nepavyks, tačiau tęsdami šią tradiciją kviečiame į virtualų koncertų ciklą, prisimindami jau anksčiau rodytas ir pristatydami specialiai elektroninei erdvei paruoštas koncertines programas.

 

Malonių įspūdžių!

Kviečiame pasiklausyti nepakartojamo MŪZOS RUBACKYTĖS atliekamo koncerto, nufilmuoto šių metų gruodžio 5 dieną Žoinvilės pianistų festivalyje (Pianístico de Joinville), Brazilijoje.

Koncertas bus tiesiogiai transliuojama numatytu laiku Valdovų rūmų muziejaus paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: https://www.facebook.com/valdovurumai/live


MŪZA RUBACKYTĖ (fortepijonas, Lietuva, Prancūzija, Šveicarija)


Brangūs tautiečiai, 2020 metai niekam nebuvo eiliniai. Pasaulis susidūrė su nematomu priešu, kuris mus uždarė, atskyrė, nutolino. Šie metai mums priminė tai, kas yra svarbiausia: meilė savo artimiesiems, tikra bendrystė, esminės žmogiškosios vertybės.

Menas, ypač Muzika, mus paliečia tiesiogiai, ir būtent šiuo, mums visiems sunkiu laikotarpiu atneša paguodą, apsivalymą ir viltį.

„Salve Musa, vivat Musica“ visuomet atspindėjo prabėgusių metų nuotaikas ir susitikimus. Šie metai man buvo meninės vienatvės, užsisklendimo savyje metai.

Gyvendama Muzikoje didelę metų dalį, norėjau pateikti jums šią ypatingą, dramatišką, gilių jausmų kupiną programą. Šalia garsiosios Chopin’o Sonatos, atlieku iš Žaslių kilusio žymaus pasaulio pianisto ir kompozitoriaus litvako L. Godowsky’io Sonatą, kuri tarp mano pirštų gimė per pandemiją, brendo visus metus, nuskambėdama vien retuose sceniniuose pasirodymuose ir naujai išleistoje kompaktinėje plokštelėje. Praėję metai UNESCO buvo paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, juos minėjome tiek Vilniuje, anksčiau vadintame „Šiaurės Jeruzale“, tiek kitose Lietuvos ir pasaulio vietose. Baigdama norėčiau prisiminti neseniai Anapilin išėjusią didžią Lietuvos moterį Ireną Veisaitę ir pacituoti jos žodžius:

„Mes negalime pakeisti pasaulio, bet galime išgelbėti savo sielą ir neprisidėti prie blogio.“

Linkėdama gražių, turiningų, vilties kupinų Naujųjų 2021 metų –

Jūsų

MŪZA Rubackytė


Programa

LEOPOLD GODOWSKY (1870–1938)
Sonata e-moll (1910–1911):
Allegro non troppo, ma appassionato
Andante cantabile
Allegretto grazioso e dolce
Retrospect: Lento mesto. Larghetto lamentoso. Maestoso, lugubre: Dies irae. Molto più lento

FRYDERYK CHOPIN (1810–1849)
Sonata Nr. 2 b-moll, op. 35 (Marche funèbre, 1837–1839):
Grave. Doppio movimento
Scherzo. Più lento
Marche funèbre. Lento
Finale. Presto


Šiuo metu Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenančios lietuvių pianistės Mūzos Rubackytės karjera prasidėjo septynerių metų, kai ji debiutavo Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, skambindama Joseph’o Haydn’o Koncertą D-dur, diriguojant maestro Sauliui Sondeckiui.

Šiandien pianistė aktyviai koncertuoja visuose žemynuose. Atlikėjos repertuarą sudaro daugiau kaip 40 koncertinių programų ir 40 koncertų su orkestru, diskografiją – maždaug 30 kompaktinių plokštelių.

Būdama įvairiapusė kultūros veikėja, M. Rubackytė atlieka svarbų vaidmenį formuojant Lietuvos įvaizdį tiek Prancūzijoje, tiek ir visame pasaulyje. Pianistė apdovanota Garbės medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“, Prezidentas Algirdas Brazauskas jai įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną, Prezidentas Valdas Adamkus suteikė Lietuvos tapatybės prizą „Lietuvos Mūza“, 2006 m. M. Rubackytė apdovanota Lietuvos Vyriausybės premija, jai paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, o 2018 m. už nuopelnus Lietuvai Prezidentė Dalia Grybauskaitė jai įteikė Komandoro didįjį kryžių. 2012 m. už Ferenc’o Liszt’o paveldo sklaidą pasaulyje Vengrijos kultūros ministerija pianistę apdovanojo premija „Pro Cultura Hungarica“, o 2020-aisiais jos kompaktinė plokštelė „De la valse à l’abîme“ („Nuo valso iki prarajos, „Lyrinx“) pelnė garsųjį Budapešto „Liszt Society“ 41-ąjį Didįjį prizą (Grand Prix)kaip geriausias metų F. Liszt’o įrašas.

M. Rubackytė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, kviečiama į svarbių tarptautinių konkursų žiuri – Pretorijos, Klivlando, Utrechto, Parmos, taip pat F. Liszto Veimare, B. Bartoko Budapešte ir kt. Ji dėsto įvairiuose pasaulio universitetuose ir konservatorijose, vadovauja tarptautiniams meistriškumo kursams. Profesorė M. Rubackytė aktyviai globoja gabius Lietuvos pianistus – privačiai dėsto Mstislavo Rostropovičiaus fondo stipendininkams, rengia jiems meistriškumo kursus.

M. Rubackytė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja ir meno vadovė. Pirmąjį festivalį kartu su Lietuvos nacionaline filharmonija ji suorganizavo 2009 m., Lietuvos tūkstantmečio ir Vilniaus paskelbimo Europos kultūros sostine proga, o 2017-aisiais už surengtus penkis festivalius, taip pat už nuopelnus kultūrai ir menui M. Rubackytė pelnė Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo apdovanojimą.


Kviečiame prisijungti prie Valdovų rūmų muziejaus virtualios bendruomenės ir sekti naujienas.

Gražių Jums švenčių ir likite saugūs!

Publikuota: 2020-12-23 14:42 Atnaujinta: 2020-12-30 11:04
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika