Tarptautinė paroda „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“

Renginio data: 2023 m.Vasario0216 d. - 2023 m.Gegužės0528 d. Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2023-05-28

Edukaciniai renginiai 4

Parodos globėja
Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė
 
Šiemet švenčiama Vilniaus – amžinosios Lietuvos sostinės – 700 metų sukaktis. Jubiliejaus proga vilniečiams ir sostinės svečiams kariaujanti Ukraina dovanoja parodą, kurioje pristatomi 33 tapybos šedevrai, atkeliavę iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos dviejų pagrindinių padalinių, įsikūrusių Potockių ir Lozinskio rūmuose. Šie paveikslai yra kertiniai nuolatinių ekspozicijų eksponatai, europinės dailės šedevrai. Ramiais taikos metais, kai kultūros paveldui niekas negresia, o menas teikia pažinimo džiaugsmą ir kelia estetinio pasigėrėjimo jausmą, tokia kolekcija nebūtų išvežta iš Lvivo, nes muziejų salės liktų pustuštės. Maskolijos agresijos sąlygomis tokios parodos surengimas Lietuvoje yra ir bandymas apsaugoti bendrą europinį paveldą nuo potencialių raketų antpuolių grėsmių, ir išskirtinė Lvivo dovana Vilniui, mininčiam jubiliejų.
 
Vakarų Ukrainos rezidencijose išliko nemažai senosios europinės dailės kolekcijų, nes šis kraštas po Abiejų Tautų Respublikos padalijimų atiteko Austrijos imperijai bei gavo kultūrinę ir politinę autonomiją. Tuo metu Lietuva buvo atsidūrusi carinės Rusijos represijų gniaužtuose, mūsų krašte kauptas paveldas buvo skurdinamas, grobstomas, o nuo carinės valdžios priverstos bėgti kilmingos šeimos ieškojo galimybių išvežti turtą į saugesnes šalis. Todėl ši paroda leidžia prisiminti ir prarastas Lietuvos istorines kolekcijas, kuriose taip pat būta ne vieno parodoje pristatomo dailininko ar jo mokyklos darbų.
 
XV a. – XX a. pradžios garsių italų, vokiečių, flamandų, ispanų, austrų, lenkų ir kitų šalių autorių tapybos darbai šiai parodai atrinkti taip, kad chronologiškai (stilistiškai) ir geografiškai atspindėtų itin turtingą Lvivo galerijos kolekciją. Taip pat siekiama, kad Vilniuje būtų galima pamatyti Lietuvos valdovų ir didikų kolekcijose buvusių tų pačių meistrų arba jų mokyklų kūrinius. Taigi, daugelis pristatomų šedevrų turi vienokį ar kitokį lituanistinį kontekstą, nors ir savaime yra itin vertingi europinių meno epochų – Gotikos, Renesanso, Manierizmo, Baroko, Klasicizmo, Romantizmo ir Moderno – kūriniai, kurie galėtų papuošti bet kurį pasaulio muziejų.
 
Pavyzdžiui, parodoje rodomi Martino Šongauerio (Martin Schongauer), Luko Kranacho Vyresniojo (Lucas Cranach der Ältere) kūriniai, o šių meistrų kūryba veikė Lietuvos valdovams ir didikams dirbusius meistrus. M. Šongauerio piešiniai buvo Alberto Goštauto maldyno iliustracijų pirmavaizdžiai. Pagal Piterio Kukės van Alsto (Pieter Coecke van Aelst) aplinkoje sukurtus kartonus buvo išausti Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) gobelenai, užsakyti valdovui reziduojant Vilniuje. Lietuvos ir Lenkijos valdovų bei didikų kolekcijose yra buvę Leonardo da Vinčio (Leonardo da Vinci), Ticiano (Tiziano Vecelli), Peterio Pauliaus Rubenso (Peter Paul Rubens), Jano Breigelio Vyresniojo (Jan Brueghel l’Ancien), Pjetro dela Vekios (Pietro della Vecchia), Sasoferato (Sassoferrato), Karavadžo (Caravaggio), Chosė de Riberos (José de Ribera), Lukos Džordano (Luca Giordano) ir jų mokyklų bei kitų dailininkų darbų, jų kūryba pristatoma parodoje. Karlas Dolčis (Carlo Dolci) tapė Lietuvos šventojo globėjo Kazimiero atvaizdą, Johanas Baptistas fon Lampis Vyresnysis (Johann Baptist von Lampi der Ältere) kūrė Lietuvos valdovų ir didikų portretus, Janas Mateika (Jan Matejko) ir Voicechas Horacijus Kosakas (Wojciech Horacy Kossak) įamžino svarbius Lietuvos istorijos įvykius.
 
Tarptautinė paroda „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ aiškiai liudija šio Vidurio ir Rytų Europos regiono bendrus istorinius europinius ryšius, kuriuos patvirtina turtingas Lvivo bei Vilniaus kultūrinis ir meninis paveldas.
  
[-]
 
Šioje parodoje bus eksponuojami svarbiausi ir neabejotinai vertingiausi dailės eksponatai net iš 18 padalinių-muziejų turinčios Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos. Tarp 33 pristatomų XV–XX a. dailės darbų bus galima išvysti Sebastiano Ričio (Sebastiano Ricci) kūrinį „Hagara dykumoje“, Jano Mateikos „Dailininko vaikų portretą“, Henriko Semiradzkio (Henryk Siemiradzki) paveikslą „Kristus ir samarietė“, Leonardo da Vinčio, Peterio Pauliaus Rubenso, Jano Breigelio Vyresniojo dirbtuvių kūrinių.
 
Tai mums ir visam pasauliui liudija vakarietišką bei europietišką Vidurio ir Rytų Europos regiono kultūros pakraipą. Šią parodą lydės turtinga kultūrinė ir edukacinė programa – lankytojai galės plačiau susipažinti su Lvivo ir Vakarų Ukrainos regionu, jo tapybos tradicijomis, meno apsauga karo paveiktose teritorijose bei kitais Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos ekspozicijos rinkiniais.
 
Vykstant karui atsivežti meno kūrinius iš kasdien apšaudymus tolimojo nuotolio raketomis patiriančios Ukrainos buvo didelis iššūkis. Muziejinės kolekcijos evakuacijos iš karo siaubiamos šalies sąnaudas finansavo Goetheʼs institutas ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos fondas „Stabilisation Fund for Culture and Education 2022“.
 
Parodos eksponatų savininkė 
Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija (Ukraina)
 
Parodos partneriai
Varšuvos karališkoji pilis-muziejus (Lenkija) 
Ukrainos ambasada Lietuvos Respublikoje 
Lietuvos Respublikos ambasada Lenkijos Respublikoje
 
Parodos kuratoriai 
Vydas Dolinskas, Taras Vozniak, Igor Khomyn, Marijus Uzorka, Daiva Mitrulevičiūtė, Ignas Račickas
 
Parodos koncepcijos ir ekspozicijos plano autoriai 
Vydas Dolinskas, Taras Vozniak
 
Parodos konsultantai 
Jan Ostrowski, Jerzy T. Petrus
 
Parodos koordinatoriai 
Rita Lelekauskaitė-Karlienė, Dalius Avižinis, Agnė Poškienė
 
Parodos leidybos koordinatorė
Živilė Mikailienė
 
Parodos restauracinės priežiūros koordinatoriai 
Mantvidas Mieliauskas, Dainius Šavelis
 
Parodos kultūrinės ir mokslinės programos koordinatoriai 
Ramunė Šmigelskytė-Stukienė, Vytautas Gailevičius, Gintarė Rožėnaitė-Rozovienė
 
Parodos edukacinės veiklos koordinatorės 
Gretė Ginaitytė, Marija Frolova, Benita Kaselytė, Lirija Steponavičienė
 
Parodos rinkodaros ir informacijos sklaidos koordinatoriai 
Monika Petrulienė, Mindaugas Puidokas
 
Parodos meninio apipavidalinimo ir techninio įrengimo koordinatoriai 
Kęstutis Karla, Saulius Marteckas, Aurimas Ramelis
 
Redaktorė 
Liuda Skripkienė
 
Vertimas į lietuvių kalbą 
Vasil Kapkan
 
Vertimas į ukrainiečių kalbą 
Vasil Kapkan, Marija Frolova
 
Vertimas į anglų kalbą 
Albina Strunga
 
Parodos fotografijų autoriai ir savininkai
Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija (Ukraina)
Varšuvos nacionalinė biblioteka (Lenkija), Vydas Dolinskas, Dalius Avižinis, Dmytro Antoniuk
 
 
This is a project of the Goethe-Institut incorporated into a comprehensive package of measures for which the Federal Foreign Office provides funding from the 2022 Supplementary Budget to mitigate the effects of the Russian war of aggression against Ukraine.
 
 
 

Susiję įrašai

Edukaciniai renginiai

KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS NATIURMORTO IMPROVIZACIJA PASTELE

20230228

2023 m. vasario 15–gegužės 28 d.
 
Skelbiamos kūrybinės dirbtuvės (2 užsiėmimai) tarptautinėje parodoje mėgstantiems piešti ir tapyti suaugusiesiems, senjorams, meno mokyklų auklėtiniams ir studentams, 8–12 klasių mokiniams (6 žmonių grupei)

Plačiau

Parodos rėmėjai

Publikuota: 2023-02-13 12:00 Atnaujinta: 2023-11-13 12:15
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika