Valdovų rūmų muziejus dalyvauja suaugusiųjų mokymosi savaitėje

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai prisijungė prie Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos iniciatyvos – suaugusiųjų mokymosi savaitės „Susitikime mokytis. Kartu mes galim!“. 2020 m. lapkričio 14–22 d. vykstanti ir jau kasmetine tradicija tapusi suaugusiųjų mokymosi savaitė dėl pandemijos persikėlė į virtualią erdvę, bet siekis išliko tas pats: atkreipti dėmesį į andragogo ir bendruomenės bendradarbiavimą mokymosi sėkmei patirti.

„Nuo pat savo veiklos pradžios Valdovų rūmų muziejus glaudžiai bendradarbiauja su įvairiomis švietimo institucijomis ir nuolat dalyvauja įvairiose iniciatyvose. Nors šiais metais pandemija pakoregavo suaugusiųjų mokymosi savaitės gyvų susitikimų planą, bet atvėrė plačias galimybes virtualioje erdvėje. O mes džiaugiamės galėdami prisijungti ir, žinoma, matydami, kad ši savaitė yra labai populiari“, – sako Valdovų rūmų muziejaus Ekskursijų ir edukacijos skyriaus vedėja Lirija Steponavičienė.

Prisijungęs prie suaugusiųjų mokymosi savaitės, Valdovų rūmų muziejus kviečia mokytis ir pažinti istoriją interaktyviai, tačiau saugiai, neišeinant iš namų: pasivaikščioti po muziejaus ekspozicijas ir parodas, kitas patrauklias ir lankytojų laukiančias erdves, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Pradėti pažintį siūloma nuo specialios ekskursijos, kurios metu pristatoma Lietuvos didžiųjų kunigaikščių pilies ir rūmų Vilniuje architektūrinė raida nuo XIII a. pabaigos iki šių dienų, o susipažinus su rūmų išore – užsukti į vidų ir aplankyti nuolatines ekspozicijas.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės ir architektūrinės raidos archeologinėje ekspozicijoje (I maršrutas) bus galima pamatyti XIII–XVII a. autentiškus mūrus, gausius bei vertingus radinius, rūmų raidos maketus, iš viso pasaulio sukauptą lituanistinę ikonografinę medžiagą, pažinti rūmų sunaikinimo ir atkūrimo istoriją ir kt. Taip pat pasiklausyti turiningo pasakojimo apie čia buvusios rezidencijos raidą.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicijoje (II maršrutas) bus galima pasivaikščioti po reprezentacines menes, pasižyminčias atkurtais istoriniais vėlyvosios Gotikos, Renesanso ir ankstyvojo Baroko epochų reprezentaciniais interjerais, sužinoti, kokie istoriniai įvykiai vyko šiose erdvėse Jogailaičių ir Vazų dinastijų valdymo laikais, kokiais meno kūriniais tokios salės buvo puošiamos praėjusiais amžiais ir kokiomis vertybėmis garsėjo valdovų lobynas. O specialioje virtualioje ekskursijoje Apžvalgos bokšte (II maršrutas) atsivers įspūdingos Vilniaus senamiesčio bei kitų miesto dalių panoramos.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių pilies ir rūmų įtvirtinimų bei ginkluotės, kasdienio gyvenimo ir muzikinės kultūros ekspozicijoje (III maršrutas) bus galima susipažinti su tikruoju Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikų bokštu, pilies ir rūmų įtvirtinimais, ginkluotės kolekcija, taip pat – rūmų gyvenimo kasdienybe, virtuve, valgymo ypatumais, muzikinės kultūros ir muzikavimo tradicijomis.

Po šių laukia ir išskirtinės ekskursijos parodose. Virtualioje ekskursijoje po tarptautinę parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Barrati dailės kolekcija iš Milano“ (IV maršrutas) galima pakeliauti po daugelį Italijos regionų, susipažinti su garsių XIV–XVIII a. italų tapytojų ir skulptorių įstabiais kūriniais. O ekskursija vieno šedevro tarptautinėje parodoje „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ atskleis visus šio neregėto istorinio įvykio užkulisius.

Norintiesiems veiklos Valdovų rūmų muziejaus edukacijos specialistai taip pat yra parengę specialių edukacinių užsiėmimų. Galima virtualiai juose dalyvauti ir išmokti žaisti Viduriniais amžiais išpopuliarėjusį žaidimą – Kvirkatą, pasižiūrėti edukacinių filmukų, nusimegzti karūną ir kt.

Ši, jau tradicija tapusi suaugusiųjų mokymosi savaitė yra dar viena Valdovų rūmų muziejaus Ekskursijų ir edukacijos skyriaus specialistų bendradarbiavimo bei glaudžios partnerystės išraiška. Tai jau 21-ąjį kartą vykstanti Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos iniciatyva, šiais metais įtraukusi 111 suaugusiųjų švietimo, mokymo ir kultūros įstaigų bei organizacijų, iš viso pasiūliusių 277 renginius nuotoline mokymosi forma.

Informaciją apie tai, ką veikti virtualiame Valdovų rūmų muziejuje, galima rasti čia (spauskite nuorodą)

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Speciali programa Europos muziejaus naktį – atversime Renesanso paslaptis

20240510

Europos muziejų naktį, 2024 m. gegužės 18-ąją, Valdovų rūmų muziejus kviečia panirti į Renesanso paslapčių naktį. Nuo 18.00 val. iki vidurnakčio muziejaus mokslininkai, gidai, edukatoriai ir kviestiniai tyrėjai dalysis žiniomis apie renesansinius rūmus, pasakos, kaip iš raudonų plytų pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija tapo baltais, amžininkų lygintais su gulbe rūmais. Lankytojai išgirs istorijų apie XVI a. Jogailaičių dinastijos šeimų paslaptis.

Plačiau

Parfumerijos istorikė: vargu ar šiandien mus sužavėtų specialiai Barborai Radvilaitei kurti kvepalai

20240516

Europos muziejų naktį, gegužės 18 d., parfumerijos kultūros ir istorijos tyrinėtoja Eglė Bertašienė Valdovų rūmų muziejuje lankytojus ves per kvapų pasaulį. Ji papasakos, kuo kvepėjo valdovai ir didikai, taip pat jų rezidencijos Renesanso epochoje, žmonės turės galimybę pažinti medžiagas, kurios buvo įprastos gaminant įvairius aromatinius mišinius – tepalus, kvapiuosius vandenis, pomanderius. 

Plačiau

Publikuota: 2020-11-19 11:31
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika