Speciali programa Europos muziejaus naktį – atversime Renesanso paslaptis

 
Brangakmeniais išpuošti drabužiai ir papuošalai, meno šedevrai, kuriuos kūrė tokie pasaulio genijai, kaip Leonardas da Vinčis ar Mikelandželas, šviesos nutvieksti prabangūs rūmai – visa tai grožio, išminties, mokslo ir meno dermės epocha – Renesansas.
 
Europos muziejų naktį, 2024 m. gegužės 18-ąją, Valdovų rūmų muziejus kviečia panirti į Renesanso paslapčių naktį. Nuo 18.00 val. iki vidurnakčio muziejaus mokslininkai, gidai, edukatoriai ir kviestiniai tyrėjai dalysis žiniomis apie renesansinius rūmus, pasakos, kaip iš raudonų plytų pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija tapo baltais, amžininkų lygintais su gulbe rūmais. Lankytojai išgirs istorijų apie XVI a. Jogailaičių dinastijos šeimų paslaptis.
 
Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus vedėjos Lirijos Steponavičienės teigimu, „Europos muziejų naktį Valdovų rūmai taps susitikimų vieta: ekspozicijose lankytojus pasitiks stotelės, kuriose specialistai lauks su pasakojimais, o kai kur ir vaizdinėmis priemonėmis. Čia bus galima sužinoti daug netikėtų dalykų, pavyzdžiui, kaip atrodė valdovų ir didikų kasdienybė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, kuo puošėsi rūmų šeimininkai, kokius kvepalus naudojo, ką valgė ar kaip linksminosi. Pasistengsime, kad per kelias valandas, užsukęs į Valdovų rūmų muziejų žmogus galėtų pažinti Renesanso epochą, ją „užuosti“, patirti.“
 
Renesansinių drabužių pasaulyje išlikę nedaug. Vieni iš tokių – Krokuvos Vavelio karališkosios pilies Lobyne eksponuojami karūnaciniai bateliai, kuriais avėjo būsimasis Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Žygimantas Augustas (1544/1548–1572), kai jį dar vaiką karūnavo Lenkijos karaliumi. Europos muziejų naktį Vilniuje, Valdovų rūmų muziejuje archeologai ir restauratoriai parodys atkurtą tų laikų avalynę, papuošalus, o muziejininkų pasakojimus apie Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės romantišką meilę bei intrigomis apipintą jų gyvenimą papuoš dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurti Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės kostiumai iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektaklio „Barbora Radvilaitė“. Patirti Renesanso kvapų ir kvepalų pasaulį padės kvapų specialistė, menotyros magistrė Eglė Bertašienė.
 
Greta pikantiškų rūmų gyvenimo detalių lankytojų lauks ir rimti pasikalbėjimai apie didžiųjų kunigaikščių rūmuose patvirtintus Lietuvos statutus, kuriuos sukurdama Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė buvo viena iš Europos lyderių. Didžiojoje renesansinėje menėje lankytojai galės prisėsti pailsėti, pasiklausyti renesansinės muzikos ir toliau tęsti pažintį su Muziejuje saugomomis Renesanso vertybėmis: dailės kūriniais, meistriškai išaustais gobelenais.
 
„Pažintį su šia epocha vainikuos italų Renesanso meistro Džovanio Belinio paveikslas „Dievo Motina su Kūdikiu“, jo paroda baigsis kaip tik kitą dieną, sekmadienį,“ – priduria L. Steponavičienė.
 
Į Renesanso paslapčių kelionę Valdovų rūmų muziejuje lankytojai kviečiami nemokamai gegužės 18 d. nuo 18.00 val. Specialistai lankytojų stotelėse lauks iki 22.00 val. Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami 23.00 val., vidurnaktį muziejus jau užsidarys.
 
Be to, 22.00 val. ir 23.00 val. Valdovų rūmų Didžiajame kieme, pirmą kartą Lietuvos muziejų istorijoje, prasidės „Tylioji diskoteka“ (Silent disco). „Nuo Renesanso iki break-dance’o“ – tokį šūkį pasirinkusi muziejaus komanda kviečia su draugų būriu ar po vieną patirti naują nuotykį! Publika judės skirtingu ritmu, nes tuo pat metu galės rinktis senosios, klasikinės muzikos kūrinių interpretacijas, šiuolaikinę muziką ar laiko patikrintus hitus. „Tylioji diskoteka“ truks 45 minutes. Pasak Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus komandos, norėjosi išbandyti šį pasaulyje populiarų vakarėlių formatą. Bilietą į šį renginį galima įsigyti www.bilietai.lt

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Parfumerijos istorikė: vargu ar šiandien mus sužavėtų specialiai Barborai Radvilaitei kurti kvepalai

20240516

Europos muziejų naktį, gegužės 18 d., parfumerijos kultūros ir istorijos tyrinėtoja Eglė Bertašienė Valdovų rūmų muziejuje lankytojus ves per kvapų pasaulį. Ji papasakos, kuo kvepėjo valdovai ir didikai, taip pat jų rezidencijos Renesanso epochoje, žmonės turės galimybę pažinti medžiagas, kurios buvo įprastos gaminant įvairius aromatinius mišinius – tepalus, kvapiuosius vandenis, pomanderius. 

Plačiau

Sustabdyta vaikystės akimirka

20240517

Nuo 2024 m. trečiąjį gegužės penktadienį minima Vaiko diena – šįmet tai gegužės 17-oji. Simboliška, kad kartą metuose kone visas mėnuo skiriamas šeimai: pirmasis gegužės sekmadienis – Motinos diena, trečiasis gegužės penktadienis – Vaiko diena, o pirmasis birželio sekmadienis – Tėvo diena. Vaikai yra valstybės ateitis, taigi šią dieną dėmesys pirmiausia krypsta į būsimus Lietuvos kūrėjus, atsakingą jų ugdymą, juk vaikystė ilgai netrunka.

Plačiau

Publikuota: 2024-05-10 13:20 Atnaujinta: 2024-05-17 17:03
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika