Kultūros vakaras „Tame varde atpažįstama Lietuva. Radvilos ir valstybė“

Renginio data: 2019m.Spalio1023 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Renginių salė
Aktualu iki 2019-10-23
Renginio tipas:
Kultūros vakaras
Renginio tipo nr.:
14

REGISTRACIJA BAIGTA!

Vaizdžiai sakoma, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės raidos neįmanoma pažinti be didikų Radvilų istorijos, o šios iškilios giminės istorija glaudžiai susijusi su visos šalies plėtra. Neatsitiktinai pirmõsios spausdintos Lietuvos istorijos lotynų kalba autorius Albertas Vijūkas-Kojalavičius kitame savo kūrinyje – 1653 m. išleistame „Radvilų metraštyje“ (jis eksponuojamas ir parodoje) – šios giminės istoriją taikliai pavadino „Lietuvos istorijos santrauka“.
Jei pabandytume išskleisti Radvilų veiklos istorinį spektrą, šis sužėrėtų įvairiomis spalvomis – tai nuosekli kova už Lietuvos valstybingumą ir savarankiškumą, lietuviškos kilmės puoselėjimas, „aukštasis pilotažas“ valstybės diplomatinėje tarnyboje, ryškus indėlis į karybos raidą, apčiuopiami pėdsakai šalies socialinėje bei ūkinėje raidoje, įvairiopas poveikis etnokonfesiniams procesams, neišmatuojami nuopelnai kultūrai.
Renginyje žymiausi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tyrinėtojai ir garsiõsios giminės istorijos žinovai dalysis mintimis apie tai, kada ir kokiomis aplinkybėmis iškilo bei šalies valdančiame elite įsitvirtino pi̇̀rmosios Radvilų kartos; kokie veiksniai lėmė svaigią šios giminės karjerą ir lyderystę daugelyje sričių; kuriuos XVI a. gyvenusius Radvilas ir už kokius nuopelnus istorikai vadina „auksine“ karta ir kodėl jos ainiai apibrėžiami kaip „sidabrinė“ generacija; kokias valstybės raidos negandas teko išgyventi dviejų šios giminės šakų atstovams XVII a. antroje pusėje ir XVIII a. pradžioje; kokios priežastys paskatino giminės galybės saulėlydį XVIII a., bet vis dėlto išgelbėjo nuo išnykimo?

 Kultūros vakare dalyvauja prof. dr. Rimvydas Petrauskas (Vilniaus universitetas), prof. dr. Raimonda Ragauskienė (Lietuvos istorijos institutas, Vilniaus universitetas), dr. Gintautas Sliesoriūnas (Lietuvos istorijos institutas), prof. dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė (Lietuvos istorijos institutas, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija), dr. Jolanta Karpavičienė (Valdovų rūmų muziejus).

Po kultūros vakaro maloniai kviečiame aplankyti parodą.

Publikuota: 2019-10-02 19:40 Atnaujinta: 2019-10-23 10:19
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika