Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.

Išleidimo metai:
2020
Tipas:
Katalogai

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų parodų katalogai, XXIV tomas

Tai tarptautinės parodos „Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.“, kurią Valdovų rūmuose eksponuoti planuota 2020 m. lapkričio 10 d. – 2021 m. sausio 31 d., tačiau dėl COVID-19 pandemijos jos atidarymas buvo nukeltas, o veikimo laikas pratęstas, katalogas. Jame pristatomas itin reikšmingas ir savitas lietuvių karinės kultūros paveldas, taip pat pats karinis elitas, iš esmės prisidėjęs prie Senosios Lietuvos valstybės kūrimosi ir stiprėjimo.

Kataloge publikuojami su šiuo paveldu išsamiau supažindinantys parodos organizatorių įvadiniai tekstai bei moksliniai straipsniai. Kataloginėje dalyje, suskaidytoje į tris temas (I – „Ugnis. Žemė. Vanduo“, II – „Raiteliai. Kariai. Plėšikai“, III – „Rinktiniai vyrai“), pateikiamas įspūdingas skaičius – daugiau nei pusė tūkstančio unikalių eksponatų iš devynių Lietuvos bei užsienio – Baltarusios, Estijos, Vokietijos, Italijos – muziejų rinkinių. Dalis eksponatų atskleidžia naujus archeologinių tyrimų kontekstus, kiti – neseniai atkeliavę iš Viduramžių lietuvių kapinynų, treti – su lietuvių karo žygiais sąsajų turintys unikalūs artefaktai. Katalogą papildo kapinynų aprašymai, žemėlapiai bei lietuvių žygių XII a. II p. – XIV a. I p. lentelė.

Visi katalogo tekstai (straipsniai ir parodos eksponatų aprašai) skelbiami lietuvių ir anglų kalbomis.

Katalogo sudarytojai Paulius Bugys, Sigita Venckūnienė, Eglė Zaveckienė

Tekstų autoriai Paulius Bugys, Vydas Dolinskas, Gediminas Petrauskas

Kataloginių aprašų autoriai Paulius Bugys, Gediminas Petrauskas, Sigita Venckūnienė, Eglė Zaveckienė

Redaktorė Liuda Skripkienė

Vertėjos Albina Strunga, Sigita Venckūnienė

Katalogo dizainas ir maketavimas Jūratė Šatūnė

Vilnius, 2020
320 p., iliustruota
Spausdino „AB Kopa“, tiražas 500 egz. 


 

 

Publikuota: 2021-01-06 09:52 Atnaujinta: 2024-02-09 11:03
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika