Vieša paskaita „Flandrijos įtaka XV–XVIII a. Florencijos gobelenų manufaktūroms“

Renginio data: 2014m.Spalio1025 d.16:00 - 17:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorija
Aktualu iki 2014-10-25
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Prof. Lucia Meoni (Italija), tęsdama tarptautinės parodos renginių ciklą, skaitys viešą paskaitą „Flandrijos įtaka XV–XVIII a. Florencijos gobelenų manufaktūroms“.

Garsiosios Florencijos (Italija) giminės – Medičių – banko, XV a. turėjusio filialus Briugėje (Flandrija), Avinjone, Lione (Prancūzija), Londone (Didžioji Britanija) ir Ženevoje (Šveicarija), korespondencijos tyrimai padeda atskleisti gobelenų meno atsiradimą bei plėtrą Flandrijoje ir Šiaurės Prancūzijoje. Šie dokumentai liudija, kad Medičių bankas tarpininkavo Italijos ir kitų Europos šalių valdovams įsigyjant gobelenų. Patys Medičiai gobelenų sau užsisakydavo ir įsigydavo nuo XV amžiaus.

Nuo pat XV a. pradžios piešiniai, o vėliau italų dailininkų kartonai būdavo siunčiami į Flandrijos gobelenų manufaktūras, kad pagal juos būtų audžiami gobelenai. Florencijos kolekcijose nėra išlikusių šio ankstyvojo periodo gobelenų, bet jų buvimą, kas tapo labai įprastu dalyku to meto Florencijoje, liudija daugelyje to meto paveikslų vaizduojami šie senieji prabangūs audiniai.

Medičių giminė nulėmė ir didžiuosius stilistinius pokyčius gobelenų mene, kai jų giminės atstovas – popiežius Leonas X – užsakė Briuselyje išausti garsiąją „Apaštalų“ seriją pagal Rafaelio (Raffaello Sanzio) ir jo sekėjų kartonus, taip į gobelenų meną įvesdamas renesanso stilių.

1545 m. kunigaikštis Kozimas I de Medičis (Cosimo I de’Medici) Florencijoje įkūrė manufaktūrą ir į ją pakvietė du gobelenų audėjus iš Flandrijos, kad išmokytų šio meno vietinius florentiečius. Ši gobelenų dirbtuvė veikė ištisus du amžius – iki 1747 metų. Nuo 1546–1547 m. taip pat ir dailininkas iš Briugės Janas van der Stratas (Jan van der Straet), į Florenciją pakviestas Džovanio Stradano (Giovanni Stradano), aktyviai dirbo Toskanos sostinėje ir buvo svarbiausias Florencijos kartonų kūrėjas iki pat 1576 m., kai persikėlė į Neapolį (Italija). Būtent tuo metu Florencijoje pagal Dž. Stradano kartonus Medičių Podžo a Kajano vilai išausta garsioji gobelenų serija medžioklės tema.

Florencijos gobelenų mene visada buvo labai ryški Flandrijos įtaka (kartu ir flamandų dailininkų piešinių, kurie būdavo kartonų modeliai). Nepaisant to, kad Florencijoje gyvavo Medičių įkurta audykla, šios giminės atstovai ir vėliau gobelenų įsigydavo Flandrijoje, kaip rodo garsioji „Pasaulio sutvėrimo“ („Storie della Creazioni“) serija. Flandrijos gobelenų audimo įtaka akivaizdi Florencijoje iki pat Medičių įkurtų dirbtuvių uždarymo XVIII a. viduryje.

Renginys nemokamas, tačiau maloniai prašome iš anksto registruotis tel. tel. (8 5) 262 0067, el. p. renginiai@valdovurumai.ltwww.valdovurumai.lt/registracija.
Daugiau apie parodos renginius el. p. renginiai@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  262 0067

Rengėjai pasilieka teisę keisti renginių datas ir dalyvius.

Publikuota: 2014-09-10 14:47 Atnaujinta: 2014-10-02 09:47
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika