Paskaita „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ginkluotė ir jos kaita XVI amžiuje“

Renginio data: 2022m.Balandžio0420 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2022-04-20
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Dr. Paulius BUGYS (Valdovų rūmų muziejus)

XVI a. pradžia Europai atnešė ne tik Naujuosius laikus su iškilia Renesanso epocha, humanizmo idėjomis, Reformacija ir Amerikos atradimu, bet ir kertinius karybos pokyčius. Išaugęs pėstininkijos, artilerijos, karo inžinerijos ir šaunamųjų ginklų vaidmuo iš esmės pakeitė mūšių laukus. Tobulėjanti įvairių kariuomenės rūšių taktika leido Europos karo menui sparčiai tobulėti ir įsitvirtinti pasauliniame kontekste. Šiuo laikotarpiu prasidėjo ir šimtmečius trukusi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kova su Maskva. Europos šiaurės vakaruose stiprėjo Švedijos karalystė, siekianti įsigalėti visame Baltijos jūros regione. Šie įvykiai lėmė, kad XVI a. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė po sąlyginai trumpo taikos periodo vėl buvo įtraukta į karų sūkurius ir kovą dėl savo išlikimo.
Norint suvokti Lietuvos valstybės karinį potencialą XVI a. ir jos galimybes, būtinas ne tik bendras tuometinio karo meno suvokimas, bet ir toje epochoje naudotos ginkluotės analizė. Paskaitoje bus kalbama apie XVI a. Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje naudotą ginkluotę bendrame Europos ginkluotės raidos kontekste, atskleidžiamos karybos vystymosi kryptys materialiniu aspektu.

Dalyvių skaičius ribotas. Dalyvauti gali tik užsiregistravę klausytojai. 
Po paskaitos klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą.

Publikuota: 2022-04-05 15:05
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika