Filius vero unicus... Vaikiški Žygimanto Augusto šarvai

Išleidimo metai:
2022
Tipas:
Katalogai

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų parodų katalogai, XXVIII tomas

Tai tarptautinės vieno šedevro parodos „Filius vero unicus... Vaikiški Žygimanto Augusto šarvai“, pristatytos Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose 2022 m. balandžio 8 – birželio 5 d., bendradarbiaujant Valdovų rūmų muziejui, Vavelio karališkajai piliai – Valstybiniams meno rinkiniams (Krokuva, Lenkija) ir Adomo Mickevičiaus institutui (Varšuva, Lenkija), katalogas.

Pirmojoje katalogo dalyje publikuojami parodos globėjų bei organizatorių sveikinimo žodžiai ir išsamus, gausiai iliustruotas tyrinėtojo, lenkų dailės istoriko Kšyštofo Čyževskio (Krzysztof  J.Czyżewski) straipsnis, pasakojantis vaikiškų Žygimanto Augusto šarvų istoriją. Plačiai nagrinėjamas to meto istorinis kontekstas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) bei jo nuotakos Elžbietos Habsburgaitės (1526–1545) sužadėtuvių ir vedybų istorija, taip pat nagrinėjami šarvų paskirties ir gamybos XVI a. Europoje ypatumai.

Kataloginėje leidinio dalyje pristatomi vaikiški Žygimanto šarvai ir atskiros jų dalys – šalmas, goržetas, antkrūtinis, rankų bei kojų apsaugos ir kt., pateikiama detali informacija apie jų matmenis, medžiagas, gamybos technikas.

Katalogo pabaigoje publikuojamos santraukos anglų ir lenkų kalbomis, kuriose glaustai apžvelgiama Žygimanto Augusto biografija ir jo šarvų istorija.

Katalogo tekstai (sveikinimo žodžiai, straipsnis ir parodos eksponatų aprašai) skelbiami lietuvių kalba.

Katalogo sudarytojai: Krzysztof J. Czyżewski, dr. Vydas Dolinskas, dr. Živilė Mikailienė

Tekstų autoriai: prof. hab. dr. Andrzej Betlej, Krzysztof J. Czyżewski, dr. Vydas Dolinskas, dr. Rasa Leonavičiūtė-Gecevičienė, Ignas Račickas, Barbara Schabowska

Katalogo leidybos koordinatorė dr. Živilė Mikailienė

Redaktorė Liuda Skripkienė

Vertėja iš lenkų kalbos Edita Gudišauskaitė

Vertėja į lenkų kalbą Irena Fedorovič

Vertėja į anglų kalbą Albina Strunga

Katalogo dizainas ir maketavimas Saulius Marteckas

 

Vilnius, 2022
104 p., iliustruota
Spausdino „AB Kopa“, tiražas 300 egz. 

 

ISBN 978-609-8061-71-0

 

 
Publikuota: 2022-05-27 16:15 Atnaujinta: 2024-02-09 10:55
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika