Vieša paskaita „Penkiolika gobelenų restauravimo metų Romos Kvirinalio rūmuose („Palazzo del Quirinale“)“

Renginio data: 2014m.Spalio1021 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorija
Aktualu iki 2014-10-21
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Tarptautinės parodos renginių ciklą tęsia dr. Marios Tabogos (Italija) vieša paskaita „Penkiolika gobelenų restauravimo metų Romos Kvirinalio rūmuose (Palazzo del Quirinale).

Vienoje vertingiausių pasaulyje Kvirinalio rūmų gobelenų kolekcijoje dabar saugoma beveik 260 istorinių audinių. Dauguma jų lig šiol kabo šių rūmų reprezentacinėse salėse. Dabar šie rūmai – Italijos Respublikos prezidento oficiali rezidencija. Tai ne muziejus, kuriame saugomos istorinės vertybės. Kvirinalis yra istoriniai rūmai, buvusi rezidencija. Ten buvo ir tebėra vykdomos valstybinės ir reprezentacinės funkcijos.
Kvirinalio rūmų gobelenų kolekciją sudaro Italijoje, Flandrijoje ir Prancūzijoje austi XVI–XIX a. gobelenai. Jie į Kvirinalio rūmus pateko po Italijos suvienijimo, kai šie rūmai tapo Italijos karalystės rezidencija ir į ją buvo atgabenti gobelenai iš daugelio kitų rezidencijų.
Šis ypatingas kultūrinis paveldas iš esmės lig šiol yra naudojamas, t. y. atlieka savo pirminę funkciją. Kad jis būtų tinkamai saugomas ir prižiūrimas, Italijos Respublikos prezidento Oskaro Luidžio Skalfaro (Oscar Luigi Scalfaro) sprendimu 1996 m. buvo įkurtas Gobelenų restauravimo ir priežiūros centras – nuolatinė pačiuose rūmuose veikianti struktūra, kuriai pavesta kasdienė prezidento rūmų senųjų audinių priežiūra. Ten dirbančių restauratorių tikslas – užtikrinti tinkamą kiekvieno gobeleno priežiūrą bei eksponavimo sąlygas ir atlikti jų restauravimo darbus.
Kvirinalio rūmų gobelenų restauravimo ir priežiūros centras vykdo savo veiklą jau septyniolika metų. Iki šiol jau restauruota apie 130 istorinių audinių, tarp kurių ir labai svarbios bei žinomos Europos gobelenų serijos. Restauravimo darbai atliekami vadovaujantis naujausiomis Italijos ir visos Europos restauravimo technologijomis.

Paskaitoje bus pristatomi kai kurie restauruoti gobelenai ir kasdienio gobelenų naudojimo Kvirinalio rūmuose pavyzdžiai. 

Renginys nemokamas, tačiau maloniai prašome iš anksto registruotis tel. tel. (8 5) 262 0067, el. p. renginiai@valdovurumai.ltwww.valdovurumai.lt/registracija.
Daugiau apie parodos renginius el. p. renginiai@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  262 0067

Rengėjai pasilieka teisę keisti renginių datas ir dalyvius.

 

Publikuota: 2014-09-10 14:39 Atnaujinta: 2014-09-30 16:02
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika