Tarptautinio Thomo Manno festivalio koncertas Valdovų rūmuose

Renginio data: 2022m.Balandžio0421 d.19:00 - 20:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2022-04-21
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Koncerto programoje:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Serenada pučiamųjų oktetui Es-dur, KV 375
AntonÍn Dvořak (1841–1904). Serenada pučiamiesiems, violončelei ir kontrabosui d-moll, op. 44

Atlikėjai

Linas Šalna (obojus)
Viktor Palej (obojus)
Andrius Bernotaitis (klarnetas)
Ernestas Šidiškis (klarnetas)
Povilas Bingelis (fagotas)
Jonas Žemonis (fagotas)
Tomas Girskis (kontrafagotas)
Andrius Dirmauskas (valtorna)
Egidijus Stanelis (valtorna)
Gediminas Abaris (valtorna)
Arnas Kmieliauskas (violončelė)
Donatas Bagurskas (kontrabosas)
 

Koncertą veda muzikologė Vytautė Markeliūnienė


2021 m. vasarą Nidoje jau 25-ą kartą vyko tarptautinis Thomo Manno festivalis, jungiantis žodžio, muzikos, dailės ir kino programas. Įprasta, kad šis festivalis per visus metus pasisvečiuoja ir kitur – Tauragėje ar Šilutėje. Anksčiau svečiuodavosi ir Vilniuje, tačiau pastarieji metai dėl pandemijos pakoregavo festivalio prisistatymo sostinėje galimybę. Dabar vėl džiaugsmingai grįžtame į Vilnių (dėkui Valdovų rūmams už svetingumą), norėdami pasidalyti praėjusio festivalio įspūdžiais , o kai ką ir iš anksto pranešti, nes jau laukiame XXVI Thomo Manno festivalio, įvyksiančio liepos 9–16 d. Nidoje.

Aštuonias festivalio dienas tradiciškai palydi aštuoni koncertai, dėl kurių festivalio muzikos programa tampa intensyviausia. XXV festivalyje debiutavo retokai mūsų muzikinėje erdvėje girdimas didelis, fagotininko Povilo Bingelio suburtas, pučiamųjų instrumentų ansamblis, kuris ir Vilniuje atliks festivalyje pagrotą skoningą programą.

Ilgus metus ieškodama „savo veido“, Thomo Manno festivalio muzikos programa pagrindinį dėmesį sutelkė į kamerinę muziką. Ir būtent šioji muzikos sritis, formuojant pavienių koncertų programas, nedidelius koncertų ciklus ar programos visumą apskritai, kaskart suteikia vertingų ir reikšmingų impulsų. Duetai ar trio, kvartetai, kvintetai ar oktetai – tai žanrai, kuriuos vertino įvairių epochų kompozitoriai, vertina ir šių dienų autoriai.

Kad kamerinė muzika yra tarsi neišsemiamas idėjų, komponavimo, bendravimo būdų, emocinių būsenų ir visokeriopo grožio šaltinis, paliudys ir šis koncertas. Jame išgirsime Wolfgango Amadeus’o Mozarto bei Antoníno Dvořako serenadas pučiamiesiems. Šių dviejų klasicizmo ir romantizmo kompozitorių muzikinis braižas, žinoma, skirtingas, tačiau abu kūrinius vienija prigimtinė serenados žanro dvasia, paremta dainingomis temomis, šokių siluetais, taip pat primenanti ir autentišką skambėjimo aplinką – rūmų kiemus, parkus ar sodus.

Mozarto Serenada parašyta pučiamųjų oktetui – 2 obojams, 2 klarnetams, 2 valtornoms, 2 fagotams, o Dvořako Serenada – 10 pučiamųjų (prie jau išvardytų prisijungs dar viena valtorna ir kontrafagotas), violončelei ir kontrabosui.

Šiandien koncertuojančio ansamblio nariai atstovauja įvairioms vietoms, tradicijoms, miestams, kuriuose jie dirba ar studijuoja – tai Ženeva, Miunchenas, Kaunas, Vilnius. 12 ansamblio muzikų atstovauja ir skirtingiems orkestrams, ansambliams, tokiems kaip „Geneva Camerata“, Šv. Kristupo pučiamųjų kvintetas, „Twenty Fingers Duo“, Kauno simfoninis orkestras, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Lietuvos kamerinis orkestras. 


Renginys nemokamas. Dėl riboto vietų skaičiaus prašom registruotis iš anksto.

Publikuota: 2022-04-11 09:43 Atnaujinta: 2022-04-12 16:46
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika