Mokslinė konferencija „Radvilų rūmai Vilniaus Žemutinėje pilyje“

Renginio data: 2014m.Birželio0612 d.09:00 - 14:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulis
Aktualu iki 2014-06-12
Renginio tipas:
Konferencija
Renginio tipo nr.:
29

Skiriama Mikalojaus Radvilos Rudojo rūmų Vilniaus Žemutinėje pilyje statybų pradžios 470 metų sukakčiai ir rezidencijos savininko mirties 430 metinėms

Radvilos – viena įtakingiausių, turtingiausių ir galingiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų šeimų, itin aktyviai dalyvavusi XVI–XVIII a. Lietuvos valstybiniame, politiniame ir kultūriniame gyvenime. Ši giminė buvo aktyvi bei žinoma ir Europos tarptautinių santykių kontekste. Radvilos turėjo net devynias puošnias ir didingas rezidencijas Vilniuje bei sostinės apylinkėse. Viena jų buvo Žemutinės pilies teritorijoje, greta Valdovų rūmų ir Pilies kalno.

Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje stovėję Radvilų rūmai bene pirmą kartą minimi 1539 m., kai Žemaitijos seniūnas Jonas Radvila (Mikalojaus Radvilos Juodojo brolis) išardė pastatą ir išdalijo plytas. Manoma, kad tame pačiame sklype 1544 m. buvo pradėti statyti nauji tuomečio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės taurininko Mikalojaus Radvilos Rudojo rūmai, kuriuose greičiausiai ir užsimezgė Žygimanto Augusto bei Barboros Radvilaitės artimi santykiai. 1546–1547 m. žiemą nuslinkęs Pilies kalno šlaitas apgriovė šiuos rūmus bei kalno atraminę sieną. Statybų sąskaitose minimas koridorius (galerija), kuris Vilniaus Žemutinėje pilyje sujungė Radvilų rūmus ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus.

1547 m. imperatorius Karolis V Habsburgas Mikalojui Radvilai Rudajam, kaip ir jo pusbroliui Mikalojui Radvilai Juodajam, suteikė Šventosios Romos imperijos kunigaikščio titulą. Po sesers Barboros Radvilaitės vedybų su Lietuvos bei Lenkijos valdovu Žygimantu Augustu tuomečiam Lietuvos pataurininkiui Mikalojui Radvilai Rudajam atsivėrė didžiulės karjeros galimybės. 1550 m. jis buvo paskirtas Trakų vaivada, 1565 m., po pusbrolio Mikalojaus Radvilos Juodojo mirties, tapo Vilniaus vaivada ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleriu. 1553, 1556–1566 ir 1578–1584 metais jis buvo dar ir Lietuvos didysis etmonas, o 1578 m. paskirtas Livonijos etmonu. Per du pirmuosius Abiejų Tautų Respublikos bekaralmečius (1572–1576) Mikalojus Radvila Rudasis († 1584) buvo faktiškasis Lietuvos valdovas. Nepaisant einamų aukštų savininko valstybinių pareigų Radvilų rūmai Vilniaus Žemutinėje pilyje nesulaukė atidesnio istorijos tyrinėtojų dėmesio, plačiau nagrinėtos kitos Lietuvos sostinėje ir jos apylinkėse buvusios Radvilų rezidencijos.

Konferencijos svarbiausias tikslas – išanalizuoti istorinius duomenis apie Radvilų giminės valdas Vilniaus Žemutinėje pilyje, apibendrinti archeologinių tyrimų rezultatus ir architektūrinius duomenis, pristatyti su minėtais rūmais susijusias istorines asmenybes, padiskutuoti dėl šios Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos ateities perspektyvų.

Konferencijos dalyviai taip pat kviečiami aptarti kitų Lietuvos sostinėje ir jos apylinkėse buvusių Radvilų giminės rezidencijų raidą, istorines, archeologines ir architektūrines šios Lietuvos didikų giminės rūmų sąsajas su Vilniaus valdovų rezidencija, paanalizuoti su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmais ir Radvilų rezidencijomis susijusių didikų ir pareigūnų veiklą.

Konferencijoje ketinama pristatyti ir Vilniaus Žemutinėje pilyje buvusių Mikalojaus Radvilos Rudojo rūmų ansamblio atkūrimo ir pritaikymo šiuolaikinėms kultūros reikmėms galimybių viziją – Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos, mokslinių tyrimų ir atvirų saugyklų centro įsteigimo projektą.

Konferencijos organizatoriai diskusijoje kviečia dalyvauti istorikus, kultūros, architektūros, dailės istorijos, archeologijos ir kitų sričių tyrinėtojus, muziejininkus, plačiąją kultūrinę visuomenę. 

PROGRAMA

9.00–9.30 Įvadas, aktualumas, kontekstas Organizatorių atstovai

9.30–10.00 Prof. dr. Raimonda Ragauskienė (Lietuvos edukologijos universitetas, Lietuvos istorijos institutas) 
ŽYMIAUSI RADVILŲ GIMINĖS ATSTOVAI IR JŲ REIKŠMĖ LIETUVAI
 
10.00–10.30 Doc. dr. Deimantas Karvelis (Lietuvos edukologijos universitetas)
RADVILŲ DVARO GYVENIMAS XVII a. VILNIUJE
 
10.30–11.00 Eimantas Gudas (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)
DIDIKŲ REZIDENCIJOS VILNIAUS ŽEMUTINĖJE PILYJE: RADVILŲ RŪMŲ ATVEJIS
 
11.00–11.30 Mgr. Gintautas Striška (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)
RADVILŲ RŪMŲ VILNIAUS ŽEMUTINĖJE PILYJE ARCHEOLOGINIŲ TYRIMŲ REZULTATAI
 
11.30–12.00 Kavos pertrauka
 
12.00–12.30 Dr. Kazys Napaleonas Kitkauskas (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)
RADVILŲ RŪMAI PRIE GEDIMINO KALNO – NE VIEN DIDIKŲ REZIDENCIJA
 
12.30–13.00 Arch. rest. Vida Povilauskaitė (Projektavimo ir restauravimo institutas)
RADVILŲ RŪMŲ ATKŪRIMO VIZIJA IR ATKŪRIMO METODO TAIKYMO PROBLEMOS
 
13.00–13.30 Mgr. Indrė Kunigėlytė (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)
RADVILŲ RŪMŲ PRITAIKYMAS VISUOMENĖS POREIKIAMS
 
13.30–14.00 Diskusijos

Konferencijos kalbalietuvių

Konferencijos organizatoriai

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Pilių tyrimo centras „Lietuvos pilys“
Vilniaus pilių direkcija

Konferencijos leidinys

Konferencijos pranešimų pagrindu parengtus mokslinius straipsnius planuojama publikuoti periodinio leidinio „Chronicon Palatii Magnorum Ducum Lithuaniae“ IV tome 2015 m. (tekstų pateikimo publikuoti terminas – iki 2014 m. rugsėjo 30 d.) arba atskiru leidiniu.

Konferencijos organizacinė kolegija

Gintautas Striška (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai), g.striska@valdovurumai.lt
Dr. Vydas Dolinskas (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Vilniaus universitetas), v.dolinskas@valdovurumai.lt
Eduardas Kauklys (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Pilių tyrimo centras „Lietuvos pilys“), e.kauklys@valdovurumai.lt
Danius Malinauskas (Vilniaus pilių direkcija), d.malinauskas@vpd.lt
Eimantas Gudas (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai), e.gudas@valdovurumai.lt

Publikuota: 2014-05-27 14:34 Atnaujinta: 2014-05-28 12:58
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika