Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija

Renginio data: 2014 m.Rugsėjo0917 d. - 2015 m.Sausio0118 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2015-01-18

Nuotraukų galerija 1

2014 m. rugsėjo 17 d. Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaroma įstabi tarptautinė paroda „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“. Ji bus eksponuojama atkurtus istorinius reprezentacinius interjerus pristatančiose, bemaž 1 000 kv. m užimančiose Valdovų rūmų muziejaus trečio aukšto keturiose salėse. 
 
Parodoje bus rodomi seniausi ir vertingiausi iki šių dienų išlikę XV a. pabaigos – XVI a. senieji monumentalūs meniniai audiniai. Tai gobelenų meno užgimimą Viduramžių ir sužydėjimą Renesanso Europoje menantys ir atspindintys dailiosios tekstilės kūriniai. Retas muziejus ryžtasi skolinti parodai tokius senus (jiems yra daugiau kaip 400–500 metų!) ir mikroklimato sąlygoms bei šviesai jautrius audinius. Netgi ribojamas jų rodymo nuolatinėse ekspozicijose laikas. Tokio ankstyvo laikotarpio (XVI a.) gobelenų Lietuvoje šiandien yra tik Valdovų rūmų muziejaus rinkiniuose (11 vnt.), o kituose Lietuvos muziejuose saugomi tik XVII–XIX a. audiniai. Į Lietuvoje vyksiančią parodą atvežamo net 34 gobelenų rinkinio audiniai priklauso privačioms kolekcijoms, sukauptoms Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, kitose Europos šalyse bei Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dauguma parodoje pristatomų gobelenų – tai FRANSES gobelenų archyvui (Londonas, Jungtinė Karalystė) ir Natano Levio (Nathan Levi) rinkiniui (Florencija, Italija) priklausantys senieji meniniai audiniai. Gobelenus Vilniuje vyksiančiai parodai atrinko žymūs jų kolekcininkai, tyrinėtojai ir antikvarai Saimonas Fransis (Simon Franses) ir Natanas Levis. 
 
Tarptautinėje parodoje eksponuojami svarbiausiuose XV a. pabaigos – XVI a. meninių audinių centruose Nyderlanduose (Belgija), Prancūzijoje ir Italijoje išausti gobelenai. XVI–XVIII a. jie puošė daugelio Europos valdovų, žymių didikų, aukštųjų Bažnyčios hierarchų rezidencijas, bažnyčias. Tokie meniniai audiniai nuo XVI a. pradžios taip pat dabino ir Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus, kiek vėliau buvo kaupiami ir Vilniaus katedroje, Lietuvos didikų rezidencijose. Dėl garsių dailininkų kartonų ir gobelenams austi naudojamų medžiagų prabangos (šilko, vilnos, tauriųjų metalų gijų, subtilių dažiklių ir kt.), meistrų virtuoziškumo bei itin kruopštaus ir ilgai trunkančio darbo senieji monumentalūs meniniai audiniai jų sukūrimo laikotarpiu, o ir šiandien vertinami lygiai taip pat, kaip ir kūriniai iš tauriųjų metalų, todėl dažnai lyginami su auksu. 
 
XV–XVIII a. gobelenai reiškė valdovo ir valstybės, giminės prestižą, rodė išskirtinį statusą. Todėl bendri Lietuvos didieji kunigaikščiai ir Lenkijos karaliai Žygimantas Senasis, Žygimantas Augustas, Žygimantas ir Vladislovas Vazos buvo sukaupę pačią įspūdingiausią ir turtingiausią tokių meninių audinių kolekciją visoje Europoje. Šią Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės valdovų gobelenų kolekciją sudarė maždaug 360 audinių. Apie Lietuvos ir Lenkijos valdovų gobelenų kolekcijos ypatingą meninę ir neregėtą materialiąją vertę byloja vienos iš Žygimanto Augusto įsigytų gobelenų serijos kaina. Ji prilygo biudžetui, skirtam XVI a. vidurio Livonijos karo metinei kampanijai apmokėti. Tad rengiama tarptautinė paroda „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ kartu yra ir puiki galimybė priminti ir aktualinti senosios Lietuvos valstybės istoriją, paveldą, tradicinius ryšius su daugeliu kitų Europos šalių ir svarbiausiais to meto Europos kultūros bei meno centrais. 
 
Valdovų rūmų muziejuje rengiamos tarptautinės parodos senųjų meninių audinių siužetas labai įvairus. Jis atskleidžia visas svarbiausias XV a. pabaigos – XVI a. audiniuose atsispindėjusias temines linijas. Parodoje pristatomuose gobelenuose nagingi praeities meistrai yra įaudę vėlyvosios Gotikos ir Renesanso epochų europinio dvaro gyvenimo scenų, tūkstančio gėlių („Millefleurs“) ir vešlios augmenijos („Didžiųjų lapų“) kompozicijų, peizažų, mitologinių, istorinių ir biblinių scenų, heraldinių ženklų. Dalis parodos gobelenų jau senaisiais laikais buvo užsakyti ir priklausė garsioms istorinėms asmenybėms arba iškilioms didikų giminėms. Pavyzdžiui, įspūdingas herbinis gobelenas buvo vienos garsiausių Ispanijoje kunigaikščių Velaskų (Velasco) giminės nuosavybė, o „Sekminių“ gobelenas priklausė Italijos kardinolui Alesandrui Otavianui (Alessandro Ottaviano) iš žymiosios Florencijos Medičių (Medici) dinastijos (jis vėliau tapo popiežiumi Leonu XI). Kai kurie parodos gobelenai yra priklausę ir garsiems XX a. kolekcininkams bei aristokratams, pvz., gobelenas „Godumas“ – Rendolfui Hestui (Randolph Hearst) iš JAV, „Pelopo sužadėtuvės“ – Saderlando kunigaikščiui iš Šiaurės Škotijos, o vėliau atiteko Žanui Poliui Gečiui (Jean Paul Getty) iš JAV.
 
Didžioji dalis parodoje „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ pristatomų gobelenų iki šiol nebuvo viešai eksponuoti arba publikuoti, tad ši paroda bus pirmoji galimybė Lietuvos ir užsienio kultūrinei visuomenei su jais susipažinti. Taigi Valdovų rūmuose įvyks šios parodos atidarymas. Planuojama, kad Vilniuje kelią pradėjęs unikalus gobelenų rinkinys vėliau bus pristatytas ir kitų Europos bei pasaulio valstybių garsiuose muziejuose. Valdovų rūmų muziejus kartu su parodos rengimo partneriais taip pat numato išleisti išsamų pristatomų gobelenų katalogą lietuvių ir anglų kalbomis. Parodą taip pat lydės kultūrinių ir švietėjiškų renginių ciklas, lankytojams bus siūlomos specialios edukacinės programos. 
Kadangi gobelenai priklauso privačioms kolekcijoms, dalis jų gali būti parduodama ir įsigyjama. Todėl Valdovų rūmų muziejus tikisi, kad ir Lietuvoje atsiras dosnių mecenatų, kurie įsigis vieną arba kitą unikalų senąjį meninį audinį ir padovanos jį muziejui, – taip ne tik papildys vertingiausią ir gausiausią Lietuvoje Valdovų rūmų muziejaus gobelenų kolekciją, kurią šiandien sudaro 25 audiniai, bet ir apskritai praturtins Lietuvos nacionalinius europinio paveldo rinkinius itin vertingais ir subtiliais Senosios Europos dailiosios tekstilės kūriniais. 
 
Paroda „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ Valdovų rūmų muziejuje bus atidaryta 2014 m. rugsėjo 17 d. 18.00 val. (įėjimas su kvietimais, renginį tiesiogiai transliuos LRT Kultūra) ir veiks iki 2015 m. sausio 18 dienos.
 
Parodos globėjas
Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius
 
Parodos rengėjai
FRANSES gobelenų archyvas (Londonas, Jungtinė Karalystė)
Nathan Levi (Florencija, Italija) 
Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai (Vilnius)
 
Parodos konsultantės
Dailės istorikė prof. dr. Ieva Kuizinienė (Vilniaus dailės akademija)
Restauratorė ekspertė Dalia Valujevičienė (Lietuvos dailės muziejus)
 
Parodos kuratorės ir katalogo sudarytojos
Daiva Mitrulevičiūtė, el. p. d.mitruleviciute@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  212 7466
Gintarė Skujutė, el. p. g.skujute@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  255 9152
 
Parodos koordinatoriai
Marijus Uzorka, el. p. m.uzorka@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  255 9152
Dalius Avižinis, el. p. d.avizinis@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  212 1139
 
Parodos kultūrinės programos koordinatorės
Dr. Jolanta Karpavičienė, el. p. j.karpaviciene@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  219 9733
Daiva Mitrulevičiūtė, el. p. d.mitruleviciute@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  212 7466
Gintarė Šatevičiūtė, el. p. g.sateviciute@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  262 0067
 
Parodos edukacinės programos koordinatoriai
Vida Kaunienė, el. p. v.kauniene@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  261 7445
Gediminas Gendrėnas, el. p. g.gendrenas@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  261 7445
 
Parodos informacijos koordinatorės
Ramunė Hazir, el. p. r.hazir@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  262 2645
Birutė Šulinskienė, el. p. b.sulinskiene@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  262 0007
 
Parodos techninio įrengimo koordinatoriai
Eduardas Kauklys, el. p. e.kauklys@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  255 9159
Kęstutis Karla, el. p. k.karla@valdovurumai.lt, tel. (8 5)  261 1582

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Publikuota: 2014-09-17 Atnaujinta: 2015-03-16 14:36
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika