Paskaita „Pidhircių (Podhorcų) rūmų meno kolekcija“

Renginio data: 2023m.Gegužės0516 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2023-05-16
Pidhircių (Podhorcų) rūmai iškilę Podolės aukštumoje, ant šlaito, nuo kurio atsiveria nuostabus vaizdas į Bugo upės slėnį. Rūmai pastatyti Lenkijos didžiojo etmono Stanislovo Konecpolskio (Stanisław Koniecpolski) nurodymu 1634–1640 m., o jų projekto autoriumi laikomas architektas Andrėja delʼAkva (Andrea dell’Aqua). Tai palazzo in fortezza tipo rūmai su artilerijos bokštais cokolinėje pastato dalyje. Rezidencija turėjo kelis savininkus. Po Konecpolskių Pidhircius valdė Sobieskiai (Sobiescy), vėliau – Ževuskiai (Rzewuscy) ir Sanguškos. Lenkijos lauko etmonas Vaclovas Ževuskis (Wacław Rzewuski) rūmuose įkūrė paveikslų galeriją. Remiantis 1768 m. sudarytu inventoriumi, joje buvo 914 dailės kūrinių. Tik nedidelė jų dalis buvo aukšto meninio lygio, tačiau verta paminėti tokius kūrinius kaip Jakobo Jordanso (Jacob Jordaens, 1593–1678) „Gailestingasis samarietis“ ar Simono Čechovičiaus (Szymon Czechowicz, krikštytas 1689–1775) paveikslų kolekcija. Rūmai ir galerija iki pat Pirmojo pasaulinio karo nepatyrė didesnių pokyčių ir buvo laikomi vienu geriausių Abiejų Tautų Respublikos didikų rezidencijų išsaugojimo pavyzdžių. Išlikusiose XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios Pidhircių rūmų fotografijose užfiksuotas jų autentiškumas yra nepakartojamas seniai praėjusios epochos liudijimas.
 
Pirmojo pasaulinio karo metais paveikslų kolekcija buvo išsklaidyta. Rūmuose dislokuota kariuomenė nuniokojo rezidencijos vidų. Pasibaigus karui paskutiniai Pidhircių savininkai Sanguškos bent iš dalies atkūrė rūmų interjerus ir kartkartėmis juose apsistodavo. Lemtingą smūgį Pidhircių rūmų meno kolekcijai ir pačiai rezidencijai sudavė sovietų okupacija. Likę paveikslai buvo išgrobstyti, o rūmų interjerai sunaikinti. 1956 m. buvo sudegintos nuostabios rūmų lubos. Laimei, išliko marmuriniai portalai ir židiniai. Šiuo metu rūmai apsaugoti nuo tolesnio niokojimo, tačiau sunku tikėtis, kad jie bus visapusiškai atkurti. Išlikusi Pidhircių rūmų meno galerijos dalis (290 paveikslų) saugoma Lvivo muziejuose ir Tarnuvo regioniniame muziejuje.
 
Paskaitos pranešėjas prof. Jan Ostrowski (Lenkijos mokslų akademija Krokuvoje, Vavelio karališkoji pilis - Valstybiniai meno rinkiniai). 
Po renginio klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą.
Publikuota: 2023-03-22 09:35 Atnaujinta: 2023-04-27 15:59
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika