Koncertas „Po Italijos dangumi“. Parodos katalogo sutiktuvės

Renginio data: 2020m.Rugsėjo0909 d.18:00 - 19:15 Visi renginiai
Valdovų rūmų Renginių salė
Aktualu iki 2020-09-09
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

Apgailestaujame, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus registracija į šį renginį baigta.


Valdovų rūmų muziejaus parodos „Nuo SACRO iki PPROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“ katalogo sutiktuvių proga maloniai kviečiame į pianistės Amelijos Būrytės rečitalį „Po Italijos dangumi“.

Renginyje taip pat dalyvaus parodos kuratorė, katalogo sudarytoja Daiva Mitrulevičiūtė. Renginį ves Dainius Būrė.

Pianistė Amelija Būrytė atliks italų kompozitorių kūrinius ir muzikines kompozicijas, kurias įkvėpė didieji Italijos poetai Petrarka ir Dantė. Šių poetų eilių ištraukos nuskambės italų ir lietuvių kalbomis.

Renginys nemokamas, bet būtina išankstinė registracija paspaudus šią nuorodą.

Po renginio bus galima nemokamai apžiūrėti parodą.

Parodos katalogą bus galima įsigyti specialia leidėjo kaina.


„Ar žinai apie šalį, kur citrinos žydi, ten apelsinų auksas lapų šešėlyje švyti, glosto dangaus žydrynę švelnus vėjelis, žaliuoja mirta romi ir lauro kilnus medelis?“ – retoriškai klausė didysis Goethe. Visi žinome, kad rašė jis apie Italiją – šalį, kuri savo nuostabia gamta ir kūrėjų talentais paviliojo mūzas iš Graikijos. Čia buvo pirma palaimingoji Arkadija, apdainuota siciliečio Teokrito, čia Dangaus sferų muziką išgirdo Krotone gyvenęs Pitagoras. Dangų kaip šventybės buveinę Siksto koplyčios freskose vėliau tapė Mikelandželas, svajingus žydrynės tolius atskleidė Venecijos šlovintojas Paolo Veronese ir Giambattista Tiepolo, kurio žaismingas vizijas galima vadinti spalvinių niuansų muzika. Juk ir žodis „muzika“ senovėje reiškė vieningą mūzų karaliją, kurioje vaizduojamieji menai siekia spalvų ir formos sąskambių, o muzika – pavaizduoti, tai, kas neįžvelgiama akiai.

***

Amelija Būrytė baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą (mokytoja prof. Veronika Vitaitė) ir nuo 2018 m. studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Petro Geniušo klasėje. Tobulinosi pas K. Kennerį, E. Indjićių, P. Devoyoną, A. Jasinskį. Tarptautinių konkursų Lietuvoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir Italijoje laureatė, koncertavo su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Lvovo kameriniu orkestru „Akademia“ bei Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos simfoniniu orkestru. Įvairiuose Lietuvos miestuose surengė rečitalius „Chopin ir Lietuva“.

Koncerto programa

D. Scarlatti Keturios sonatos: K. 213 d-moll, K. 159 C-dur, K. 87 h-moll, K. 135 E-dur
F. Busoni Fantasia nach J. S. Bach, BV 253
F. Liszt „Petrarkos sonetas Nr. 123“ (Sonetto 104 del Petrarca) ir Sonata fantazija „Perskaičius Dantę“ (Aprés une lecture du Dante) iš ciklo „Klajonių metai. Antrieji metai: Italija“ (S. 161)


Koncertas yra tarptautinės parodos „Nuo SACRO iki PPROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“ kultūrinių renginių ciklo dalis.

Publikuota: 2020-08-18 16:15 Atnaujinta: 2020-08-22 13:57
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika