Niño Dios: ispanų Renesanso muzika Užgimusiam Kūdikėliui

Renginio data: 2014m.Gruodžio1228 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2014-12-28
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Tarptautinis senosios muzikos ansamblis CANTO FIORITO:
Ieva Gaidamavičiūtė (sopranas)
Renata Dubinskaitė (mecosopranas)
Saulė Šerytė (mecosopranas)
Algirdas Bagdonavičius (tenoras)
Nerijus Masevičius (bosas)
Rodrigo Calveyra (ansamblio vadovas; išilginės fleitos, cinkas; Brazilija, Prancūzija)
Ariel Abramovich (liutnia, Ispanija)

Šventiniame koncerte skambės kalėdinė Ispanijos „aukso amžiaus“ (Renesanso) muzika dviem–penkiems dainininkų balsams, lydima švelnių renesansinės liutnios garsų ir išraiškingų išilginės fleitos pagražinimų. Tai giesmės užgimusiam Kūdikėliui, pripildytos pietų saulės šviesos bei šilumos ir pagyvintos ispaniškais ritmais. Specialiai šiam koncertui sukurtą programą atliks Vilniuje įsikūręs tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, vadovaujamas brazilų kilmės fleitininko Rodrigo Kalveiros (Rodrigo Calveyra). Kolektyvui talkins ispanų Renesanso muzikos specialistas iš Sevilijos (Ispanija), liutnininkas Arielis Abramovichas (Ariel Abramovich), kuris yra nuolatinis vienos garsiausių šių dienų senosios muzikos dainininkių Marijos Kristinos Kir (Maria Cristina Kiehr) bendražygis.

Didžiąją koncerto programos dalį sudarys kompozitoriaus Fransisko Guerero (Francisco Guerrero, 1528–1599) muzika. Melodinguose Sevilijoje gimusio kompozitoriaus kūriniuose atsiskleidžia visa paletė emocijų – skausmas, ilgesys, džiaugsmas, ekstazė, pamaldi ramybė. Todėl jo muzika išlieka populiari iki šių dienų. Ji ypač dažnai skamba Lotynų Amerikos šalių katedrose ir bažnyčiose.

Klausytojai taip pat išgirs kūrinių iš svarbaus senosios ispanų muzikos šaltinio – rinkinio „Cancionero de Upsalla“, kuris buvo išleistas 1556 m. Venecijoje. Jame daugiausia yra anoniminių autorių dainų, vadinamųjų villancicos, iš kurių apie trečdalį yra skirta būtent Kalėdų temai. Vokalines kompozicijas papildys švelnūs išilginės fleitos ir cinko (cornetto muto) garsai bei instrumentiniai kūriniai, išryškinantys svarbią renesansinės muzikos tradiciją – diminucijų, improvizuotų melodijos pagražinimų meną. Su šia praktika susijęs ir ansamblio „Canto Fiorito“ pavadinimas, reiškiantis gėlėtą, fioritūromis išpuoštą dainavimą. 

Renginys be pertraukos

Bilietai – 30–60 Lt / 8,69–17,38 Eur
Bilietus galima įsigyti Valdovų rūmų ir „Bilietai LT“ kasose bei internetu www.bilietai.lt (taikomi aptarnavimo mokesčiai).
Pirkti internetu-->
Muziejaus kasose taikomos nuolaidos: 
50.00 % – studentams, moksleiviams, senjorams (1 bil.)
50.00 % – žmonėms su negalia (1 bil.).
 

Publikuota: 2014-11-11 17:11 Atnaujinta: 2014-12-04 14:09
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika