Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas

Renginio data: 2019 m.Gegužės0518 d. - 2019 m.Rugsėjo0901 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2019-09-01

2019 m. gegužės 18 d. Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose pristatyta Raimondo Paknio fotografijų paroda „Mūro istorijos. Nykstantis Abiejų Tautų Respublikos paveldas“. Ji veiks visą vasarą.

Šioje parodoje eksponuojamas buvusioje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės, vadinamosios Abiejų Tautų Respublikos, teritorijoje (Lietuvoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Ukrainoje) per šimtmečius išsibarstęs architektūros paveldas, atskleidžiama šiandieninė nykstančių bažnyčių, pilių, dvarų sodybų situacija. Tai tęstinis leidėjo ir fotografo R. Paknio parodų ciklo „Išlikęs laikas“ projektas. Įgyvendintų projektų sėkmė rodo dabartinės Lietuvos visuomenės norą domėtis Abiejų Tautų Respublikos istorija ir puoselėti jos istorinę atmintį. Autorius kuria meniškus, istorinės romantikos kupinus vaizdus, kartu ragina atkreipti dėmesį į per šimtmečius deformuotą ir su kiekviena diena vis labiau nykstantį senosios Lietuvos architektūros paveldą: bažnyčias, koplyčias, vienuolynus, dvarus, jų interjerus ir eksterjerus.         

Iš kartos į kartą perduodamas architektūros paveldas svarbus etniniu, istoriniu, meniniu, moksliniu, estetiniu požiūriais, aktualus norint išsamiau susipažinti su Abiejų Tautų Respublikos istorija ir palikimu. Fotografijos pasižymi menine raiška, ekspresyviais kadrais, atskleidžiančiais Lietuvos visuomenei svarbias paveldo nykimo ir jo išsaugojimo temas. Kartu projektas padeda puoselėti istorinę atmintį ir tautinę tapatybę.

Didelė fotografo patirtis, aiškūs kūrybos tikslai, itin kruopščiai atrenkami objektai ir kadrai garantuoja aukštą darbų kokybę. Šioje parodoje bus pristatomos analoginės fotografijos, padidintos naudojant chrominės spaudos technologijas, lemiančias nuotraukų techninę kokybę, – jos išlaiko ryškumą ir tikrovės vaizdui artimą piešinį. Fotografijos bus eksponuojamos naujosiose Valdovų rūmų muziejaus Parodų centro erdvėse, pritaikytose didelio formato eksponatams rodyti. Itin didelio formato nuotraukos Lietuvoje – retenybė.

Apie autorių
Tai žymus Lietuvos fotografas, elitinius kultūrinius leidinius publikuojančios R. Paknio leidyklos steigėjas. 2002 m. fotografas apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle, 2005-aisiais jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Fotografo kūrybą puikiai apibūdino menotyrininkė prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė: „Paknio fotografijos sukurtos neskubant ir skirtos žiūrėti ilgai. Jos gražios kaip paveikslai, nors kartu šiek tiek baugina – kaip visi iš praeities į mūsų dabartį įsiveržę pavidalai. Tikras malonumas mėgautis įgudusia fotografo akimi pagauto vaizdo estetika, pasinerti į jo meistriškai sukurtą elegišką nuotaiką, tačiau tampa nejauku staiga suvokus, kad prieš mus – žiauriai deformuotos atminties kultūros dokumentas. Rafinuoti vaizdai byloja apie tragediją, atėmusią žmonėms gebėjimą darniai sugyventi su savo praeitimi ir jos ženklais.“

Parodos organizatoriai
Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
R. Paknio leidykla

Parodos koordinatorė
Dovilė ČYPAITĖ

Parodos mokslinės ir kultūrinės programos koordinatorės
Dr. Jolanta KARPAVIČIENĖ
Eglė MIKUČIONYTĖ

Parodos informacijos koordinatoriai
Ramunė VAIČIULYTĖ
Mindaugas PUIDOKAS

Parodos įrengimo koordinatoriai
Eduardas KAUKLYS
Kęstutis KARLA

Publikuota: 2019-05-18 Atnaujinta: 2019-07-18 10:52
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika