Dvasinis skydas: Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas iš Miuncheno

Išleidimo metai:
2022
Kaina:
15.00
Tipas:
Katalogai

Tarptautinę vieno šedevro parodą „Dvasinis skydas: Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas iš Miuncheno“ (2022 m. birželio 22 – rugpjūčio 28 d.) lydinčiame kataloge pristatomas iškilaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybininko, Lietuvos valstybės savarankiškumo gynėjo, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo kanclerio ir Vilniaus vaivados grafo Alberto Goštauto (apie 1480–1539) užsakytas ir Mogilos cistersų abatijos vienuolio Stanislovo Samostšelniko (lenk. Stanisław Samostrzelnik, lot. Stanislaus Claratumbensis, apie 1480–1541) sukurtas maldynas. Tai meistriškai miniatiūromis ir kitais elementais papuošta knyga, pasirodžiusi 1528 m. Krokuvoje, akivaizdžiai išsiskirianti iš gausaus Viduramžių ir ankstyvųjų Naujųjų laikų rankraščių rinkinio.

Maldyną „Clipeus spiritualis“ sudaro lotyniška pratarmė ir trys maldų dalys, parašytos lenkiškai. Rankraštis surašytas gražiu, kaligrafiniu raštu – renesansine fraktūra. Tačiau pirmiausia knyga išsiskiria meistriškai atliktomis, visą puslapį užimančiomis miniatiūromis, jų maldyne yra net šešiolika. Knygoje, be kita ko, galima atrasti ir paties maldyno užsakovo šventojo globėjo – šv. Alberto (Adalberto, Vaitiekaus) bei Vilniaus miesto globėjo ir herbo motyvo – šv. Kristupo (Kristoforo) atvaizdus. Taip A. Goštauto maldynas tampa ne tik neįkainojama lituanistine vertybe, bet ir svarbiu Vilniaus, istorinės Lietuvos sostinės, reliktu, susiejančiu ją su plačiu Vidurio Europos civilizaciniu regionu, siekiančiu nuo Krokuvos iki Miuncheno.

Parodos kataloge publikuojamas išsamus šio leidinio sudarytojo, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktoriaus dr. Vydo Dolinsko straipsnis, kuriame nuosekliai apžvelgiamas maldyno turinys, puošyba, pasakojama apie knygos užsakovą bei vėlesnius jos savininkus ir tai, kaip ji atsidūrė Miuncheno Liudviko ir Maksimiliano universiteto bibliotekoje.

Leidinyje tekstai ir parodos eksponatų aprašai pateikiami trimis – lietuvių, anglų bei vokiečių – kalbomis.

Katalogo sudarytojai: Vydas Dolinskas, Gintarė Tadarovska
Teksto autorius dr. Vydas Dolinskas
Vertėjas į lietuvių dr. Vydas Dolinskas
Vertėja į anglų kalbą Albina Strunga
Vertėja į vokiečių kalbą Saskia Drude
Redaktorė Liuda Skripkienė
Katalogo dizainas ir maketavimas: Gediminas Akelaitis, Saulius Marteckas
 

Išleido Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Vilnius 2022
128 p., iliustruota
Spausdino AB KOPA, tiražas 300 egz.
Publikuota: 2022-08-17 15:15 Atnaujinta: 2024-01-04 11:41
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika