Vardan laisvos Lietuvos. JAV lietuvių paramos Lietuvai tradicija

Išleidimo metai:
2021
Kaina:
4.00
Tipas:
Katalogai

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų parodų katalogai, XXVI tomas

Parodos „Vardan laisvos Lietuvos. JAV lietuvių paramos Lietuvai tradicija“ kataloge pristatoma lietuvių išeivijos Jungtinėse Amerikos Valstijose istorija bei nuveikti darbai Lietuvos valstybingumui atkurti ir jį išlaikyti, taip pat paramos Lietuvai tradicijos susiformavimas ir tąsa. Lietuvių išeivijos JAV, gausiausios lietuvių išeivių bendruomenės, indėlis į Lietuvos valstybingumą yra itin reikšmingas – jis apima ne tik politinį, ekonominį, bet ir kultūrinį aspektus. JAV išeivių parama Lietuvai sunkiais istoriniais laikotarpiais tapo itin svarbiu moraliniu ramsčiu. Savo ruožtu emigrantams, atsidūrusiems kitų kultūrų apsuptyje, buvo labai svarbu neprarasti Tėvynės. Jiems lietuvybė tapo moraliniu, kultūriniu, religiniu gyvenimo pagrindu – sąmoningumo centru, kuris leido išsaugoti lietuviškąją tapatybę, o sykiu, turint veiksmų laisvę, žengti realius žingsnius, siekiant Lietuvos tarptautinio pripažinimo, ir paremti tėvynainius.

JAV lietuvių paramos Lietuvai istoriją bei tradiciją pristatančiame parodos kataloge galima susipažinti su daugybe eksponatų iš skirtingų rinkinių, priklausančių Lietuvos muziejams, bibliotekoms, archyvams bei privačioms kolekcijoms. Katalogas, remiantis chronologiniu principu, suskirstytas į penkias temines dalis. Pirmojoje jo dalyje „JAV lietuviai grynoriai (XIX a. pab. – 1918 m.)“ supažindinama su pirmųjų lietuvių JAV istorija ir jų veikla: pirmieji JAV publikuoti lietuviški leidiniai, pirmosios lietuviškumui išlaikyti skirtos organizacijos, JAV lietuvių organizacinė veikla siekiant Lietuvos nepriklausomybės. Antrojoje katalogo dalyje „JAV lietuviai pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu (1918–1940)“ pristatoma JAV lietuvių parama Lietuvai einant valstybingumo pripažinimo bei įtvirtinimo keliu. Taip pat parodomos JAV lietuvių iniciatyvos garsinti Lietuvos vardą pasaulyje. Trečioji katalogo dalis „JAV lietuviai ir okupuota Lietuva (1940–1990)“ skirta atskleisti JAV lietuvių pagalbą itin sunkiu Lietuvai laikotarpiu – netekus nepriklausomybės. Šioje dalyje publikuojami dokumentai bei nuotraukos demonstruoja JAV lietuvių politinių srovių susitelkimą siekiant atkurti Lietuvos valstybingumą, taip pat ekonominę ir kultūrinę paramą šaliai. Ketvirtojoje katalogo dalyje „JAV lietuviai ir nepriklausoma Lietuva (1990–2021)“ atskleidžiama JAV lietuvių parama siekiant atkurti Lietuvos nepriklausomybę ir įtvirtinti valstybingumą, taip pat siekiant narystės NATO. Penktoji katalogo dalis „JAV lietuvių parama atkuriant Valdovų rūmus“ glaudžiai susijusi su vieta, kurioje paroda eksponuojama, – tai Valdovų rūmų muziejus. Šioje dalyje vaizdingai parodomas JAV lietuvių įnašas atkuriant Valdovų rūmus. Čia pristatomas Valdovų rūmų paramos fondo, Valdovų rūmų paramos komiteto JAV bei lietuvių išeivijos JAV narių asmeninis indėlis atkuriant Valdovų rūmus ir nuolat tikslingai pildant muziejaus rinkinius bei ekspozicijas meno kūriniais.

Kataloge taip pat pateikiamas informatyvus žemėlapis su svarbiausiais lietuvių įsikūrimo JAV centrais.

Visi katalogo tekstai (straipsniai ir parodos eksponatų aprašai) skelbiami lietuvių ir anglų kalbomis.

 

Katalogo sudarytojos dr. Živilė Mikailienė, Gintarė Džiaugytė

Tekstų autoriai dr. Vydas Dolinskas, prof. dr. Juozas Skirius, dr. Živilė Mikailienė, Gintarė Džiaugytė

Leidybos koordinatorės dr. Živilė Mikailienė, Gintarė Džiaugytė, Gintarė Tadarovska

Vertėja į anglų kalbą Albina Strunga

Redaktorė Liuda Skripkienė

Katalogo dizainas ir maketavimas: Saulius Marteckas, Laima Zulonė, Virginijus Čiegis

Išleido Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai

Vilnius, 2021
224 p., iliustruota

Spausdino AB Kopa, tiražas 300 egz.


Įsigyti leidinį
 

Publikuota: 2021-08-27 15:51 Atnaujinta: 2024-01-04 11:12
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika