Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai. 2011−2021 m. įsigytos vertybės, naujai atributuoti kūriniai

Autorius:
Ieva Jedzinskaitė-Kuizinienė
Išleidimo metai:
2022
Kaina:
30.00
Vertimo aprašas:
Tapestries of the Palace of the Grand Dukes of Lithuania. Treasures acquired in 2011-2021, newly attributed works.
Moksliniame kataloge išsamiai pristatoma 2011−2021 m. Valdovų rūmų muziejaus įsigytų gobelenų kolekcija, kuri neturi sau lygių ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse, kelia tarptautinės mokslinės bendruomenės susidomėjimą. Pirmoje leidinio dalyje apžvelgiama Europos gobelenų istorija, supažindinama su meninių audinių ypatybėmis, jų kokybei ir vertei įtakos turėjusiais veiksniais, svarbiausiais gamybos centrais, užsakovais, audėjais, dailininkais, prekybininkais. Visi jie darė lemiamą įtaką stulbinamai gobelenų šlovės istorijai, kurios sėkmė, kaip ir patys audiniai, buvo nulemta skirtingų meninių, politinių bei ekonominių siekių ir galimybių. Į tekstą, kuriame gausu vardų, datų ir pavadinimų, įterpta istorijų, palyginimų, padėsiančių geriau suprasti aprašomą kontekstą, kartais pasijusti istorinių faktų sūkuryje.
 
Stengiantis apžvelgti daugelį įtakingiausių audimo centrų, daugiausia dėmesio skiriama Nyderlandų gobelenų pramonei. Jos audimo dirbtuvėse išausti gobelenai sudarė didžiąją dalį istorinės Lietuvos ir Lenkijos valdovų kolekcijos ir yra šiandieninės Valdovų rūmų muziejaus gobelenų kolekcijos branduolys. Antroje leidinio dalyje išsamiai pristatomi 2011−2021 m. Valdovų rūmų muziejaus įsigyti gobelenai – jų istorija, tematika, meninės savybės, restauravimo istorija, kontekstas, bibliografija, eksponavimo istorija. Per aptariamą laikotarpį muziejaus gobelenų kolekcija pasipildė dešimčia naujų gobelenų. Nauji eksponatai praturtino turimo rinkinio tematiką ir praplėtė reprezentuojamą istorinių audinių chronologinį laikotarpį.
 
Leidinyje gausu užsienio šalių muziejų ir bibliotekų eksponatų fotografijų, leidžiančių susipažinti su Europos gobelenų raidos kontekstu, įsigytų gobelenų pirmavaizdžiais ir kartotėmis, taip pat iliustracijų.
 
Tekstai pateikiami lietuvių ir anglų kalbomis. 
Publikuota: 2023-03-07 10:58 Atnaujinta: 2024-01-04 11:41
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika