Kultūros šeštadienis Sapiegoms skirtoje parodoje

Renginio data: 2012m.Kovo0303 d.14:00 - 00:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2012-03-03
Renginio tipas:
Popietės
Renginio tipo nr.:
20

Šeštadienio popietę kviečiame praleisti Sapiegoms skirtoje parodoje

1604 m. gegužės 10 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Leonas Sapiega, nešdamas iškeltą popiežiaus pašventintą šv. Kazimiero vėliavą, ėjo iškilmingos eisenos nuo Šv. Stepono bažnyčios iki Vilniaus katedros priešakyje. Ties Rūdninkų vartais šią procesiją, skelbiančią, kad karalaitis Kazimieras iškeltas į šventųjų garbę, pasitiko angelais apsirengę miestiečiai su rožėmis ir lelijomis rankose. Nuo pirmosios dangiškajam Lietuvos globėjui skirtos iškilmingos eisenos ypatingą pagarbą šv. Kazimierui Sapiegų giminė išsaugojo ir vėlesniais šimtmečiais.

14 val. edukacijos popietė „Sapiegų lelijos šv. Kazimierui“ 
Kviečiame į ekskursiją po parodą, prisimindami šv. Kazimiero kulto svarbą Sapiegų giminės istorijoje. Po jos, kaip ir prieš keturis šimtmečius šv. Kazimiero vėliavą pasitikę Vilniaus miestiečiai, sveikinsime Lietuvos dangiškąjį globėją gamindami šventojo skaistumą ir tyrumą simbolizuojančias lelijas.
 
Norintieji dalyvauti edukacijos popietėje iš anksto registruojami tel. (8 5)  262 0007
Edukacijos popietės trukmė 1 val. 30 min.
Edukacijos užsiėmimų kaina moksleiviams – 1 Lt, suaugusiesiems – 2 Lt
 

 

16 val. senosios muzikos koncertas „Iš Sapiegų tabulatūros...“
Dalyvauja:
BALYS VAITKUS (vargonai)
SAULĖ ŠERYTĖ (mecosopranas)

Programoje skambės nežinomų XVI ir XVII a. kompozitorių kūriniai iš Sapiegų tabulatūros, taip pat G. Frescobaldi, B. Strozzi, C. Monteverdi opusai.
Sapiegų tabulatūra – vienas vertingiausių ir įdomiausių vargonų muzikos rinkinių, saugomų Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Penkiasdešimties lapų albumą sudaro kartu įrišti ranka užrašyti muzikiniai kūriniai ir vario raižinių ciklas, vaizduojantis šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimo scenas. Rankraštis priklausė vienam iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bernardinų vienuolynų ir veikiausiai buvo susijęs su didiko Leono Sapiegos aplinka. Be liturginių mišių dalių, jame gausu fantazijų, preambulių, ričerkarų, tokatų bei neapibrėžto žanro kūrinių. Sapiegų natų rankraštyje atsispindi XVII a. pirmos pusės vargonų muzikos repertuaras, atskleidžiamas to meto vargonininkų vaidmuo Lietuvos kultūroje.

Įėjimas į koncertą su parodos lankytojo arba edukacijos užsiėmimo bilietu.

Daugiau informacijos apie šeštadienio popietę tel. (8 5)  262 0007

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Publikuota: 2012-02-13 15:43 Atnaujinta: 2012-02-29 16:17
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika