Lietuva, Tėvyne mano… Adomas Mickevičius ir jo poema Ponas Tadas

Išleidimo metai:
2019
Tipas:
Katalogai
Tiražas išparduotas

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų parodų katalogai, XIX tomas

Tai tarptautinės parodos „Lietuva, Tėvyne mano… Adomas Mickevičius ir jo poema Ponas Tadas“, vykusios 2018 m. lapkričio 27 d. – 2019 m. vasario 24 d. Valdovų rūmuose, katalogas. Lietuvos ir Lenkijos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui (1918–2018) skirta paroda, surengta bendradarbiaujant Lietuvos ir Lenkijos atminties institucijoms, ir jos katalogas skatina apmąstyti valstybingumo, tapatybės, kilmės ir paveldo bendrumo sąvokas. Parodoje ir kataloge pristatomas Lietuvoje dar niekad neeksponuotas, lietuviams tik iš vadovėlių pažįstamas Adomo Mickevičiaus (1798–1855) epinės poemos Ponas Tadas rankraštis. Šis literatūros šedevras – ryškiausias Abiejų Tautų Respublikos gyvavimo pabaigos ir kovos už valstybingumo atkūrimą pavyzdys, ją sudariusių tautų – lietuvių, lenkų, baltarusių, ukrainiečių, žydų – istorinę ir kultūrinę bendrystę liudijantis kūrinys.

Katalogo pradžioje publikuojami parodos organizatorių įvadiniai tekstai (autoriai Vydas Dolinskas, Jerzy T. Petrus, Adolf Juzwenko, Marcin Hamkało) ir šeši straipsniai (autoriai Rimantas Miknys, Jerzy Zdrada, Piotr Załuski, Elżbieta Dzikowska, Małgorzata Orzeł, Viktorija Daujotytė ir Brigita Speičytė).

Kataloginę leidinio dalį sudaro 5 skyriai („Adomo Mickevičiaus biografija“, „Poemos Ponas Tadas istorinis kontekstas“, „Poemos Ponas Tadas siužetas“, „Poemos Ponas Tadas leidimai, rankraštis ir vertimai“, „Pono Tado pėdsakais Lietuvoje“). Juose temiškai išsamiai pristatoma daugiau kaip 250 parodos eksponatų.

Visi katalogo tekstai (straipsniai ir kataloginiai aprašai) skelbiami trimis kalbomis: lietuvių, lenkų ir anglų.

Katalogo sudarytojai Marijus Uzorka, Małgorzata Orzeł, Živilė Mikailienė, Gintarė Džiaugytė

Tekstų autoriai Viktorija Daujotytė, Vydas Dolinskas, Elżbieta Dzikowska, Marcin Hamkało, Adolf Juzwenko, Rimantas Miknys, Małgorzata Orzeł, Jerzy T. Petrus, Brigita Speičytė, Marijus Uzorka, Piotr Załuski, Jerzy Zdrada

Leidybos koordinatorės Živilė Mikailienė, Gintarė Džiaugytė

Vertėjos į lietuvių kalbą Biruta Mikalonienė, Miroslava Dvilevič

Vertėjos į lenkų kalbą Beata Piasecka, Miroslava Dvilevič

Vertėjai į anglų kalbą Olga Drenda, Joanna Moczyńska, Łukasz Mojsak, Albina Strunga

Redaktoriai Ilona Čiužauskaitė, Marcin Grabski, Beata Kalęba, Laima Kunickytė, Liuda Skripkienė

Katalogo dizainas ir maketavimas UAB „Savas takas“ ir ko

Išleido Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Vilnius, 2018
736 p., iliustruota
Spausdino „Standartų spaustuvė“, tiražas 300 egz.

Publikuota: 2019-02-27 09:49 Atnaujinta: 2024-01-04 11:20
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika