(Perkelta į 2021 m.) FESTIVALIO BAIGIAMASIS KONCERTAS. PAOLO GIACOMETTI IR STYGINIŲ KVARTETAS „METTIS“

Renginio data: 2020m.Lapkričio1128 d.19:00 - 21:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2020-11-28
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Scenoje susitinka fortepijono aristokratas, italų kilmės žvaigždė iš Nyderlandų, PAOLO GIACOMETTI ir vienas ryškiausių naujosios kartos styginių kvartetų Lietuvoje „METTIS“ – Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas), Rokas Vaitkevičius (violončelė).

Paolo Giacometti koncertuoja visame pasaulyje kaip solistas ir kaip kamerinis muzikantas, grojantis tiek senoviniais, tiek šiuolaikiniais instrumentais. Jis gimė Milane, Italijoje, tačiau nuo ankstyvos vaikystės gyvena Nyderlanduose. Studijavo Jano Wijno klasėje Amsterdamo „Sweelinck“ konservatorijoje, kurią baigė aukščiausiu įvertinimu. Didelę įtaką jo muzikiniam išsilavinimui turėjo ir Gyorgy Sebökas. P. Giacometti laimėjo daugybę prizų tiek šalies, tiek tarptautiniuose konkursuose. Grojo su garsiais orkestrais ir tokiais žymiais dirigentais kaip Fransas Brüggenas, Kennethas Montgomery, Laurent’as Petitgirard’as, Michaelis Tilkinas ir Jaapas van Zwedenas. P. Giacometti yra labai vertinamas muzikantas kamerinės muzikos festivaliuose Europoje, Kanadoje ir JAV. Jis koncertavo viso pasaulio koncertų salėse, įskaitant „Concertgebouw“ (Amsterdamas, Nyderlandai), „Teatro Colon“ (Buenos Airės, Argentina), „Wigmore“ salėje (Londonas, Didžioji Britanija), „Theater du Châtelet“ (Paryžius, Prancūzija) ir Seulo menų centre (Pietų Korėja). Sėkmingai bendradarbiauja su tokiais muzikantais kaip Pieteris Wispelwey, Gordonas Nikolichas, Janine Jansen, Bartas Schneemannas ir Viktoria Mullova. P. Giacometti atliekama muzika įrašinėjama išskirtinai Klasikos kanalui. Jo įspūdingą diskografiją plačiai pripažino tarptautinė spauda. Į pianisto diskografiją taip pat įeina ir visi G. Rossini kūriniai fortepijonui. Šis projektas buvo pradėtas 1998-aisiais ir baigtas 2007 m. Kompozitoriaus tėvynainių kritikų vertinimu, „Rossini pagaliau rado savo pianistą ...“. 

Styginių kvartetas „Mettis“ susibūrė 2012 m. Vilniuje. Visi kvarteto nariai yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai, vėliau studijavo Europos kamerinės muzikos akademijoje (ECMA). Kolektyvas greitai sulaukė pripažinimo ir tai liudija pasiekimai – 2016 m. laimėta antroji vieta ir specialusis prizas 8-ajame tarptautiniame Bordo styginių kvartetų konkurse Prancūzijoje, taip pat tais pačiais metais pelnytas 9-ojo tarptautinio V. E. Rimbotti kvartetų konkurso Italijoje nugalėtojų vardas. „Mettis“ yra koncertavęs tokiose prestižinėse salėse kaip „Wigmore Hall“ (Londonas, Didžioji Britanija), „Konzerthaus“ (Berlynas, Vokietija), „Laeiszhalle“ (Hamburgas, Vokietija), „Washington Galery of Arts“ (Vašingtonas, JAV) bei daugybėje kitų. Nuo 2017 m. kvartetas „Mettis“ surengė daugiau kaip 100 koncertų ne tik įvairiose Europos šalyse, bet ir Kinijoje, Izraelyje, Panamoje, JAV bei Kanadoje. 2015 m. išleistas debiutinis albumas, kuriame įrašyti L. van Beethoveno ir D. Šostakovičiaus kūriniai styginių kvartetui. 2018 ir 2019 m. kvartetas aktyviai bendradarbiavo su lietuvių pianiste Mūza Rubackyte. Šveicarų leidybos kompanijos „Doron“ F. Liszto „Malediction“ koncertinis įrašas publikuotas kompaktinėje plokštelėje „Great Lithuanian live recordings“. 2019-ųjų pabaigoje prancūzų kompanija „Ligia“ išleido kompaktinę plokštelę, kurioje įamžinti M. Weinbergo ir D. Šostakovičiaus fortepijoniniai kvintetai. Netrukus kvartetas planuoja išleisti naują kompaktinę plokštelę, skirtą paminėti 250-ąsias kompozitoriaus L. van Beethoveno gimimo metines.

PROGRAMOJE
M. K. Čiurlionis – Styginių kvartetas c-moll
L. van Beethoven – Styginių kvartetas Op. 18 Nr. 4 c-moll
J. Brahms – Fortepijoninis kvintetas Op. 34 f-moll

Festivalį rengia VšĮ „Klasika LT“. Daugiau informacijos www.klasika.org.

 

Publikuota: 2020-10-22 11:05 Atnaujinta: 2020-10-29 13:28
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika