EURO PARODA Paskaita „Vytis nuo lietuviško denaro iki euro“

Renginio data: 2014m.Gruodžio1203 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorija
Aktualu iki 2014-12-03
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Paskaitą skaitys Lietuvos banko Pinigų muziejaus vadovas istorikas Vidmantas Laurinavičius. Šioje paskaitoje V. Laurinavičius supažindins su lietuviškų pinigų istorija nuo XIV a. pab. iki šių dienų, papasakos, kokios monetos kaldintos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, Abiejų Tautų Respublikoje bei prieškario ir dabartinės Lietuvos Respublikos laikais. Dauguma Lietuvos gyventojų yra girdėję apie tolimiausią Europos šalį Portugaliją, tačiau tikrai ne visi žino, kad portugalais vadinamos ir didelio skersmens aukso monetos, kaldintos Lietuvoje XVI–XVII amžiuje.

Paskaitoje bus analizuojamas Vyčio, kaip Lietuvos valstybės simbolio ir herbo, formavimasis. Pasak V. Laurinavičiaus, Lietuvos valstybės herbas Vytis – šarvuotas raitelis su kalaviju ir skydu herbiniame skyde – yra vienas seniausių Europoje (susiformavo XV a.). Lietuviškose monetose buvo naudojamas tiek visas herbas, tiek herbo figūra – raitelis. Kaip keitėsi jo šarvai, žirgas, jojimo pozicija? Kodėl vienose monetose žirgas vaizduojamas nuleista, kitose – pakelta uodega? Atsakymai į šį ir kitus intriguojančius klausimus – V. Laurinavičiaus paskaitoje.

Paskaitoje bus pristatytos ir lietuviškos eurų monetos, jų kūrėjai bei pats kūrimo procesas. Nacionalinę lietuviškų eurų monetų pusę puoš būtent šarvuotas raitelis (Vytis). Taigi įvestas euras visą Europą supažindins su vienu svarbiausių Lietuvos valstybės simbolių.

Renginys nemokamas, tačiau maloniai prašome registruotis čia.

Publikuota: 2014-10-21 10:31
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika