Istorikės dr. Rūtos Čapaitės vieša paskaita „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kasdienio gyvenimo detalės to laiko aukščiausio politinio elito kasdienybės kontekstuose“

Renginio data: 2015m.Birželio0603 d.18:00 - 19:15 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorija
Aktualu iki 2015-06-03
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Tarptautinės parodos „Viduramžių papuošalas. Mįslingasis Vytauto Didžiojo epochos diržas“ renginių ciklą tęsia Lietuvos istorijos instituto istorikės dr. Rūtos Čapaitės vieša paskaita, kurios metu bus aptariamos kelios temos. Pirmiausia Vytauto susirašinėjimas (jo adresatai ir adresantai, kalbos, kuriomis rašyti laiškai, susirašinėjimo intensyvumas, laiškų pobūdis, juose gvildentos temos). Šiuo atveju turima omenyje, kad: 1) susirašinėjimas buvo labai svarbi, privaloma bei įprasta Lietuvos didžiojo kunigaikščio kasdienės veiklos dalis; 2) tai buvo vienas iš universaliosios lotyniškosios vėlyvųjų Viduramžių komunikacinės kultūros elementų kasdieniame jo gyvenime. Šiuo aspektu kalbant apie Vytauto kasdienybę, reikia pabrėžti, kad buvo įžengta į to meto lotyniškosios Europos komunikacinę erdvę, tampant lygiaverčiu jos nariu. Atsižvelgiant į tai, kad vėlyvaisiais Viduramžiais laiškai buvo ne vien reikalų tvarkymo bei privataus bendravimo priemonė, bet ir griežtoms vėlyvųjų Viduramžių epistolografinio meno Ars dictaminis taisyklėms paklūstantis literatūros žanras, aptariant vieną arba kitą Lietuvos didžiojo kunigaikščio arba jo adresatų kasdienio gyvenimo momentą, kaip iliustracija bus pateikiamos epistolografinės formulės, kuriomis būdavo nusakomas vienas arba kitas reikalas (pvz., laiško svarbą ir skubumą (kaip greitai jis turi būti įteiktas gavėjui) apibrėžiančios laiško adreso formulės), reiškiamos emocijos (pvz., dėkingumas arba apgailestavimas).

Antra tema – tai šiek tiek detalių iš kasdienio Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir jo artimiausios aplinkos gyvenimo. Duomenys apie tai yra surinkti iš Vytauto ir jo korespondentų susirašinėjimo bei Vokiečių ordino iždininko išlaidų knygos. Bus paliesti šie kasdienio gyvenimo aspektai: svečių priėmimas, vaišės, dovanos, pramogos (pvz., juokdariai, nykštukai (liliputai), medžioklė), įvairios buitinės valdovų ir jų artimiausios aplinkos kasdienio gyvenimo reikmės, sveikatos reikalai. Šie dalykai analizuojami to laiko valdovų ir aukščiausio politinio elito kasdienio gyvenimo kontekste, atsižvelgiant į funkcionavusius bendravimo ir elgesio modelius. 

 

RENGINYS NEMOKAMAS.
Vietų skaičius ribotas.
Daugiau informacijos el. p. renginiai@valdovurumai.lt, tel. (8 5) 262 0067.

Publikuota: 2015-04-15 18:19 Atnaujinta: 2015-04-22 14:34
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika