Valdovų rūmų muziejus dalyvavo tarptautinėje muziejų mugėje Gardine

2012 m. spalio 12–14 d.
Gardinas

Gardine surengtas pirmas nacionalinis forumas „Baltarusijos muziejai“, kuriame Baltarusijos kultūros ministro pirmojo pavaduotojo Vladimiro Karačevskio (Владимир Карачевский) kvietimu dalyvavo ir Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Baltarusijos Respublikos kultūros ministerijos inicijuotoje muziejų mugėje prisistatė daugiau kaip 150 Baltarusijos muziejų, taip pat muziejininkų, mokslininkų, paveldosaugininkų iš Armėnijos, Austrijos, Azerbaidžano, Ispanijos, Izraelio, Kazachstano, Kinijos, Latvijos, Lietuvos, Moldavijos, Nyderlandų Karalystės, Rusijos, Slovakijos ir Ukrainos. Tai vienas svarbiausių Baltarusijos Respublikos Vyriausybės kultūros programos akcentų.

Šių metų spalio 12 d. užsienio svečių programoje vienas pirmųjų prisistatė Valdovų rūmų muziejus. Jam atstovavo direktorius dr. Vydas Dolinskas, direktoriaus pavaduotojas Eduardas Kauklys, Užsienio ryšių ir parodų skyriaus parodų koordinatorius Marijus Uzorka bei Edukacijos ir lankytojų centro Aptarnavimo grupės administratorius Zenonas Slavickas. Valdovų rūmų muziejus šiame forume pristato rūmų istoriją, jų atkūrimo projektą, kompleksinius tyrinėjimus, būsimas muziejines ekspozicijas, taip pat keliolika muziejaus išleistų leidinių bei įvairiapusę kultūrinę veiklą. Muziejaus mugės lankytojams dalijami informaciniai lankstinukai devyniomis kalbomis.

Valdovų rūmai Vilniuje – tai bendras Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldas, svarbus ir Baltarusijos gyventojams. Dažni Valdovų rūmų svečiai – atsakingi Baltarusijos Respublikos kultūros ministerijos darbuotojai: du kartus lankėsi kultūros ministras Pavelas Latuško (Павел Латушко), taip pat už muziejus ir paveldą atsakingi pareigūnai.

Valdovų rūmų muziejus glaudžiai bendradarbiauja su daugeliu Baltarusijos muziejų. Kaimyninės šalies muziejininkai, istorikai, paveldosaugininkai ir architektai ne kartą lankėsi Valdovų rūmuose Vilniuje ir labai gerai įvertino Lietuvos specialistų darbą, sėmėsi patirties, kurią panaudoja savo darbe. Valdovų rūmų atkūrimas aktualus ir baltarusiams, siekiantiems atkurti savo rezidencijas Nesvyžiuje ir Myre. Su šiais muziejais Valdovų rūmai dalijasi su moksliniais tyrimais ir rūmų atkūrimo projektavimu susijusia medžiaga, konsultuojasi rinkinių komplektavimo, ekspozicijų įrengimo ir kitais aktualiais klausimais.

Šiuo metu Valdovų rūmų muziejus įgyvendina ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis, pasirašytas su Baltarusijos nacionaliniu dailės muziejumi Minske, Baltarusijos nacionaliniu istorijos ir kultūros muziejumi-draustiniu „Nesvyžius“, Gardino valstybiniu istorijos ir archeologijos muziejumi. Artimiausiu metu planuojama sudaryti ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį su atkuriama Myro pilimi. 

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

20240423

1863–1864 m. sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Lenkijos istorijos muziejus parengė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“. 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečiame aplankyti. Paroda skirta 160-ųjų sukilimo metinių proga ir eksponuojama po atviru dangumi.

Plačiau

Publikuota: 2012-10-12 12:15 Atnaujinta: 2012-10-15 09:13
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika