Pranciškaus Skorinos keliais su banku „Belgazprom“

Renginio data: 2017 m.Gegužės0504 d. - 2017 m.Birželio0604 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Gotikinė antikamera
Aktualu iki 2017-06-04

Tarptautinė paroda „Pranciškaus Skorinos keliais su banku „Belgazprom“ skiriama mąstytojo, rašytojo, publicisto ir vertėjo, dailininko ir knygų Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje spausdinimo pradininko, švietėjo humanisto, medicinos daktaro Pranciškaus Skorinos paveldui, minint jo išleistos Rusėniškosios Biblijos (1517) 500 metų sukaktį.

Senąsias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knygų leidybos paveldo vertybes pristatančios ir jas į istorinę atmintį grąžinančios parodos svarbiausi akcentai – dvi P. Skorinos spaustuvėje išleistos knygos. Pirmoji – 1517 m. Prahoje išleista Jobo knyga, viena iš Senojo Testamento dalių, taip pat viena iš Rusėniškosios Biblijos knygų. Šio leidinio ypatybė – pratarmėje ir pabaigoje esantis prierašas bei pagrindinis Biblijos knygų tekstas parašyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rusėnų kalba. Nors iki šių dienų žinoma tik 12 išlikusių Jobo knygos egzempliorių, manoma, kad realus šių knygų tiražas galėjo siekti net iki 1 000 egzempliorių. Šiuo metu išlikę knygos egzemplioriai saugomi Rusijos mokslų akademijos bibliotekoje, Rusijos valstybinėje bibliotekoje, Rusijos nacionalinėje bibliotekoje, Rusijos valstybiniame istorijos muziejuje, Rusijos valstybiniame senųjų aktų archyve, Lvovo nacionaliniame Andrejaus Šeptyckio muziejuje (Ukraina) ir Baltarusijos nacionalinėje bibliotekoje.

Antrasis parodoje pristatomas leidinys – Mažoji kelionių knygelė – yra pirmoji knyga, išspausdinta Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. 1522 m. Vilniaus mieste, P. Skorinos dirbtuvėse, išspausdinta knyga yra unikali leidybos paveldo vertybė, žyminti spausdinto žodžio istorijos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje pradžią. Ši knyga – tai psalmių ir įvairių didaktinių pamokymų rinkinys, kurį sudaro 22 surištos knygelės. Leidinys skirtas keliaujantiems tikintiesiems ir yra papuoštas unikaliomis graviūromis, iliuminacijomis bei inicialais. Net devyniose knygelėse yra paties P. Skorinos rašytas baigiamasis žodis. P. Skorinos darbų tyrinėtojai teigia, kad jis Vilniuje išleido mažiausiai 23 leidinius, tačiau neišliko nė vieno viso Mažosios kelionių knygelės rinkinio. Šio rinkinio egzemplioriai, kuriuos sudaro 22 knygelės, saugomi Rusijos nacionalinėje bibliotekoje (Sankt Peterburgas), o banko „Belgazprombank“ kolekcijoje Minske bei Danijos karališkojoje bibliotekoje (Kopenhaga) saugomus rinkinius sudaro 18 knygelių.

Per šią vos vieną mėnesį Valdovų rūmų muziejuje truksiančią parodą lankytojai turės galimybę susipažinti su knygų leidybos tradicijomis, užsimezgusiomis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje, taip pat virtualiai paviešėti P. Skorinos spaustuvėje ir sudalyvauti įvairiuose renginiuose, organizuojamuose su Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos bendruomene.

Paroda Valdovų rūmų muziejuje atidaroma 2017 m. gegužės 4 d. 18 val. (įėjimas su kvietimais) ir veiks iki birželio 4 d.

Parodos organizatoriai
AB bankas „Belgazprombank“
Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Baltarusijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje

Eksponatų parodai skolino
AB bankas „Belgazprombank“
Baltarusijos nacionalinė biblioteka

Publikuota: 2017-05-04 Atnaujinta: 2017-05-12 08:29
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika