Jurbarkas sulaukė žymaus archeologo ir antropologo Vytauto Urbanavičiaus ir jo darbų

Nuotraukų galerija 1

Jurbarko krašto muziejuje eksponuojama paroda – tai 2010 m. birželio 30–spalio 31 d. Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje veikusios žymaus Lietuvos archeologo habil. dr. Vytauto Urbanavičiaus darbų parodos Sugrąžinta praeitis dalis. Parodą Vilniuje rengė Lietuvos nacionalinis muziejus, Pilių tyrimo centras Lietuvos pilys, Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Parodoje Sugrąžinta praeitis Vilniuje eksponuoti per 50 metų V. Urbanavičiaus tyrinėti paminklai. Iš viso joje pristatyta daugiau kaip 1 500 eksponatų. Paroda susidėjo iš dviejų dalių. Pirmąją sudarė Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkinių eksponatai. Tai radiniai, kuriuos V. Urbanavičius aptiko 1957–1987 m. tyrinėdamas kapinynus. Čia pristatyti 62 kapų įkapių kompleksai (daugiau kaip 470 eksponatų) ir per 400 radinių iš Obelių ežero (Ukmergės r.).

Antrąją dalį sudarė 2004 m. atidarytos ir nuolat atnaujinamos parodos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų radiniai eksponatai. Tai Pilių tyrimo centro Lietuvos pilys sukaupta ir šiuo metu Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams perduodama medžiaga. Pilių tyrimo centrui Lietuvos pilys  ir Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų kompleksiniams tyrimams 1988–2001 m. vadovavo V. Urbanavičius.

Dėl vietos stokos Jurbarke vykstančioje parodoje neeksponuojami pirmiau minėti eksponatai. Čia pristatomos archeologo darbus ir tyrinėtus paminklus fiksuojančios iliustracijos, taip pat 16 informacinių stendų, atskleidžiančių Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų ir jų atkūrimo istoriją.

Parodą papildo skulptūrinių dokumentinių portretų, V. Urbanavičiaus atkurtų pagal įvairių epochų kapuose rastas kaukoles, kolekcija. Pagal dokumentinį Barboros Radvilaitės atvaizdą skulptorius Stanislovas Kuzma sukūrė meninį karalienės portretą, kuris Vilniaus parodoje pristatytas pirmą kartą. Jurbarke eksponuojama gipsinė nebaigto karalienės portreto kopija.

Ypatingą nuotaiką parodoje formuoja ir V. Urbanavičiaus sukurti filmai Oi, ratu, ratu,Tėvai ir protėviai, Obelių ežero paslaptis, Šventaragio slėnio mįslėsKaralienės portretas ir kt.

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Daugiau straipsnių

Tėvo dieną – nemokamas muziejaus lankymas tėčiams su vaikais

Vyks20240602

Sveikiname su artėjančia Tėvo diena! Birželio 2 d., sekmadienį, tėvelių su nepilnamečiais vaikais laukia Valdovų rūmų muziejaus parengtos dovanos: jiems muziejaus lankymas Tėvo dienos proga bus nemokamas. 

Jūsų laukia garsių XV–XVII a. Europos dailininkų paveikslais papildyta dr. Prano Kiznio paveikslų galerija, nuolat besikeičianti nuolatinė ekspozicija.
 

Plačiau

Dienos stovykla vaikams „Karūnos akademija“ sugrįžta!

20240523

Muziejus – puiki vieta praleisti laiką smalsiems ir gudriems bendraminčiams! Kviečiame jus į penkių dienų nuotaikingą pažintinę kelionę. Joje, padedant Valdovų rūmų muziejaus darbuotojams – archeologams, restauratoriams, istorikams, genealogijos, heraldikos ir kitų paslaptingų sričių specialistams, – susipažinsime su Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais. Aiškinsimės, ką iš tiesų sapnavo Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas ir kodėl jis nešiojo kepurę, kodėl Gedimino pilį pastatė Vytautas, kokia kalba kalbėjo Aleksandras Jogailaitis ir kodėl jį bei jo žmoną sutuokė skirtingi dvasininkai, sužinosime, ką Žygimantas Augustas vadino Sibile ir Grifu bei kam priklausė Vladislovo Vazos širdis? Ir ne tik tai – stovyklautojų laukia dar daug įdomybių ir pramogų ne tik muziejuje, bet ir už jo ribų.

Plačiau

Vasarą Valdovų rūmų muziejus dirba ilgiau!

20240531

Pradedame vasaros sezoną, kuris bus pilnas puikios muzikos, kino bei istorijos. Taip pat ilgėja muziejaus darbo laikas ir jame galėsite apsilankyti visomis savaitės dienomis!

MUZIEJAUS DARBO LAIKAS VASARĄ (birželio 1 d. – rugpjūčio 31 d.):
I, II, III, VII 10.00–18.00
IV, V, VI 10.00–20.00
 

Plačiau

Publikuota: 2011-04-06 Atnaujinta: 2011-07-26 17:01
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika