Vilniaus diena Valdovų rūmuose

Renginio data: 2019 m.Sausio0125 d.10:00 - 2019 m.Sausio0126 d.18:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2019-01-26
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Šiemet siekiant paminėti Vilnius dieną kuo smagiau ir įdomiau, Valdovų rūmai paruošė atraktyvią dviejų dienų programą, kurią sudarys ne tik tradiciniai užsiėmimai: ekskursijos ir paskaitos, bet ir inovatyvesnės veiklos – orientacinis žaidimas, edukacinės dirbtuvės, kurių metu bus galima susipažinti arba pagilinti turimas žinias apie senąją Lietuvos sostinę ir jos raidą.

PROGRAMA


Sausio 25 diena (penktadienis) ir 26 diena (šeštadienis)

Orientacinis žaidimas VILNIAUS DIENA VALDOVŲ RŪMUOSE

Kviečiame 25 ir 26 d. muziejuje sužaisti orientavimosi ir mąstymo žaidimą. Kasose pasiėmę užduočių lankstinuką atraskite muziejaus ekspozicijose pasislėpusius atsakymus bei sužinokite daug įdomių faktų apie Vilniaus miestą!

Žaidimą galite žaisti pavieniui arba su komanda. Laimėtojų laukia prizai!
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu I, II ir III maršrutams.

Žaidimą kūrė: Orientacinės LT
Žaidimą parėmė: Lietuvos kultūros taryba


Sausio 25 diena (penktadienis)

12.00 ir 15.00 val. ekskursijos „Vilnius: Litvaniae metropolis”

Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos perstatyti, o vėliau jų sūnaus Žygimanto Augusto išplėsti  bei išdabinti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai XVI a. tapo tikra Gediminaičių-Jogailaičių dinastijos reprezentacine rezidencija, politikos, diplomatijos ir kultūros bei meno centru. O kaip tuo metu atrodė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinė Vilnius? 1581 m. Georgo Brauno (Georg Braun) ir Franso Hogenbergo (Frans Hogenberg) Kelne (Köln) išleistame atlase pavaizduotą miestą, pavadintą Lietuvos metropoliu, ir bandysime atrasti ekskursijos Valdovų rūmuose metu.

Ekskursijas ves Birutė Šulinskienė

Ekskursijos kaina – 6 Eur (plačiau apie kainas ir taikomas nuolaidas galite sužinoti čia.)

Į ekskursijas būtina išankstinė registracija:
12 val. Registruotis čia
15 val. Registruotis čia.

16.00 val. ekskursija „Nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio pilies iki Valdovų rūmų atkūrimo”

Ekskursijos metu galėsite stebėti kaip įgudęs profesionalas prakalbina per šimtmečius išlikusius ir dabar muziejaus ekspozicijoje rodomus senųjų mūro meistrų statinius, sužinosite, kaip atpažinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino mūro pilies ir vėlesniais amžiais valdžiusių didžiųjų kunigaikščių rezidencijų elementus. Prisiminę senųjų pilies ir rūmų statybų istoriją, persikelsime į netolimus laikus – į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkūrimo dešimtmečius.

Ekskursiją ves Gediminas Gendrėnas.

Ekskursijos kaina – 6 Eur (plačiau apie kainas ir taikomas nuolaidas galite sužinoti čia.)

Į ekskursiją būtina išankstinė registracija. Registruotis čia.

17.00 val. renginys „Kai šalia tikrojo Gedimino bokšto susitinka archeologas ir istorikas”
Pilies ir rūmų kasdienio gyvenimo ekspozicija

Ką švenčiame sausio 25 d.? Vilniaus gimtadienį ar vardadienį? Prieš 696 metus tą pačią dieną Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino (1316– 1341) laiške Vokietijos ir kitų Europos kraštų miestams pirmą kartą buvo paminėtas Vilnius, kurį valdovas vadino mūsų miestu”. Ankstyviausios rašytinės žinios apie Lietuvos sostinę paminėjimas – tai puiki proga aplankyti tikrąjį, Gedimino laikų bokštą. Pilies kalno papėdėje jis buvo pastatytas valdant šiam Lietuvos didžiajam kunigaikščiui, o dabar yra integruotas į vieną iš nuolatinių Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijų.

Kviečiame susirinkti  šalia tikrojo Gedimino bokšto! Šio unikalaus, XIV šimtmetį menančio paveldo kaimynystėje ieškosime atsakymų į intriguojančius klausimus. Kokį Vilnių rado ir kokį paliko Lietuvos valdovas Gediminas? Kaip keitėsi miesto branduolyje įsikūrusi Vilniaus Žemutinė pilis? Kaip Vilnius plėtėsi ir kito vėliau? Ką nauja surado bei atrado archeologai, tyrinėdami Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos teritoriją, ir ką šiais klausimais mano rašytinius šaltinius pasitelkę istorikai?

Valdovų rūmų muziejaus archeologas  Egidijus Ožalas gvildens temą Vilniaus Žemutinė pilis: iki ir po Gedimino.O žinomas medievistas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas profesorius Rimvydas Petrauskas pasakos Kaip atsiranda sostinė: nuo Gedimino civitas regia iki Aleksandro Jogailaičio rezidencinio miesto”.

Renginys nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija.


Sausio 26 diena (šeštadienis)

11.00 ir 13.00 val. Edukaciniai užsiėmimai „Piešiu legendą” su Lina Itagaki 

Šeimas su 6–12 metų vaikais kviečiame į Vilniaus dienai skirtą užsiėmimą „Piešiu legendą“, kurio metu prisiminsime ir kartu su dailininke Lina Itagaki piešime Vilniaus įkūrimo legendos personažus.

Kaip pasiruošti – išsiaiškinti, ką pavargęs po medžioklės susapnavo Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas, ateiti į muziejų su puikia nuotaika, nusiteikti kūrybiškai ir darbingai. Užsiėmimas skirtas šeimoms su vaikais, tačiau ateiti gali visi, kas mėgsta pažinti, bendrauti, piešti ir kurti. O kūrybai įkvėps ir ypatinga erdvė – edukacinis užsiėmimas vyks šalia tikrojo, XIV šimtmetį menančio Gedimino bokšto!

Edukacinį užsiėmimą ves grafikė, knygos „Sibiro haiku“ iliustratorė Lina Itagaki, edukatorės Daiva Tuinylienė ir dr. Nelija Kostinienė.

Trukmė – 1 valanda.
Apie edukacinių užsiėmimų kainas ir taikomas nuolaidas plačiau sužinoti galite čia.

Norint dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, būtina ir išankstinė registracija:
Registracija į 11.00 val. edukacinį užsiėmimą čia;
Registracija į 13.00 val. edukacinį užsiėmimą čia.

14.00 val. Edukacinis užsiėmimas „Gediminaičių dinastija: giminės medis ir giminystės ryšiai” 

Šeimas su mokyklinio amžiaus vaikais kviečiame į edukacinį užsiėmimą „Gediminaičių dinastija: giminės medis ir giminystės ryšiai“. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo Gedimino palikuonys XIV a. įsitvirtino ir Lenkijos karalystės soste, XV a. pabaigoje į šios, Gediminaičių-Jogailaičių vardu vadinamos dinastijos įtaką pateko čekų ir vengrų valstybės. Iki pat XVI a. antros pusės ši dinastija buvo viena įtakingiausių Europoje. Gediminaičiai-Jogailaičiai giminiavosi su žymiausiomis Europos monarchų giminėmis, o ne viena iš šiandieninių Europos valdančiųjų šeimų savo genealoginiame medyje ras giminystės sąsają su Gedimino vaikaičiais arba provaikaičiais. Edukacinio užsiėmimo dalyviai turės galimybę susipažinti su Gediminaičių genealogija, išsiaiškinti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų seką bei giminystės ryšius, sužinoti, kaip valdovai planuodavo savo vaikų santuokas, kaip rengdavo piršlybų ir vestuvių ceremonijas.

Edukacinį užsiėmimą ves dr. Nelija Kostinienė.

Trukmė – 1 valanda.
Apie edukacinių užsiėmimų kainas ir taikomas nuolaidas plačiau sužinoti galite čia.

Norint dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, būtina ir išankstinė registracija. Registruotis čia.


Renginio organizatorius 

Renginio rėmėjas

Publikuota: 2019-01-21 17:53 Atnaujinta: 2019-01-24 09:14
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika